De 12 verschillende wijken van de Duitse hoofdstad bieden voor ieder wat wils: moderne en klassieke kunst, kleurrijke straatfestivals en elegante opera, politieke discussie en een bruisend nachtleven, groene parken, wolkenkrabbers en straten die afwisselend historisch, chic en hip zijn. Berlijn heeft een hoop verschillende gezichten, waarvan er een paar in deze video worden belicht. Wanneer je de stad zelf bezoekt, ontdek je ongetwijfeld nog meer hoogtepunten.


Deze video is geproduceerd door Framfilm

Alexanderplatz en de Fernsehturm ♦ (0:04) (0:16)

Het plein, dat de inwoners van Berlijn simpelweg 'Alex' noemen, deed ooit dienst als militair exercitieterrein en als veemarkt. Vandaag de dag vormt het plein een knooppunt voor het openbaar vervoer en komen er veel toeristen. Op dit plein vind je ook de Fernsehturm van waaruit je een geweldig uitzicht hebt op de stad. Meer informatie op:

Alexanderplatz.jpg

De Siegessäule in Tiergarten ♦ (0:05)

In het uitgestrekte park Tiergarten, ook wel het groene hart van Berlijn genoemd, vind je de Große Stern-rotonde. In het midden van deze rotonde staat de 67 meter hoge Siegessäule met bovenop een beeld van Victoria, ook wel Goldelse genoemd. Deze erezuil is opgericht ter herdenking van de overwinning op de Denen door de Pruisische staat in 1864.

Museumsinsel ♦ (0:06)

In het midden van Berlijn op een eiland in de Spree, ligt een van de meest toonaangevende museumcomplexen in Europa. Het complex staat sinds 1999 op de Werelderfgoedlijst en bestaat uit 5 museums, namelijk de Alte Nationalgalerie, het Altes Museum, het Neues Museum, het Bode-museum en het Pergamonmuseum. De museums vormen op het gebied van cultuur en architectuur een absoluut hoogtepunt.

Berliner Dom ♦ (0:07) (0:28)

Deze prachtige protestantse kerk ligt op het Museumsinsel in de Spree. De koepel werd aan het einde van de 19e eeuw voltooid en heeft kenmerken van de Italiaanse renaissance- en barokstijl.

Reichstag ♦ (0:10)

Er is geen ander gebouw in Berlijn waarin zo perfect historische en moderne elementen zijn verenigd dan het Reichstag gebouw. De glazen koepel op het 19e-eeuwse gebouw is niet alleen een prachtig stukje architectuur, maar biedt ook een geweldig uitzicht over de stad.

Gendarmenmarkt ♦ (0:13) (0:36)

Dit 17e-eeuwse marktplein wordt omringd door een harmonieuze groep van 3 gebouwen, de Duitse en Franse kerk staan tegenover elkaar en in het midden staat het Konzerthaus.

Brandenburger Tor ♦ (0:40) (1:28)

De Brandenburger Tor werd 200 jaar geleden gebouwd en is waarschijnlijk de meest bekende bezienswaardigheid in Berlijn. Het neoklassieke bouwwerk is opgebouwd uit zandsteen en wordt bekroond door een vierspan. De poort vormt het eindpunt van de boulevard Unter den Linden.

Brandebourg.jpg

East Side Gallery ♦ (0:44)

Na de val van de muur hebben 118 verschillende, internationale kunstenaars hun werk vereeuwigd op de 1,3 km lange Berlijnse Muur. De kleurige kunstwerken zijn te bewonderen vanaf Ostbahnhof tot de Oberbaumbrücke. De Muur is daarmee de langste, altijd geopende, openbare galerie ter wereld.