Actievelingen hoeven hun plezier niet ver buiten onze landsgrenzen te zoeken. Luxemburg, officieel het Groothertogdom Luxemburg, heeft alles wat een energieke vakantieganger zich maar kan wensen. Van wandelen en klimmen tot kajakken en langlaufen, Luxemburg heeft voor ieder wat wils.

BERG EN BOS

Hart van de Ardennen

Uitgestrekte bossen, groene heuvels en prachtige vergezichten maken van Luxemburg een van de mooiste wandelgebieden van Europa. Vooral de Ardennen zijn helemaal ingesteld op wandelaars. Er worden elk jaar grote, soms meerdaagse wandeltochten georganiseerd en veel hotels brengen gratis je bagage naar een volgend hotel, zodat je lekker licht kunt lopen. Het stadje Clervaux ligt aan de oevers van de rivier Clerve, in het hart van de Ardennen. Het is de perfecte uitvalsbasis voor wandeltochten in het gebied. Breng meteen een bezoek aan het middeleeuwse kasteel Clervaux (1). In het kasteel is een oorlogsmuseum gevestigd en je kunt er de permanente fototentoonstelling The Family of Man van Edward Steichen, bekijken.

Luxembourg-Active_VisualHunt.jpgFoto: larsjuh via Visualhunt / CC BY

Wandelen en wijn

Een ander schitterend gebied waar het heerlijk wandelen is, is Berdorf. Het dorp ligt op een plateau boven de valleien van de rivieren Ernz Noire, de Sûre en de Aesbach. Populair is de Müllerthal-trail (2), een wandelparcours langs grotten, rivieren, overgroeide spelonken en adembenemende uitzichtpunten. De perfecte plek om op krachten te komen is restaurant Heringer Millen (3). Spoel een heerlijke Flamkuch (quiche) met geitenkaas, vijgen en noten weg met een glas lokale witte wijn, en je kunt er weer tegenaan! Het natuurpark Berdorf is ook populair bij klimmers. Zo populair zelfs, dat je er sinds 2016 alleen nog mag klimmen als je lid bent van De Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV). Heb je dat papiertje op zak, dan is Berdorf de klimplek van je dromen. En ook nog eens bijna 'om de hoek'.

Op de latten

Skiën gebeurt niet in Luxemburg, daarvoor moet je in de Belgische Ardennen of Duitsland zijn. Waar Luxemburgers wel dol op zijn als het Groothertogdom met een pak sneeuw is bedekt, is langlaufen. Vanaf eind oktober start in Luxemburg het wintersportseizoen. In Hosingen, waar ook de zendmast van RTL staat, zijn twee loipes (pistes) met een trajectlengte van 5 kilometer. Het stadje Weiswampach, vlak bij de Ourvallei, heeft loipes van 5 en 6 kilometer. Bij Syndicat d'Initiative et de Tourisme (4) in Weiswampach vind je informatie over materiaaldepots en scoor je kaarten van de loipes. Restaurant Chez Max (5) is een goede opwarmer na de sneeuwpret.

HET WILDE WATER

Aan de peddel

Watersporters kunnen hun hart ophalen op de talloze meren en rivieren die het Groothertogdom rijk is. Vooral kanoën en kajakken zijn populaire bezigheden. Bij Youth Hostel Lultzhausen (6) kun je tochten boeken en materiaal huren in het gebied rondom de rivier Sûre. Als je toch in die buurt bent, bezoek dan de leuke stadjes Ettelbruck, Diekirch of Echternach. Ook Ronn en Petra van Ronn's bikes and kayaks (7) maken je dag op het water van de Sûre onvergetelijk. In hun kajaks passen twee volwassenen en een kind, zodat kleine waterratjes ook mee kunnen. Hotel-restaurant Les Deux Tours (8) is een populaire pitstop langs de rivier. Zowel vleesliefhebbers als vegetariërs vinden er iets lekkers op het menu.

