De kilometerslange kustlijn en het prachtige duingebied van de Noordzee vormen een grote openluchtgymzaal voor iedereen die ook maar een beetje sportief is. De zilte lucht snuif je wandelend of hardlopend op en wie van meer pit houdt, leeft zich uit met water- en strandsporten. Ga bijvoorbeeld vliegeren op het winderige Texel of skimboarden aan de Zeeuwse kust. Op verschillende locaties kun je ook de koning van de extreme watersporten beoefenen: kitesurfen. Wat je budget ook is, aan de kust kun je altijd je energie kwijt.

GRATIS ACTIEF

Zonnegroet aan zee

Yoga op het strand is een ontspannende manier om de dag te beginnen. De geur van de zilte zee en het geluid van de golven op de achtergrond dragen bij aan een ultiem zengevoel. Overal op het strand kun je yoga-posities als de 'downward facing dog' oefenen, al geniet een rustige plek misschien wel de voorkeur. Ga dan bijvoorbeeld naar de Wassenaarse slag bij Wassenaar ofLangevelderslagbij Noordwijk. Toch eerst een lesje nodig? Het is ook mogelijk om tegen betalingyogalessen op strand te volgen. Op het strand van Kijkduin kan dit in de maanden mei tot en met september bij Carla Groen (1) en bij strandpaviljoen De Kwartel (2) in Den Haag geeft zomermaanden Studio O (3) in de zomermaanden yogalessen in Japanse stijl.

noodzeekust_actief_yoga.jpgYoga aan de kust

Struinen door de duinen

Het bosrijke duingebied van Bergen aan Zee, behorend tot het Noord-Hollands Duinreservaat, en het uitgestrekte strand zijn de ideale ondergrond voor een stevige wandeling of rondje hardlopen. Ook Nationaal Park Zuid-Kennemerland is met zijn hoge duintoppen, oude bossen en mooie duinmeren een plaatje om door hard te lopen. Strandpaviljoen Parnassia aan Zee (4) in Overveen is een fijne plek om even uit te rusten.

Surfen op Texelse golven

Wie zijn hand niet omdraait voor een paar flinke golven en gezegend is met een eigen surfboard, rent direct met zijn plank onder de arm de zee in. Texel is een ideale surfspot. Het eiland heeft vergeleken met de rest van het land flink wat golven. Aan de Noordzeekant van het eiland zijn de surfers te vinden. Golfsurfers, maar ook windsurfers, want ook het stevige briesje dat er vrijwel dagelijks waait, kenmerkt Texel. Wie het surfen nog niet onder knie heeft, kan lessen volgen bijSurfschool Texel (5) of Surfschool Foamball (6). Op het mulle zand het 'gevecht' met een vlieger aangaan, is zeker op het winderige Texel ook een goede workout.

BETAALD ACTIEF

Waaghalzen only

Voor waaghalzen zijn het strand en de Noordzee een grote speeltuin. Misschien wel de grootste adrenalinekick geeft kitesurfen. De enorme kracht van de wind en tegelijkertijd het onder controle houden van de kite, werkt volgens velen verslavend. Beach Break (7) in Noordwijk aan Zee geeft onder meer les in kitesurfen en, op het droge, powerkiten. Ook aan de brede Zeeuwse kust kun je kitesurfen. Bijvoorbeeld in Vrouwenpolder. Hier zit Vertigo Sports (8) waar je een uitrusting kunt huren en lessen kunt volgen.

noordzeekust_actief_zeilen.jpgZeilen over de Noordzee

Balanceren op een plankje

Minder extreem dan kitesurfen, maar ook zeker goed voor een energieboost, is skimboarden: met een plankje op een dun laagje water surfen over de branding. Bij Movement Sports (9) in Cadzand-Bad zijn materialen te huur en, voor wie het serieus wil aanpakken, lessen te boeken. Met een rondje suppen - balancerend op een grote surfplank jezelf voortbewegen met een peddel - wordt de dag gegarandeerd actief afgesloten. Bij Kiteboardschool.nl (10) in Scheveningen kun je lessen volgen en uitrusting huren.

