Het mag dan de hoofdstad van Europa zijn, Brussel heeft zijn menselijke maat behouden, en je kunt deze prachtige stad dus prima te voet of per fiets verkennen. Als je door de smalle straatjes van deze stad wandelt of fietst, zie je hoe mooi de Belgische hoofdstad is. Zo kun je zelf je weg zoeken en je helemaal onderdompelen in de bijzondere sfeer van Brussel.

DAG 1

Rondje Grote Markt

Het historische centrum van Brussel kun je het beste te voet verkennen. De Grote Markt, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, is een prima startpunt. Rondom het plein staan prachtige gildenhuizen, en natuurlijk zie je hier ook het Stadhuis en het Broodhuis.

Neem je toch liever de fiets, ga dan naar Pro Velo, in de Londenstraat, waar je terecht kunt voor huurfietsen en fietsroutekaarten. Goedkoop en handig is ook een fiets van het Brusselse openbare fietsensysteem 'Villo!'. Fiets of wandel door de Karel Bulstraat, langs het Stadhuis en dan sta je oog in oog met Manneken Pis, het beroemde beeld van het plassende jongetje en de lieveling van alle Brusselaars.

Lekker lunchen voor weinig geld, dat is hier geen enkel probleem, dankzij de prima snackbars. Probeer bijvoorbeeld een 'mitraillette', oftewel een stokbroodje met vlees, friet en nog veel meer! Je kunt het lekker buiten opeten, bijvoorbeeld bij de Sint-Gorikshallen in het Beurskwartier.

Grand Sablon.jpgPhoto door Tourism Media

Architectuur en bier

Hier vlakbij vind je de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal. Al in de dertiende eeuw werden de eerste stenen van deze imposante kathedraal gelegd. Tip: ben je hier in de lente, let dan goed op - alle kans dat je een valkenpaartje dat hier elk jaar terugkeert, heen en weer ziet vliegen naar hun nest in één van de torens.

Aan het eind van de dag is het tijd voor een echt Belgisch biertje: Kriek, Lambiek of Gueuze, er is keus genoeg! De prijzen zijn redelijk, zeker als je een terras of café buiten het toeristengebied rond de Grote Markt opzoekt. Op het Sint-Gilles Voorplein bijvoorbeeld, vind je het Café de la Maison du Peuple: de sfeer is er gezellig en het bier is budgetvriendelijk.

DAG 2

Multiculturele markt bij Brussel-Zuid

Een goed begin van je tweede dag in Brussel: rondwandelen over de Sint-Gillis Markt, die elke zondag wordt gehouden bij Station Brussel-Zuid. Het is één van de grootste markten van Europa!

Op bezoek bij de koning

Dan stap je weer op de fiets voor een ritje naar het Justitiepaleis, dat een paar straten verderop ligt. Het enorme paleis is gebouwd in eclectische stijl, naar ontwerp van de Belgische architect Joseph Poelaert.

Zin om iets te eten of te drinken? Ga dan naar Café Belga, op de begane grond van het vroegere Huis van de Radio in Elsene. Ondanks de hippe sfeer en het uitzicht over de vijvers van Elsene zijn de prijzen hier heel schappelijk gebleven.

Tijd om een paar van de mooiste plekken van de hoofdstad te gaan ontdekken. Allereerst het Koninklijk Park. Al terwijl je in de richting van het park fietst of wandelt, geniet je van de gebouwen met hun typisch Brusselse mengeling van art déco en art noveau. Wandel over de mooie lanen in de richting van het Koninklijk Paleis. Daar wonen nog steeds leden van de koninklijke familie, maar toch kun je het paleis in de zomer van binnen bekijken en dat is nog gratis ook.

jubilee-park.jpgJubelpark

Terug naar het oosten

In het oostelijk deel van de stad vind je één van de instellingen die van Brussel de hoofdstad van Europa maken: het Europees Parlement. Je mag er gratis naar binnen om een kijkje te nemen, maar alleen doordeweeks en als er niet wordt vergaderd. Je kunt er het beste op de fiets naartoe gaan, dan kun je daarna via de Belliardstraat doorfietsen naar het Jubelpark. Fiets langs de bogen en ontspan. Je stedentrip is bijna voorbij, maar gelukkig: Brussel is vlakbij, je kunt hier nog vaak genoeg terugkomen.