Luxembourg-Active-Lake_VisualHunt.jpgFoto: bobba_dwj via VisualHunt.com / CC BY-SA

Gaan met die banaan

Op de rivier de Moezel is waterskiën een populaire bezigheid, die alleen is toegestaan in aangegeven zones. Het wordt vooral gedaan bij Bernkastel-Kues, Graach en Wehlen. Ook op het stuwmeer van Enkirch komen dare-devils aan hun trekken. Wil je het nog gekker maken, boek dan een tocht op de Sûre, op de beruchte 'bananenboot'. Dat kan van april tot en met oktober bij het Rosport reservoir (9). In die periode mag er bij Rosport ook gewaterskied worden.

Parkje pakken

Een bijzondere vermelding waard is natuurpark Boven-Sûre (10) en het stuwmeer Boven-Sûre. In en op het meer worden tal van watersporten bedreven, van kajakken, kanoën, surfen en wakeboarden tot duiken. Je kunt er ook lekker zwemmen en zonnebaden op een van de kleine, maar mooie strandjes. Het schitterende natuurgebied is populair bij wandelaars, ecotoeristen en fotofanaten. Een voormalige lakenweverij in Esch-sur-Sûre doet dienst als ontvangst- en informatiecentrum. In de appstore vind je de NATURPARK-App (voor iOS- en Android), die Nederlandstalige informatie geeft over het park.

Grotten zijn hot!

In de Luxemburgse Ardennen is genoeg te beleven voor wie van een actieve vakantie houdt. Een minder bekende bezigheid in het gebied is speleologie, de wetenschap van grotten. Speleo is afgeleid van het Griekse woord spelaion, wat grot betekent. Speleologie is een serieuze wetenschap, waarbij een element van sportiviteit, avontuur en moed komt kijken. Voor kinderen is het rondstruinen in grotten, met een helm-met-lampje op, een groot avontuur. Natuurpark Berdorf in het noordoosten van Luxemburg staat bekend om bizarre zandsteenformaties en grotten. Outdoor-fanaten kamperen er graag in de grotten.

Eten en drinken

Luxemburgers zijn echte Bourgondiërs, reken maar dat je er dus lekker kunt eten. De echte Luxemburgse keuken is eigenlijk een boerenkeuken met een Franse-Duits tintje. Een lokale specialiteit is Fierkelsjhelli, speenvarken in gelei. Bestel het bij restaurant Am Tiirmschen (11).

Overnachten

In Luxemburg-stad kun je prima overnachten. Actievelingen slapen graag dicht bij de actie, bijvoorbeeld in Echternach of Troisvierges bij Clervaux.

Top 3 spannende bezienswaardigheden

Chateau de Vianden. Maak de steile wandeling met adembenemende uitzichten naar het middeleeuwse kasteel.

National Museum of Military History. Wapentuig en nagebootste oorlogsscènes voor de liefhebber.

Viaduct van Luxemburg (de Passerelle). Maak een bloedstollende wandeling over het viaduct van Luxemburg-stad.

Contacten

 1. Clervaux, Montée de l'Eglise, Clervaux 9701, Luxemburg, +352 9210481
 2. Müllerthal-trail: Mullerthal, Klein Zwitserland, Luxemburg +352 7204571
 3. Heringer Millen: Rue des Moulins, Mullerthal 6245, Luxemburg, +352 2678471
 4. Syndicat d'Initiative et de Tourisme, Om Leempuddel, 9991 Weiswampach, Luxemburg, +352 979199
 5. Chez Max, 1 Duarrefstrooss, 9991 Wäisswampech, Luxemburg, +352 26908082
 6. Youth Hostel Lultzhausen: Rue du Village, L-9666 Lultzhausen, +352 2627666
 7. Ronn's bikes and kayaks: Echternacherstrooss 7, L 9392 Wallendorf pont, Luxemburg, +352 836516
 8. Les Deux Tours: 9 Rue du Pont, 9650 Esch-sur-Sûre, Luxemburg, +352 2886251
 9. Rosport reservoir: Rosport, Mullerthal, Luxemburg, +352 691462598
 10. Natuurpark Boven-Sûre, 15, Lultzhausen, L-9650 Esch-sur-Sûre, Luxemburg, +352 899331
 11. Am Tiirmschen, 32, rue de l'eau, L-1449 Luxemburg, +352 26270733