Hengelen naar de vis van de dag

Op allerlei locaties aan de Noordzeekust zijn zeilboten of catamarans te huur. Ook zijn er diverse (catamaran) zeilscholen om het spectaculaire scheuren over het water onder knie te krijgen, zoalsThe Spot (11) in Zandvoort. Bij Sportvisserij IJmuiden (12) is het mogelijk om een vistocht op de Noordzee te maken en te hengelen naar vissen als makreel. Zie ondertussen, dobberend vanaf het water en tegen het einde van de dag, de zon langzaam in de zee verdwijnen.

Leuke weetjes

 • De Noordzeekust van Nederland is 353 kilometer lang.
 • Astronaut André Kuipers heeft tijdens zijn ruimtereis op een hoogte van zo'n 500 à 600 km een fotogemaakt van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland.
 • Texel heeft de meeste wind van het land, ideaal voor surfers en vliegeraars.
 • Kitesurfen is wereldwijd een van de snelst groeiende sporten.
 • Youri Zoon is een van de beste kitesurfers van Nederland en werd in 2011 en 2012 wereldkampioen kitesurfen.
 • De Noordzee is gemiddeld 95 meter diep, het ondiepste punt is 19 meter en ligt op de Bruine Bank nabij IJmuiden.
 • De Noordzee is ongeveer 10.000 jaar geleden ontstaan.

Top 3 sportieve evenementen Noordzeekust

 1. Januari: PWN Egmond Halve Marathon, hardloopwedstrijd die voor een groot deel over het strand van Egmond aan Zee gaat.
 2. Mei: Kiteboard Open in Noordwijk, kampioenschappen kite-en skimboarden en allerlei clinics en demonstraties van pro's.
 3. Juli-augustus: Strand6Daagse, zesdaagse wandelkampeertocht langs het strand van Hoek van Holland tot aan Den Helder.

Praktische informatie

Overnachten

Na een dag vol sportieve activiteiten op en rondom het strand is een bed in de buurt welkom. Aan de gehele kuststrook van de Noordzee vind je overnachtingsmogelijkheden, van luxe hotels tot B&B's. Direct aan zee of op een paar minuten loopafstand van het strand. Ook in de vele kustplaatsen als Noordwijk, Zandvoort en Callantsoog zijn verschillende accommodaties te vinden.

Eten

Bij Beachclub 57 (13) aan het Zwarte Pad van Scheveningen kun je uitstekende Italiaanse gerechten eten, goed om de koolhydraten na een actief dagje aan te vullen. Strand(t)huys Buitengewoon (14) in Noordwijk heeft naast een uitgebreide menukaart, een hottub, visspa en massages. Superfijn na lichamelijke inspanning.

Beste tijd om te gaan

Yogasessies op het Noordzeestrand zijn in het voorjaar en de zomer net wat prettiger, Kitesurfers zijn juist gebaat bij een straf windje. Deze waaghalzen maken hierop in de herfst de meeste kans.

Contacten Noordzeekust

 1. Carla Groen: 070-3297663
 2. De Kwartel: Zuiderstrand - Slag 9, paal 104, Strandopgang Fuutlaan, Den Haag, 070-3555615
 3. Studio O: Groot Hertoginnelaan 29, Den Haag, 06-19587185
 4. Parnassia aan Zee: Parnassiaweg 1, Overveen, 023-5737986
 5. Surfschool Texel: Ruijslaan 96, De Koog, 0610956959
 6. Surfschool Foamball: Ruijslaan 44, De Koog, 06-24632238
 7. Beach Break: Zeereep 106, Strandafrit 21 (200 meter naar rechts), Noordwijk aan Zee, 06-34139038
 8. Vertigo Sports / Kitesurfschool: Havenweg 2, Kamperland, 06-52470303
 9. Movement Sports: locatie Cadzand: Beachclub Moio, Vlamingpolderweg 3a, Cadzand-Bad, Duinovergang 9,06-43875581
 10. Kiteboardschool.nl: Hellingweg 98M, Scheveningen, 06-40808800
 11. The Spot: Boulevard Barnaart 23a, Zandvoort, 023-5717600
 12. Sportvisserij IJmuiden: Trawlerkade 23, IJmuiden, 0227-593040
 13. Beachclub 57: Zwarte Pad 57b, Scheveningen, 070-3558377
 14. Strand(t)huys Buitengewoon: Zeereep 103, Noordwijk aan Zee, 071-3622511