In Valletta, Mdina en op het eiland Gozo, kun je genieten van het heerlijke klimaat van Malta. Kom de geheimen en de gastvrijheid van de archipel ontdekken. Met haar architectonische overblijfselen in het archeologisch museum, haar oude muren rondom de stad en haar gastronomische hoogstandjes, heeft Matla alles in huis om je een onvergetelijke tijd te bezorgen.

Valletta, stad van de Orde van Malta

Als je op ontdekkingsreis gaat in Valletta, de hoofdstad van Malta, treed je als het ware in de voetsporen van de Ridders van de Orde van Malta. De overblijfselen van de militaire architectuur zijn overal terug te vinden. Maak een wandeling door de geplaveide straatjes uit de 16e eeuw en bekijk de oude paleizen en herbergen.

In het Casa Rocca Piccola treed je binnen in het decor en het leven van één van de bekendste Maltese families. Vergeet niet een kijkje te nemen bij het Grootmeesterpaleis. Bij de ingang van het paleis kun je de wisseling van de wacht bijwonen. De indrukwekkende Sint-Janscokathedraal, ontworpen door de Maltese architect Girolamo Cassa, is zeker een bezoek waard, net als het Nationaal Archeologisch Museum.

Malta_History_Valetta_EDAM.jpgAdembenemend Valetta. Foto: Shutterstock

Tussen de uitstapjes door, kun je een pauze nemen 'op z'n Maltees' met een verfrissende Cisk, het lokale blond bier, of een lekkere rosé van het eiland Gozo.

Mdina, tempels en folklore

In Mdina komt de charme van de Middeleeuwen tot leven. In deze stad is alles op loopafstand. Bewonder de vestingmuren, het Paleis van Vilhena met zijn prachtige vierkante tuin en het St. Paul plein. Kijk om je heen en je zult zien dat één huis zich van alle andere huizen onderscheidt: het neogotische huis dat in 1930 is gebouwd.

Op Malta vind je de geschiedenis overal terug: het is af te lezen aan de gevels van de huizen, je voelt het wanneer je door de straten loopt en de musea of de tempels binnenwandelt. De megalithische tempels, gemaakt van uitgehouwen stenen, zijn erg fascinerend. De meest indrukwekkende is die van Hagar Qim, waarvan de muren meer dan 200 ton wegen. De nabijgelegen tempels van Mnajdr, op de kliffen van Malta met uitzicht over de Middellandse Zee, zijn ook erg interessant.

En of je nu in Valletta, Mdina of een ander Maltees dorp bent, houd je oren open: overal vind je lokale clubs waar bands bijeenkomen om te spelen: geniet zo van de echte, lokale Maltese sfeer.

Ontdek de cultuur van Malta aan de hand van smaken

Het zou zonde zijn om tijdens je verblijf op Malta geen lokale delicatessen te proeven. De Maltese keuken is mediterraans en sterk beïnvloed door haar naaste buren. De invloed van Sicilië vind je terug in de pastagerechten en de heerlijke pizza's die overal op de kaart staan, zowel in de dorpjes als aan de kust. De sporen van de Britten, die lange tijd aanwezig waren op de archipel, vind je terug in het gegrilde vlees.

Malta_History_Food_Flickr.jpgPizza in Valetta - Foto door Shawn Chin onder licentie CC BY-SA 2.0

Malta ligt op een kruispunt van culturen, maar heeft zich toch los weten te maken en haar eigen gastronomie ontwikkeld. Gerechten waar je niet omheen kunt zijn fenkata, een ragout van konijn die vaak bij spaghetti wordt gegeten en de brungiel mimli, aubergines gevuld met vlees. Proef ook de minestra, een variant op de Italiaanse minestrone met groente en spekjes.

Tussen twee wandelingen door kun je lekker snoepen van de pastizzi, broodjes gevuld met ricotta. Of neem _hobz biz zejt_mee in je tas, brood met Mediterrane smaken, zoals olijven, ansjovis en kappertjes.

Ondanks al deze verleidelijke gerechten, blijven de vis- en schaaldieren het belangrijkst. Inktvis met saus, spaghetti met zeevruchten of toch lampuki, de lokale baars: je kunt er geen genoeg van krijgen!

Bezoek je Malta met je geliefde? Bezoek dan de 5 meest romantische plekjes van het eiland.

De Orde van Malta

De christelijke ridderorde, de Orde van Malta, is in 1048 opgericht in Jeruzalem. In eerste instantie hield de Orde zich bezig met de verzorging van zieken en hulp aan pelgrims. In 1530 vestigde de Orde zich in Malta, waar een ziekenhuis en later een geneeskundefaculteit werd gebouwd. Het militaire onderdeel van de Orde nam gedurende lange tijd deel aan de verdediging van Europa tegen de Ottomanen. Tegenwoordig zit de Orde officieel in Rome en bieden ze alleen nog onderdak en hulp.

Malta volgens Alan Parker

De film Midnight Express uit 1978 is helemaal opgenomen op Malta. Hoewel het verhaal zich afspeelt in Turkije, zijn alle scènes opgenomen op de Maltese archipel, met veel lokale acteurs. De gevangenis is in werkelijkheid Fort Sint-Elmo op het schiereiland Xiberras. De film vertelt het waargebeurde verhaal van William Hayes. Hayes was een jonge Amerikaan die na een vakantie in Turkije veroordeeld werd tot 30 jaar cel voor drugssmokkel naar de VS.

Top 5 culturele evenementen

Februari: Carnaval van Malta, optochten, optredens, een gekostumeerd bal en vuurwerk staan op het programma.

Mei: middeleeuws Mdina, terug naar de middeleeuwen in de stad Mdina.

Juni: Imnarja of Lichtfeest, voorouderlijk evenement om Sint Pieter en Sint Paul te eren.

Juni: Malta Arts Festival, alle vormen van kunst zijn terug te vinden in de straten van Valletta.

Oktober: Notta Bianca, de cultuur wordt een nacht lang geëerd in Valletta.

Malta in het kort

Beste tijd om te gaan

Om van de zon te kunnen genieten zonder dat het te warm wordt, kun je Malta het best in de lente of herfst bezoeken.

Vervoer

Vliegtuig: directe vluchten verbinden het Europese vasteland met het eiland.

Auto: een huurauto is de beste manier om Malta te ontdekken.

Bus: ideaal voor het vervoer tussen de steden en dorpen.

Veerboot: om naar de andere eilanden van de archipel te gaan.

Slapen

Hoewel Malta het kleinste land van de Europese Unie is, zijn er genoeg overnachtingsmogelijkheden. Je kunt kiezen voor een budget hostel, een luxe hotel of een fijn appartement.

Eten & drinken

Dolce Vita: 159 Triq San Gorg, Saint Julian's

Maltese Mama: 19-21 Triq Paceville, Saint Julian's

Fontanella Tea Garden: 1 Bastion Street, Mdina