Mijn vriend vindt mij soms een beetje raar. Dat komt omdat ik nogal van de spontane gekkigheid ben. Als ik bijvoorbeeld lees dat er om 03.00 uur 's nachts een meteorietenregen over Utrecht komt, dan stap ik midden in de nacht op mijn fiets om naar een open veldje te rijden. Want daar heb ik tenslotte het beste uitzicht op de vallende sterren. Of wat dacht je vanwandelen over de Afsluitdijk? Ik heb eens geroepen dat ik dat wil doen. Dus heb ik dat gedaan.
Afsluitdijk Nu is het weer zover. Ik ben in Groningen en heb een klein huurautootje tot mijn beschikking. Ik voel me zo vrij als een vogel. Ik kan overal naartoe. Dus ga ik naar het einde van Nederland! Waarom niet? Ik ben nu toch in Groningen. Dichterbij dan dit ben ik niet vaak. Volgens de navigatie doe ik er 45 minuten over om naar de Noordkaap in Nederland te rijden. Dat doe ik wel even dus!
**Kaart Noordkaap** Het valt nog niet mee om het uiterste puntje van Nederland te vinden. Google Maps kent de Noordkaap in Nederland niet. Wel in Noorwegen of als restaurant in Amsterdam. Maar niet in Noord-Groningen. Ik moet het zelf uitzoeken dus. Op de kaart zie ik dat ik inmiddels langs de dijk rijd. Uitgestrekte weilanden, fabrieken en gigantische windmolens. Meer is er niet. Het voelt zelfs een beetje alsof ik op verboden terrein ben. Er is werkelijk niemand anders. ****weiland-01****

Noordkaap-01

Na twintig minuten ronddolen en keren voor grote hekken met verbodsborden sta ik op het punt om op te geven. Tot ik in de verte een bruine paal op de dijk zie uitsteken. Volgens mij is dat het standbeeld dat het meest noordelijke puntje van Nederland markeert. Ja! Dat is 'm hoor! Vol gas zoef ik over de landweggetjes tot ik niet dichterbij kan komen. Ik parkeer de auto en loop de laatste 800 meter tegen de harde wind in. Dan ben ik ein-de-lijk aan het einde van Nederland. Woehoew! Die kan van mijn bucketlist af! **Einde van de wereld-01 Wil je ook naar het meest noordelijke puntje van Nederland? (Gewoon omdat het kan...)**

  • Als je deze coördinaten invoert in de routeplanner of Googlemaps dan kom je er sowieso: 53°27'53.5"N 6°45'05.9"E
  • Of je rijdt naar de T-splitsing tussen de Middenweg en de Eemspolderweg in het dorpje Uithuizermeeden. Vanaf daar rijd je nog een paar meter verder naar het westen en ga je het eerste landweggetje in naar rechts.
  • Je kunt niet met de auto komen bij het standbeeld op de Noordkaap. Parkeer daarom je auto aan het einde van het landweggetje zonder naam en ga te voet verder. Vanaf hier zie je de markering al duidelijk staan.
  • Op de dijk wandelen is niet alleen gaaf omdat daar het einde van Nederland is. Het uitzicht is ook geweldig! Rechts in de verte zie je het Duitse schiereiland Borkum liggen, terwijl je links uitkijkt over oneindige weilanden met een rij statige windmolens. Oh, en om je heen grazen de schaapjes alsof jij er helemaal niet bent.

Laat het me weten als je ook gaat! Stuur bijvoorbeeld een foto via Twitter of Facebook. :-)