Wie droomt er nou niet van om de Himalaya te ontdekken? Het Himalayagebergte, waar een van de avonturen van stripheld Kuifje zich afspeelt, is uitermate geschikt voor lange bergbeklimmingen en spreekt nog altijd tot ieders verbeelding. 8848 meter: zo hoog is de top van de Mount Everest, die ook wel het dak van de wereld wordt genoemd. Een duizelingwekkend cijfer dat een klein beetje een beeld geeft van wat de Himalaya in deze vier mooiste regio's voor je in petto heeft.

Uttarakhand: wereld van de goden en van de Ganges

Op de grens van Tibet en Nepal ligt Uttarakhand (voormalig Uttaranchal), waar de heilige rivier de Ganges stroomt. Pelgrims en sadhoes (Indiërs die hun leven aan spiritualiteit hebben gewijd) stromen uit alle hoeken van het land toe om neer te knielen bij de bronnen van de Ganges. Deze liggen op een hoogte van 6600 meter.

Het dagelijkse ritueel Ganga Aarti in Haridwar is ontzettend bijzonder. Tijdens dit ritueel kan men de Ganga Mama (de godin van de rivier) eren. Hoe? Door bij zonsondergang rondom hindoepriesters een olielamp neer te zetten tussen miljoenen andere.

Uttarakhand is niet alleen het paradijs van de goden, maar ook van bergbeklimmers die door de schitterende bergen met besneeuwde toppen trekken. Lijkt het je wat om je chakra's te openen? Beëindig je tocht door Uttarakhand dan in Rishikesh, de wereldhoofdstad van yoga en in 1968 bezocht door The Beatles. Imagine that!

india-himalaya-1-pixabay.jpgGanga Aarti in Haridwar - Foto: Pixabay

Himachal Pradesh: boeddhisme en eeuwige sneeuw

Himachal Pradesh betekent 'wereld van de besneeuwde bergen' en lijkt rechtstreeks van een ansichtkaart te komen. Stel je eens voor: bergtoppen met besneeuwde flanken die boven de wolken uitkomen, een hemelsblauwe lucht en verscholen valleien met hier en daar een klooster.

Het is niet verrassend dat de Engelsen vroeger werden aangetrokken door dit natuurlijke paradijs en in vakantieoorden in Shimla verbleven. Later hebben de monniken met hun saffraankleurige jurken de plaats van de Engelsen overgenomen. Dit deden ze, omdat Dharamsala in Himachal Pradesh ligt, waar de verbannen Tibetaanse regering zetelt.

Nadat je Zijne Heiligheid de 14e dalai lama hebt gegroet, ga je verder naar de Spiti Vallei. Hier zijn veel kloosters te vinden die tot de oudste van het boeddhistische tijdperk behoren. Hier vergeet je de tijd en de alledaagse, onbelangrijke zaken.

Hetzelfde geldt voor de Kinnaur- en de Kulluvallei. Je treedt binnen in de tijdloze wereld van de Himalaya waar de weelderige boomgaarden, de eeuwenoude dorpjes en de besneeuwde bergtoppen je een gevoel van oneindigheid geven.

Ladakh: een oase van mineralen aan het einde van de wereld

Aan de andere kant van India brengt Ladakh je in vervoering door de goddelijke omgeving waar de stilte van het landschap bijdraagt aan haar prachtige schoonheid. Deze paradijselijke plek ligt op de Tibeto-Chinese grens. Je kijkt hier je ogen uit en ziet bergtoppen die nog hoger zijn dan 6000 meter. In de schaduw van deze Himalayaanse 'wachters' strekt het granietlandschap van de Indus- en Zanskarvallei zich uit, onderbroken door groene oases en turquoise meren.

