Combineer je vakantie graag met een portie adrenaline? Kom van je strandbedje af en ga op avontuur! Een potje zandboarden in Marokko of heliskiën in Canada: zes extreme-sportbestemmingen voor je op een rij.

Duiken in onderwatergrotten in Yucatán

Ben je een waterrat en houd je van avontuur? Dan is grotduiken wel iets voor jou. Duiken (met flessen, niet van de duikplank), is natuurlijk sowieso een spannende hobby. Om veilig te kunnen duiken, moet je eerst een brevet halen. PADI (Professional Association of Diving Instructors) is de bekendste organisatie die duikers over heel de wereld traint. Een speciale cursus van PADI is de Cavern Diving Specialty, oftewel grotduiken. Vooral op het Mexicaanse schiereiland Yucatán is dat erg populair. Daar duik je in zogenaamde cenotes; een kalkstenen 'zinkgat' dat is verbonden met een onderaards grottenstelsel. Zie je jezelf al zwemmen door onderwatergangen met prachtige kalkstenen rotsformaties? In het vakantiedorp Playa del Carmen vind je veel duikscholen. DiveXplor (1) is gespecialiseerd in duiken in de cenotes. Wil je liever niet duiken? Ga dan met de duikers mee en blijf lekker snorkelen in de cenote, ook een supermooie ervaring!

Foto: Mal B via Visualhunt / CC BY-ND

Boarden van een vulkaan in Nicaragua

Hopelijk wordt het je niet te heet onder de voeten, wanneer je op een speciaal geprepareerde surfplank van een vulkaanhelling af raast. Vulkaanboarding heet de nieuwste extreme sport. Het is bedacht door de Australische thrillseeker Daryn Webb. Hij is eigenaar van het Bigfoot Hostel (2) in het Nicaraguaanse stadje Léon. Boek hier je ride richting de kratermond van de vulkaan Cerro Negro, wat 'zwarte heuvel' betekent. Denk niet dat het hier om een slapende vulkaan gaat, dat zou maar saai zijn! De meest recente eruptie vond plaats in 1999. In 2004 rommelde het behoorlijk in de vulkaan, maar volgde geen uitbarsting. Afkoelen na een vurige rit kan bij ijssalon Kiss Me (3), waar de smaak chocolate obscure, oftewel extra donkere chocolade, om te zoenen is.

Foto: Adam Jones, Ph.D. - Global Photo Archive via VisualHunt.com / CC BY-SA

Potje zand-boarden in Peru

Houd je best van lekker warm, maar vind je een vulkaan net wat te extreem? Ga dan lekker in de woestijn boarden! Bijvoorbeeld in de Erg Chebbi-woestijn in Marokko, op de Atlantis-duinen in Zuid-Afrika en zelfs in het plaatsje Limnos in Griekenland. Er zijn inmiddels veel plekken waar je over zandhellingen naar beneden kunt zoeven, maar een wel heel mooie locatie is de Peruaanse Huacachina-woestijn. De glooiende goudgele duinen liggen om zo'n sprookjesachtige oase heen, dat je je even afvraagt of het wel echt is wat je ziet. Bij Sand Board Lima (4) kun je trips boeken waarbij je met een zandbuggy of squad de duinen op gaat, en er per board weer vanaf. Zonnebril en helm op, check je bindingen... en gaan!

Foto: Alicia0928 via Visual Hunt / CC BY

Heliskiën in Canada

Stel je voor: een maagdelijk witte poederhelling die exclusief wacht tot jij de eerste sporen trekt. Met een helikopter word je op een berg gedropt en zodra je gewend bent aan het waanzinnige uitzicht, begin je aan de afdaling. Dit avontuur heet heliskiën of heliboarden en is alleen weggelegd voor gevorderde wintersporters. Redelijk dicht bij huis kun je al uit een heli springen in IJsland, met Arctic Heli Skiing (5). Ga je voor de ultieme ervaring, dan is Canada de plek waar je dromen uitkomen. Daar kun je heliskiën met de Nederlandse gids en pro Jelle Staleman, in het grootste heliskigebied ter wereld. De groepjes zijn nooit groter dan vijf personen en worden veilig begeleid door Jelle.

Skydiven in Nederland

Skydiving is de Engelse, wat meer tot de verbeelding sprekende term voor parachutespringen. Voor durfals en waaghalzen is er misschien geen grotere kick dan uit een vliegtuig springen en een vrije val maken! Wil je eerst een keer safe oefenen? Dat kan bij Indoor Skydive Roosendaal (6). Daar zweef je in een windtunnel alsof je een echte vrije val maakt. Als die onvergetelijke ervaring je goed is bevallen, ben je klaar voor het echte werk. In Nederland wordt vooral parachute gesprongen op Texel en Terschelling. Bij Paracentrum Texel (7) kun je een tandemsprong boeken. Je zit dan vast aan een instructeur en hoeft helemaal niets van parachutespringen te weten. Op 3 kilometer hoogte gaan de deuren van het vliegtuigje open. De instructeur schuift, met jou op schoot, door de opening en... waaaaah daar ga je!

Foto: kaktuslampan via Visualhunt / CC BY-SA

Kolkende rivieren bedwingen in de Ardèche

Raften of wildwatervaren doe je in een kano of kajak, of op een opblaasbaar vlot. Hoe wilder het water, hoe beter. De Engelse term white water rafting slaat op de witte schuimkoppen op het water. Overal ter wereld proberen avonturiers snelstromende rivieren te bedwingen. Dicht bij huis heeft de Franse streek Ardèche een aantal pittige trajecten op de gelijknamige rivier, een vertakking van de rivier de Rhône. Bij Itineraire Passion (8) kun je tochten boeken van verschillende niveaus. Heb je de smaak te pakken, dan ben je klaar voor het grote avontuur. De Salmon River die door de Amerikaanse staat Idaho raast, is het neusje van de zalm voor ervaren wildwatervaarders. Boek bij Wilderness River Outfitters (9) een spannende tocht door een van de wildste en mooiste natuurgebieden ter wereld.

Foto: Unsplash via Visual Hunt