Bruxelles, capitale de la BD

Grâce à des artistes tels qu'Hergé, Philippe Geluck, Morris ou encore Goscinny, la bande dessinée belge s'est fait connaître mondialement. C'est donc tout naturellement que Bruxelles est devenue la capitale du 9e art. Fresques, figurines, musées, parcours dédiés ou encore librairies spécialisées : la capitale belge respire la BD !

Brussel door de ogen van Frank van Passel

Manneken Pis, de debuutfilm van de Belgische regisseur, Frank van Passel, gaat over de wees en anti-held Harry die aankomt in Brussel. Hij ontmoet vrijwel meteen een leuk meisje, vindt een redelijke woning en krijgt een baantje als afwasser. Zoveel voorspoed kan natuurlijk niet lang aanhouden...

Brussel in het kort

Beste tijd om te gaan

In de lente en de zomer is het prima weer om te wandelen of te fietsen. Als het even kan, ga dan doordeweeks, dat scheelt geld.

Vervoer

Te voet: vooral in en rond het historische centrum.

Per fiets: Brussel heeft een prima fietspadennetwerk en speciale plattegronden voor fietsers.

Een fiets huren:

  • Pro Velo: Londenstraat 15; € 15 per dag.
  • Bornes Villo! (openbare huurfietsen van de stad Brussel); met een dagkaart voor € 1.60* kun je gratis rondfietsen en om het half uur van fiets wisselen.

Fiets parkeren: er zijn speciale stallingen, al dan niet overdekt.

Tip: Met de Brussels Card heb je gratis toegang tot veel musea en krijg je kortingen bij winkels en restaurants; een kaart voor 24 uur kost € 24*, voor 48 uur € 34*.

Slapen

In Brussel zijn veel betaalbare bed & breakfast-adressen en pensions te vinden. Voor een goedkoop hotel kun je het beste een eindje buiten het historische centrum zoeken.

Eten

Frit Flagey: Flageyplein, Elsene

Café Belga: Flageyplein 18, Elsene (onderin het Huis van de Radio)

Chez Léon: Beenhouwersstraat 18 (korting met Brussels Card)

Café de la Maison du Peuple: Sint-Gillis Voorplein 39, Sint-Gillis

* Prijzen kunnen variëren

Citaat

"Wielrennen is een goede levensschool."

Eddy Merckx is de meest gelauwerde wielrenner uit de geschiedenis van de wielersport. Zijn eerzucht en zijn 625 overwinningen hebben hem de bijnaam 'de Kannibaal' opgeleverd en hem tot een van de grootste wielrenners ooit gemaakt. En omdat Belgen elkaar nu eenmaal altijd trouw zijn, treedt Merckx op in het album Asterix bij de Belgen en wordt hij ook genoemd in het vierentwintigste album van Bollie en Billie.

Het beste van Brussel

Top 5 budget evenementen

1. Mei: groot boot- fiets- wandel- en bezoekevenement, met wandelingen en fietstochten onder begeleiding van een gids, en rondvaarten tegen gereduceerde prijzen.

2. Mei: 20 kilometer door Brussel - een wedstrijd voor hardlopers - zo leer je Brussel op een wel heel sportieve manier kennen.

3. Juli-augustus: Zuidfoor, grote kermis tussen de Anderlechtsepoort en de Hallepoort, waar natuurlijk ook allerlei lekkere hapjes te koop zijn; je kunt online kortingsbonnen bestellen.

4. September: Autovrije zondag; dan hebben voetgangers en fietsers het rijk alleen!

5. Het hele jaar: Groene wandeling, een route door de groene ruimtes van Brussel, die je te voet of op de fiets kunt volgen. Gratis!