Verken de Amsterdam zoals de Amsterdammers dat doen: op de fiets.

Amsterdam telt meer fietsen dan inwoners! Deze stad mag dan te groot zijn om helemaal te voet te doorkruisen, hij is klein genoeg om dat per fiets te doen. Voor je het weet sta je voor de Amsterdam ArenA en het supportershome van Ajax.

DAG 1

Eerste etappe

Meteen na het ontbijt huur je een fiets bij het Centraal Station. Daar kun je kiezen tussen een klassieke stadsfiets, een hybride bike of een tandem - handig als je met kleine kinderen op pad bent. Nu kan je sportieve weekend Amsterdam beginnen.

Naar de Dam en over de grachten

Een paar trappen en je staat al op de Dam, het toeristische middelpunt van de stad. Zeker 's ochtends vroeg, als het nog rustig is, heb je vanaf hier een prima zicht op het Koninklijk Paleis, de Nieuwe Kerk en het chique gebouw van de Bijenkorf. Nog meer winkelplezier: shoppingcentrum Magna Plaza ligt pal achter het Paleis in het voormalige 19e-eeuwse postkantoor.

Van hieraf rijd je de grachtengordel binnen, die tegenwoordig op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Hier is de rijkdom van de Gouden Eeuw prachtig bewaard gebleven. Peddel rustig over de vele bruggen en laat de schoonheid van al die verschillende 17e-eeuwse koopmanshuizen op je inwerken. Zo maak je ongemerkt heel wat kilometers - tijd dus voor een stevige lunch. Daarvoor ga je naar café Singel 404, waar ze de beste broodjes van Amsterdam klaarmaken.

Flower-Market-28258.jpgBloemenmarkt

Naar de Bloemenmarkt door de Jordaan

Dan stap je weer op de fiets en rijdt richting Rembrandtplein. Zo kom je eerst langs de Bloemenmarkt en daar stap je natuurlijk even af. Deze drijvende markt bestaat al sinds de negentiende eeuw en er is van alles te koop, van tulpenbollen tot bonsaiboompjes en prachtige boeketten. Hier vlakbij vind je ook het Begijnhof, een van de best bewaarde juweeltjes van de stad. Ooit woonden in dit hofje de begijnen - alleenstaande vrouwen in hun huisje van de kerk. Nog steeds is het een groene oase van rust: even lijkt het stadslawaai ver weg.

Dan weer op de pedalen om de Jordaan te verkennen. Onderweg kun je iets gaan drinken bij Café Chris, een typisch Amsterdamse bruine kroeg waar al sinds 1624 bier wordt getapt.

En na al die omzwervingen heb je een heerlijke maaltijd verdiend, bijvoorbeeld bij Vlaming Eten & Drinken, waar ze heerlijke vleesgerechten serveren.

Daarna laat je je tweewieler even staan, want vanAmsterdam by night kun je het beste genieten terwijl je per rondvaartboot over de grachten glijdt.

DAG 2

Naar de Amsterdam ArenA en Ajax

Voordat je aan je tweede fietsdag begint, trakteer je jezelf eerst op een stevig ontbijt bij De Bakkerswinkel, waar je de keus hebt uit allerlei broodjes en ander gebak.

Daarna vertrek je richting Amsterdam ArenA. Dat lijkt een grotere opgave dan het is, want je kunt gewoon met fiets en al de metro instappen. Of je stalt je fiets eerst bij het Centraal Station, voor je de metro neemt. Met lijn 50 of 54 ben je zo bij halte Bijlmer ArenA. Hier vind je het beroemde thuisstadion van Ajax, maar natuurlijk ook van het Nederlands Elftal. Een paar keer per dag worden er rondleidingen gegeven. Rond het stadion vind je gelegenheden om te eten, te drinken of te shoppen. Keus genoeg voor een lekkere lunch!

