De Belgische Ardennen liggen vlak onder Maastricht. Maar zet één stap in de natuur en je voelt je een ware ontdekkingsreiziger in een ver land. Of je nu een doorgewinterde avonturier bent of gewoon een sportieve activiteit zoekt tijdens je vakantie, de Ardennen zijn een klein paradijs voor wie van survival en outdoor houdt. In de uitgestrekte bossen kan je skydiven, downhillen, door grotten wandelen en klauteren door een rivierbedding.

De mysterieuze grotten van Han-sur-Lesse

Een honderd jaar oude tram brengt je van het centrum van Han-sur-Lesse naar de ingang van één van de grootste grottenstelsels van Europa. Het magische grottenstelsel is ooit ontstaan door de stroming van de rivier de Lesse. Een klein deel ervan kan je te voet ontdekken. Betoverende ruimtes met illustere namen als Minaretzaal, Geheimzinnige zaal en Wapenzaal, vol stalagmieten en stalactieten. Over een loopbrug vlak boven het water verlaat je uiteindelijk de grotten.

Rue Joseph Lamotte 2, 5580 Han-sur-Lesse, België

Foto: Börkur Sigurbjörnsson, CC BY 2.0

Bekijk de wereld van bovenaf in Spa: 50 seconden vrije val

Na 15 minuten vliegen ben je op een hoogte van zo'n 4000 meter. De deur van het vliegtuig gaat open en je springt. Na een vrije val van nog geen minuut heb je vanuit de lucht een adembenemend uitzicht over de omgeving van het stadje Spa. Tijdens een tandem-, of duo-sprong ervaar je een ongelofelijk gevoel van vrijheid en word je beloond met een unieke blik op de Ardennen.

Skydive Spa (Centre de parachutisme), Rue de la Sauvenière 122, 4900 Spa, België

Foto: Horia Varlan, CC BY 2.0

Langlaufen dicht bij huis: de Hoge Venen / Hautes Fagnes

De bossen en weiden van natuurpark De Hoge Venen (Hautes Fagnes) zijn een ideale omgeving voor langlaufers. In één van de meest ongerepte stukken natuur van de Belgische Ardennen zijn prachtige loipes gespoord. Op de piste Baraque Michel in Jalhay ben je op 674 meter al vroeg in het seizoen zeker van sneeuw. Maar ook wandelaars komen aan hun trekken op speciaal uitgezette wandelroutes. Volop sneeuwpret!

Baraque Michel 36, 4845 Jalhay, België

Foto: Stephane Mignon, CC BY 2.0

Klimmen en klauteren over een Via Ferrata

Gezekerd aan staalkabels klim je over rotsen en loop je langzaam over een brug op 50 meter hoogte. In de prachtige Lesse vallei bevindt zich één van de mooiste via ferrata's of klettersteigen van de Ardennen. De route is zo'n 250 meter, maar onderschat het niet! Uitgerust met een klimgordel en twee karabiniers volg je het parcours over een bergkam. Ondertussen bewonder je het prachtige uitzicht over de Lesse vallei.

Ferme de Pont-à-Lesse, 5500 Anseremme - Dinant, België

_Foto: Neo_II, CC BY-SA 2.0_

Kano varen en raften over de Ambleve

Het water van de Amblève rivier staat hoog en de stroming brengt je gestaag van het plaatsje Coo naar Cheneu. Maar pas op! Wanneer er een stroomversnelling komt, moet je hard werken om de boot niet om te laten slaan. Zo nu en dan moet je goed samenwerken om tegen de stroom in te peddelen. Aangekomen op het eindpunt kan je met een mountainbike een mooie route afleggen terug naar Coo.

Coo-Adventure, Petit Coo 4,4970 Stavelot, België

Foto: Rubber Dragon, CC BY-SA 2.0

Een sprong van een waterval

Je daalt al zwemmend en wandelend af via de rivierbedding. Je springt van een waterval, glijdt over de rotsen naar beneden en beweegt je langs touwen door het water voort. Canyoning is een ware uitdaging! Samen met een gids klauter je over het parcours vol watervallen, sprongen en glijbanen. Tijdens een tocht door het stromende water geniet je van de prachtige natuur.

Survival Life, Route du Congrès de Polleur 53, 4910 Polleur, België

Foto: Cyril Bèle, CC BY 2.0

Downhill voor daredevils

Mountainbiken in een bikepark is alleen weggelegd voor echte waaghalzen. Op een downhill trail raas je via een parcours op hoge snelheid de hellingen af. Geconcentreerd zigzag je over smalle bospaden tussen bomen door en spring je van een schans. Downhillen vraagt meer techniek dan 'gewoon' mountainbiken, maar gelukkig kan je de kneepjes van het vak leren van een instructeur. De routes voeren door bossen, over gravelpaden, oude spoorlijnen en rivieren.

Bikepark - Ferme Libert, Route de la Ferme Libert, 4960 Malmedy, België

Foto: Mario Goebbels, CC BY-SA 2.0