Hoewel je eigenlijk minimaal een week nodig hebt om IJsland redelijk goed te kunnen zien, kan een één- of tweedaagse trip langs de zuidkust je al een behoorlijk goede indruk geven van het landschap. Wat opvalt is dat er ontzettend veel watervallen zijn, stuk voor stuk even bijzonder. Je kunt er vaak te voet heel dichtbij komen. Dit zijn mijn favorieten:

Gullfoss

Waarschijnlijk de bekendste IJslandse waterval is Gullfoss, oftewel de Gouden Waterval. Deze stort zich 32 meter de diepte in, in de Hvítá, de Witte Rivier. Je kunt een bezoek aan deze waterval prima combineren met de zogenoemde 'Gouden Cirkel', waartoe ook de Geysir en Thingvellir behoren. Tip: ga in de zomer pas 's avonds laat, het is dan nog lang licht en er zijn een stuk minder toeristen.

Foto: Antonette Spaan

Seljalandsfoss

De eerste grote waterval die je tegenkomt wanneer je richting het oosten rijdt over de Ringweg is de Seljalandsfoss. Je ziet hem al van ver af liggen. Deze waterval staat erom bekend dat je er achter langs kunt lopen, over een nat en glibberig pad. Mocht je dit willen doen, trek dan in ieder geval goede regenkleding aan, want droog houd je het sowieso niet.

Foto: Antonette Spaan

Gljúfrafoss

Deze waterval, die ook wel de naam Gljúfrabúi ('hij die in een canyon woont') draagt, is relatief onbekend. Toch ligt hij slechts op enkele honderden meters van de Seljalandsfoss vandaan. Wat deze waterval zo bijzonder maakt is dat hij in een kloof ligt en dat je hem dus alleen met wat behendig handen- en voetenwerk kunt bereiken. Eenmaal in de kloof is het een en al natuurgeweld: heel bijzonder!

Foto: Ravi Sarma, CC BY 2.0

Skógafoss

Een van de grootste watervallen aan de IJslandse zuidkust is de Skógafoss, gelegen bij het plaatsje Skógar. Hij is ruim 15 meter breed en 60 meter hoog. Je kunt met een aantal trappen helemaal tot aan de top van de waterval lopen, zodat je de hem van boven kunt bekijken. Ook kun je aan de voet van de waterval kamperen: heel fijn, maar niet handig voor mensen met een zwakke blaas, je hoort immers de hele nacht het klaterende water.

Foto: Antonette Spaan

Svartifoss

Wat mij betreft is de fraaiste waterval van de zuidkust toch wel de Svartifoss, oftewel de Zwarte Waterval. Deze ligt in Skaftafell Nationaal Park en is te bereiken met een wandeling van ongeveer 30-45 minuten. De Svartifoss wordt omgeven door een serie basaltkolommen die zijn ontstaan doordat de lava hier ooit heel langzaam stolde. Dit maakt hem een van de meest karakteristieke watervallen van IJsland.

Foto: Visualhunt