De Afsluitdijk wandelen, dat lijkt me nou echt zoiets wat je gewoon een keer gedaan moet hebben. Gelukkig heb ik een vriendin die net zo gek is als ik: Femmie twijfelt geen moment als ik vraag of ze meegaat. Wisten wij veel dat de Afsluitdijk 32 kilometer is. Maar ja, toen hadden we het al rondgebazuind. Wij gaan de Afsluitdijk wandelen. Ja, helemaal!
NG Foto Het eerste probleem waar ik tegenaan loop is de logistieke planning. Hoe komen we bij de Afsluitdijk en hoe gaan we er weer weg. Liften, de bus, een auto lenen: ik ga alle opties na, totdat mijn lieve vriend Patrick (uit zichzelf) aanbiedt ons te brengen èn te halen. Yes!

Dan de training. We hebben drie weken om te trainen en allebei geen tijd. Komt goed, beloven we elkaar. Tot de grote dag daar is. Komt het echt wel goed? Dat zie je in dit filmpje:


Bloed, zweet en blaren, dat is het zeker. En een dag later is het vooral spierpijn. Heel veel, pijnlijke spierpijn. Je moet er wat voor over hebben om te kunnen zeggen: Ik heb de Afsluitdijk gelopen. Ja, helemaal! **Medaille** Heb je de krankzinnigheid te pakken en wil jij het nu ook wel eens proberen? Doen! Het is echt te gek en knettergek. En dat maakt het juist zo leuk. Automobilisten en vrachtwagenchauffeurs moedigen ons aan door te toeteren en zwaaien. De verbaasde gezichten van passagiers die ineens zien dat er twee voetgangers halverwege de Afsluitdijk lopen, zijn hilarisch. Maar bovenal is het gevoel, nadat je één van 's wereld meest ingenieuze dijken hebt overwonnen, fenomenaal. Wie kan dat nou zeggen? Kom op, trek je wandelschoenen aan, maar lees nog wel eerst even mijn tips: ****Afsluitdijk
Handboek voor de krankzinnige Afsluitdijk-wandelaar:****

  • Het is wel verstandig om een beetje te trainen. Dat maakt het vast minder zwaar en voorkomt natuurlijk blessures.
  • Van Den Oever naar Zurich heb je wind mee, van Zurich naar Den Oever heb je wind tegen. Heb je een extra uitdaging nodig, vertrek dan vooral in Friesland. Anders zou ik het lekker andersom doen.
  • Neem voldoende eten en drinken mee. Na ongeveer zes kilometer op de Afsluitdijk kom je bij Lunchroom het Monument. (Ervan uitgaande dat je net als ik in Den Oever start.) Daar kun je tosti's, broodjes, gebak, koffie en fris krijgen. Daarna is er 20 kilometer lang niets meer te koop.
  • Qua logistiek is de beste oplossing om iemand zo gek te krijgen je in Den Oever af te zetten en je in Zurich weer op te halen. In de tussentijd kan deze geweldige persoon de toerist uithangen in Makkum, of winkelen in Sneek. Alle tijd van de wereld.
  • Wij deden er namelijk zeven uur over, inclusief drie kwartier pauze. Vertrek dus op tijd.
  • Als je niemand kunt vinden om je te brengen: er rijdt elk uur een bus van Den Oever naar Zurich. En anders ga je liften, iedereen gaat toch dezelfde kant op.
  • Onderweg is er een heel grote WC, achter de dijk, die de Waddenzee heet. Daar kan niemand je zien en in zeven uur tijd is het onvermijdelijk dat je even moet. Eén probleem; er hangt geen wc-papier. Dat moet je zelf dus even meenemen.
  • Zorg voor genoeg gespreksstof. Praten, kletsen en roddelen heeft ons er echt doorheen geslagen. De tijd vloog voorbij! Ga je met je partner? Praat dan gewoon een week niet met elkaar. Kun je tijdens de wandeling mooi alles inhalen.
  • Een winddichte jas is fijn.
  • Geniet er van. Lach en zwaai naar de toeterende automobilisten. Het is echt leuk!

Laat je het me weten als je ook zo gek bent om de Afsluitdijk te wandelen? Dan ga ik nu weer snel met de beentjes omhoog!