Vondelpark-28280.jpgVondelpark

Door het Vondelpark en naar de Wallen

Na dit voetbalintermezzo stap je weer op de fiets en trapt naar het Vondelpark, de groene long van de stad. Vooral op zondag is het hier gezellig druk en met wandelaars, skeeleraars, fietsers en honden, dus is het zaak goed op te letten terwijl je langs de vijvers en tuinen rijdt. Bij het Blauwe Theehuis of het Groot Melkhuis kun je iets drinken, voor je weer richting centrum fietst voor je laatste rondje van dit weekend.

Dat is een rondje over de beroemde Wallen, te herkennen aan de ondeugende etalages en de alomtegenwoordige cannabislucht. Maar vergeet niet ook te kijken naar de prachtige gevels en de smalle grachten waarin de lichtjes twinkelen.

Even verderop kom je terecht in het Chinatown van Amsterdam. Hier op de Zeedijk kun je Chinese dumplings eten, oesters bij Nam Kee en heerlijke Thaise gerechten bij snackbar Bird, of tegenover, bij Thai restaurant Bird.

En als mooi besluit van je weekend Amsterdam gaat er niets boven een jeneverproeverij bij café In de Olofspoort. Nog zo'n onvergetelijke herinnering aan je ronde door het Venetië van het Noorden!

Fietsende koninginnen

Sinds het begin van de twintigste eeuw is de fiets in Nederland volksvervoermiddel nummer één. Koningin Wilhelmina kocht haar eerste damesfiets al vóór 1900 in Wenen. Fietsen werd toen gezien als een gevaarlijke bezigheid en de minister-president legde de koningin een fietsverbod op, dat ze in de wind sloeg. Ook haar dochter, koningin Juliana, verscheen vaak op de fiets. Dat leverde haar in de rest van de wereld de bijnaam 'Biking Queen' op.

Fiets op de pont

In het Amsterdam ten noorden van het IJ is steeds meer te beleven. Er gaan de hele dag door gratis pontjes, die je met fiets en al naar verschillende plekken brengen. Naar het NDSM-terrein bijvoorbeeld, waar veel alternatieve kunstenaars hun atelier hebben en waar je bijzondere cafés en restaurants vindt. Of naar het IJplein, om een kijkje te nemen bij het prachtige filmmuseum EYE of op de gezellige Van der Pek-markt. De derde pont gaat naar de Meeuwenlaan, vanwaar je naar het Vliegenbos kunt fietsen en over de romantische Nieuwendammerdijk kunt rijden.

Amsterdam in het kort

Beste tijd om te gaan

In de lente en zomer, want dan is het lekker fietsweer. En in de herfst, om te genieten van de herfstkleuren langs de grachten en in het Vondelpark.

Vervoer

Per fiets natuurlijk, hét vervoermiddel in Amsterdam.

Slapen

In de Jordaan en rond het Centraal Station, waar ook veel restaurants en cafés te vinden zijn.

Eten en drinken

De Bakkerswinkel, Warmoesstraat 69 (Centrum)

Singel 404 (Centrum)

Vlaming Eten en Drinken, Lindengracht 95 (Jordaan)

Bird Thai Restaurant, Zeedijk 74 (Nieuwmarktbuurt)

In havenstad Amsterdam

Bezingen de matrozen

Hun dromen op zee

Over het gulle Amsterdam

In 'Amsterdam' bezong Jacques Brel de zwoele sfeer in de hoofdstad. Hij schreef het in het Frans, maar het is ook in het Nederlands uitgevoerd door o.a. de Dijk (die zelf afkomstig is uit de omgeving van de Wallen) en in het Engels door o.a. David Bowie.

Top 5 culturele evenementen

April: Koningsdag - Amsterdam is één grote vrijmarkt!

Mei: Landelijke Fietsdag, evenementen met de fiets in het middelpunt

Juni: Holland Festival, culturele evenementen op verschillende plekken in de stad

Oktober Dance Festival, elektronische muziek

December: Groot Nieuwjaarsvuurwerk aan het IJ