Met zijn dichte bossen, snelstromende rivieren en wilde dieren is Laos een droombestemming voor de onverschrokken reiziger. Trek je actiepak aan en ervaar Lan Xang, het Land van een miljoen Olifanten, vanuit een kajak, ballon of tractorband.

Avontuur 1. 100 watervallen

Laos is een walhalla voor wie houdt van spannende, goed georganiseerde trekkings door de ongerepte jungle. Een deel van de inkomsten van eco-trekkings gaat altijd naar het opleiden van nieuwe, lokale gidsen. En bewoners van dorpen langs de routes krijgen bijvoorbeeld les in het koken van hygiënische maaltijden voor toeristen. Een populaire en onvergetelijke trek is de '100 Watervallen-Tocht' die door Tiger Trail (1) wordt georganiseerd. Deze tocht, die start in het authentieke dorpje Nong Khiaw, voert je langs de meest indrukwekkende watervallen van Noord-Laos, diep verscholen in de jungle. Trek een waterbestendige outfit aan, want delen van deze tocht worden per kajak afgelegd. Deze dagtocht kost ongeveer 25 euro* per persoon.

Laos-Active-Waterfall_VisualHunt.jpgFoto: TravelingShapy via Visual hunt / CC BY

Avontuur 2. You Tarzan

Gevorderde avonturiers raden we de Gibbon Experience (2) aan. Tijdens deze driedaagse trekking krijg je geen natte voeten. Althans, dat is de bedoeling als je per zipline over snelstromende rivieren scheert. Je hangt met een klimgordel aan een kabel en glijdt met snelheden tot wel 50 kilometer per uur naar de overkant. Een echte adrenalinekick! Alsof dat niet genoeg is, slaap je in een boomhut in de toppen van de jungle, met het fluitende gezang van Gibbons als wekker. Deze driedaagse trekking kost tussen de 200 en 280 euro* per persoon.

Avontuur 3. In bad met een olifant

Als je dan toch in 'Het Land van een miljoen Olifanten' bent, zoals Laos ook wel wordt genoemd, wil je natuurlijk wel een olifant knuffelen. Olifanten zijn heilig voor Laotianen, en ze geloven dat de geslurfde junglebewoners voorspoed brengen. White Elephant Adventures (3) organiseert trekkings naar olifanten habitats waarbij je ook flink sportief wordt uitgedaagd. Bereid je voor op drie geweldige dagen wandelen, ziplinen, kajakken en mountainbiken door de jungle. Onderweg kun je baden met olifanten. Eten en slapen doe je bij locals en ervaren gidsen zorgen voor een geweldige ervaring. Prijzen zijn op aanvraag.

Avontuur 4. Uit de band springen

Een populair en bijzonder tijdverdrijf in Laos is tuben. Oftewel: per binnenband van een tractor de rivier afzakken. De ultieme plek om deze geinige ervaring op te doen is het dorp Vang Vieng. Het werkt zo: per tuk tuk word je naar het startpunt langs de Nam Song-rivier gereden. Daar trek je zwemkleding aan, smeer je een laag zonnebrand op en koop je desgewenst een waterdicht hoesje voor je geld en mobieltje. Vervolgens dobber je in het zonnetje de rivier af, terwijl je onderweg een verkoelend drankje drinkt.

Laos-Active_VisualHunt.jpgFoto: feserc via VisualHunt.com / CC BY

Avontuur 5. Het wilde water

Dare devils en snelheidsduivels kunnen hun hart ophalen tijdens een potje white water rafting. Dobberen is daarbij niet aan de orde, want white water slaat op de schuimkoppen op het kolkende water. Bij Green Discovery (4) boek je een tocht op maat langs eindeloos groene rivierbanken en bulderende watervallen. Ervaren gidsen loodsen je door grottenstelsels en maken onderweg een maaltje voor je klaar.

Avontuur 6. In de wolken

Adrenaline junkies die gaan voor een bloedstollend mooie ervaring, mogen de ballonvaart over Vang Vieng niet overslaan. Bij Vang Vieng tours (5) boek je een uniek uitzicht over Laos. Bekijk de jungle, rivieren, bergen en stadjes van 300 tot wel 800 meter hoogte. In de ochtend is er meer kans op 'hoogvliegen'. De vaart kost ongeveer 80 euro* en duurt 45 minuten. Als je geluk hebt, kun je een deel van de tocht zelfs boven de wolken zweven.

*Let op: prijzen kunnen wijzigen en zijn afhankelijk van details.

Backpackerparadijs

Vang Vieng is een idyllisch en sprookjesachtig plaatsje dat ligt op de route tussen Luang Prabang en Vientiane. Je kunt er prachtige wandelingen maken tussen de rijstvelden, met uitzicht op steile karstbergen. Het slaperige stadje veranderde in 1999 in een hotspot voor backpackers toen het tuben in de rivier werd geïntroduceerd. Uit alle uithoeken van de wereld kwamen jongelui om in een tractorband van bar naar bar te dobberen. Na een paar jaar werd Vang Vieng een symbool van de duistere kant van backpacken. Het stadje puilde uit met bars en clubs en zatte jongeren die lokale gebruiken en kledingvoorschriften aan hun flipflop lapten. Na een aantal dodelijke ongelukken maakte de Laotiaanse overheid korte metten met het feest. Tuben werd aan banden gelegd en veel bars veranderden in restaurants. Inmiddels is het idyllische dorpje een centrum voor outdoor avontuur, jungle wandelingen en luie dagen afkoelen in de rivier.

Eten en drinken

De Laotiaanse keuken is lekker pittig. Er wordt veel gebruik gemaakt van kokos, citroengras, gember en rode peper. Gerechten bestaan meestal uit vlees of vis met groente en kleefrijst. Een populair gerecht bij toeristen is Khao Piak Sen: Laotiaanse, vegetarische noedelsoep.

Vliegen en overnachten

Vanuit Nederland kun je rechtstreeks of met een overstap naar Laos vliegen. In Luang Prabang en Vientiane zijn goede hotels en slaap je dicht bij de actie. In Vang Vieng vind je goedkopere hotels en guesthouses, maar ook steeds meer boetiekhotels.

Top 3 wilde dieren in Laos

Aziatische olifant. Laos heeft ongeveer 500 wilde olifanten. De meeste leven in het natuurreservaat Nam Kading.

Gibbons. Deze brutale apen slingeren vrolijk zingend door de jungle van Laos.

Birmese Python. Pythons hebben geen giftanden en eten het liefst muizen en vogels. Ze voelen zich thuis in de rijstvelden en jungle van heel Laos.

Contacten

  1. Tiger Trail: Ban Phone Peang Road, 06030 Luang Prabang, Laos, +856 71252655
  2. Gibbon Experience: Bokeo Nature Reserve, Huay Xai, Laos, +856 84 212021
  3. White Elephant Adventures: 44/3 Sisavangvong Road, Ban Xieng Mouane, Luang Prabang, Laos, +856 305789120
  4. Green Discovery: Hang Boun rd., Ban Hay Sok, Vientiane, Laos, +856 21264680
  5. VLT Natural Tours: Nam Song Road, Ban Savang, Vientiane, Laos, +856 23511369