De Zuid-Franse stad Bordeaux is vooral bekend vanwege de gelijknamige wijn. Behalve culinaire hoogtepunten beschikt de stad echter ook over culturele en bouwkundige schatten. Sinds 2007 is de oude binnenstad van Bordeaux opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Bordeaux ligt aangevleid tegen de halvemaanvormige rivier de Garonne, waardoor de stad de romantische bijnaam 'Haven van de Maan' heeft gekregen.


Deze video is geproduceerd door Framfilm.no

Hieronder komen een paar van de 'toppers' van de stad voorbij. Kun je ze allemaal herkennen?

Pont de Pierre ♦ (0:06)

De stenen brug Pont de Pierre is een herkenningspunt van Bordeaux en was de eerste brug over de rivier de Garonne. De bouw van de brug werd voltooid in 1821. De brug heeft 17 sierlijke bogen, naar verluidt één boog voor elke letter in de naam Napoléon Bonaparte. De bouw van de brug bleek een moeilijke klus te zijn vanwege de sterke stroming in de rivier. Het resultaat is echter indrukwekkend.

Cathédrale Saint-André ♦ (0:09)

De Cathédrale Saint-André in hartje Bordeaux is in 1998 opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO als onderdeel van de Pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Qua grootte en omvang is de kathedraal te vergelijken met de Notre-Dame van Parijs. De magnifieke voorgevel wordt gesierd door verschillende beeldhouwwerken, die onder meer het Laatste Avondmaal voorstellen.

Place de la Bourse ♦ (0:15)

Dit architectonisch indrukwekkende complex van neoclassicistische gebouwen op de kade van Bordeaux diende er oorspronkelijk voor om bezoekers te verwelkomen en te imponeren. Midden op het plein bevindt zich de prachtige Fontaine des Trois Grâces en in een van de huizen ernaast is de effectenbeurs gevestigd.

Bordeaux-view.jpg

Place des Quinconces ♦ (1:13)

De Place des Quinconces in het centrum van Bordeaux is een van de grootste pleinen in Europa. Het girondijnenmonument en de bijbehorende magnifieke fontein zijn gebouwd ter nagedachtenis van de girondijnen, die tijdens de Franse revolutie slachtoffers waren van het schrikbewind. Het plein bevindt zich aan de oever van de rivier de Garonne en biedt een geweldig uitzicht op het water.

Tour Pey-Berland ♦ (1:23)

Deze losstaande klokkentoren maakt deel uit van de Cathédrale Saint-André. De toren werd in de 15e eeuw gebouwd en is een indrukwekkend voorbeeld van extravagante gotische architectuur met gedetailleerde ornamenten, opvallende pilaren en hoge spitsen. De top van de toren is het hoogste uitzichtpunt van de stad.

Krijg je al zin om deze Franse stad te bezoeken? We hebben geweldige reisdeals naar Bordeaux voor je in de aanbieding!