In de kloosters van Hemis, Thiksey, Alchi of Lamayuru komt de boeddhistische cultuur naar voren. Je hoort hier de klanken van de gongs en de heilige mantra's (zinnen die tijdens meditatie telkens worden herhaald).

india-himalaya-2-pixabay.jpgGebedsvlaggen in Ladakh - Foto: Pixabay

Sikkim: op de grens van het onbereikbare

Houd je van uitdagingen? En ben je niet bang voor grote hoogten? Dan is Sikkim echt iets voor jou! Dit voormalig onafhankelijke koninkrijk dat sinds 1975 bij India hoort, wordt vaak gepresenteerd als een absolute tegenstelling in vergelijking met de rest van het land. Het gebied is dunbevolkt en de omgeving doet je denken aan een reportage van National Geographic over Tibet.

Tussen de kopjes yakboterthee door kun je de uitdaging aangaan met de berg Kangchenjunga. Je kunt namelijk een trektocht maken rondom de derde hoogste berg ter wereld (8586 meter hoog).

Behalve meditatie en wierook biedt Sikkim ook de mooiste kloosters (Rumtek, Pemayangtse, enzovoort). Vredige oorden om je bezoek aan de Himalaya op een spirituele manier af te sluiten.

"De oude, hele oude malaise die het hart van iedere beschaving raakt: het snobisme, het verlangen naar schatten en achtenswaardige benodigdheden. De heiligen trekken zich eerder terug in de Himalaya om hieraan te ontvluchten dan aan de kwellingen des vlezes."

Deze bewering van de grote Britse schrijver en reiziger Edward Morgan Forster (Overtocht naar India, 1924) nodigt uit om ook eens na te denken over de huidige maatschappij waarin we leven.

Het ongelofelijke verhaal van de 14e dalai lama

Tenzin Gyasto, de huidige dalai lama, is een kleurrijk persoon met op zijn minst een buitengewoon lot. Hij is de ster van de media en de literaire wereld en vijand van Beijing. Deze zoon van een Tibetaanse boer wordt op 2-jarige leeftijd erkend als de reïncarnatie van de 13e dalai lama. Als hij 15 jaar is, wordt hij in Lhasa plechtig ingehuldigd als spirituele leider van Tibet.

Echter, niet lang daarna dringen de Chinese troepen het land binnen. Na een aantal vergeefse pogingen om de vrede te herstellen, vlucht hij naar de andere kant van de Himalaya, waar hij na een tocht van 17 dagen aankomt met de leden van zijn gemeenschap.

Top evenementen in de Himalaya

Februari-maart: Losar, het Tibetaanse Nieuwjaar, nieuwjaarsviering met traditionele liederen en dansen.

Mei-juni: Saga Dawa festival, de verjaardag van Boeddha, processie op de berg Kailash.

Het gebied van de Indiase Himalaya in het kort

Beste tijd om te gaan

De beste periode om naar de Himalaya te gaan is van april t/m oktober. Het landschap is dan prachtig, omdat alles in bloei staat. In juli en augustus is het hoogseizoen.

Vervoer

Per auto, in de grote steden.

De talloze paden zijn te voet begaanbaar of per muilezel of paard.

Het vliegtuig, om snel van het ene naar het andere gebied te gaan.

Slapen

In alle grote steden in de Indiase Himalaya (Haridwar, Srinagar) worden luxe en goedkope overnachtingen aangeboden.

Eten en drinken

Hadoos: Residency Road, Raj Bagh, Srinagar

Haveli Hari Ganga: 21 Ram Ghat, Haridwar

Voor vertrek

Toelatingsdocumenten: een paspoort dat minstens zes maanden geldig is vanaf de datum van de terugreis en met minstens drie onbeschreven pagina's waarvan twee naast elkaar. Een visum is verplicht. Informatie hierover is verkrijgbaar via de . Indiase ambassade. Voor Sikkim is een speciaal permit nodig.

Vaccinatie: voor India geldt geen vaccinatieplicht.

Gezondheid: houd rekening met de algemene regels die in de bergen gelden, zoals rustig acclimatiseren, de eerste dagen niet te veel inspannen en gezond eten. Zorg voor een ziektekostenverzekering om zo goed mogelijk voorbereid op reis te gaan.