De Vietnamese keuken is nog niet zo bekend. Toch is het een verfijnde, verse, gezonde, geurige en enorm gevarieerde keuken. Smaken worden op subtiele wijze met elkaar gecombineerd. Bereid je smaakpapillen voor op een tongstrelende ontdekkingsreis.

Hanoi en Noord-Vietnam

De keuken van Tonkin is soeverein, eeuwenoud en verfijnd. Wat je hier eet blijft absoluut in je gastronomische geheugen gegrift. Pak je eetstokjes er maar bij.

De eeuwenoude keuken van Tonkin, het noordelijke deel van Vietnam

De oude keuken van Tonkin bestaat uit typisch landelijke en voedzame gerechten. Op het menu staan onder andere ragout en talloze gefrituurde bereidingen van zoetwatervis, gevogelte, rund en pekingeend.

Hanoi, de hoofdstad van het land, biedt wel het allerbeste van deze culinaire kunst uit het noorden. De vele kraampjes maken de stad tot de perfecte plek om te genieten van Vietnam street food. Laat je leiden door de geuren van specerijen en de kleurrijke schoonheid van de stalletjes.

Wil je liever zelf achter het fornuis staan? Dat komt mooi uit, want in de hoofdstad van Vietnam kun je op diverse plaatsen kookworkshops doen.

Vietnamese specialiteiten die je niet mag missen

Proef eerst pho (Tonkinese soep), hét symbool van de Vietnamese gastronomie, oorspronkelijk afkomstig uit het noorden van Vietnam. Wat fijngesneden runderreepjes, rijstnoedels, peterselie, koriander, bieslook, gember, wat druppels limoen en je ontbijt is klaar. Ja, je hoort het goed, pho wordt als ontbijt gegeten. Maar eigenlijk kun je er op ieder moment van de dag van genieten.

Een andere must-taste is Cha Ca. In dit gerecht wordt gefrituurde visfilet gecombineerd met kurkuma en gearomatiseerde rijstnoedels.

Heb je nog steeds honger? Geniet dan van Bun Cha (op houtskool gegrild varkensvlees met rijstnoedels), Bun Thang (noedelsoep met kip, ei en Vietnamese worst) of Banh Tom (gefrituurde scampikoekjes). Je smaakpapillen zullen je dankbaar zijn.

vietnam-pho-pixabay.jpgVietnamese Pho - Foto: Pixabay

Hué en centraal Vietnam

Het oude Annam staat in het hele land bekend om de verfijnde culinaire tradities. Het epicentrum daarvan bevindt zich in Hué, de oude keizerlijke hoofdstad.

Keizerlijke gastronomie van Annam

Centraal Vietnam heeft zijn keuken te danken aan het keizerlijk hof. De gastronomische traditie is er verfijnd, creatief en contrasterend.

Net als in andere regio's van Vietnam wordt hier veel nuoc-mam (gefermenteerde vissaus) gebruikt. Daarnaast staat de regio bekend om het gebruik van pepers. Er worden allerlei vissoorten, schaaldieren en verse producten gegeten, meestal gestoomd.

Proeverijen in Hué

De specialiteit van Hué is Bun Bo Hué, een vermicellisoep met soja, rund en varken die op smaak wordt gebracht met verse munt, ui, koriander en citroengras.

Deze smaken zul je nooit meer vergeten. Zeker niet de heerlijke smaak van Com Hen, een gerecht met rijst en mosselen. Of heb je liever Cao Lau met noedels, kip en groente? Dit gerecht is de specialiteit van de prachtige stad Hoi An. Je kunt er simpelweg niet omheen.

vietnam-hue-pixabay.jpgBun Bo Hué - Foto: Pixabay

Ho Chi Minhstad en Zuid-Vietnam

Als je aankomt in Ho Chi Minhstad merk je al snel aan de culinaire traditie van het zuidelijke deel van Vietnam (dat vroeger Cochin-China heette), dat Cambodia, Thailand en China niet ver weg zijn.

Smaken van Cochin-China

De keuken van het voormalige Cochin-China is geïnspireerd op zijn Thaise, Chinese en Cambodjaanse buren. Er wordt veel gespeeld met de kleuren en smaken van groenten en fruit.

De gerechten zijn hier zoeter dan in de rest van het land, omdat er veel kokosmelk en geurige kruiden aan worden toegevoegd. Deze Vietnamese keuken is het bekendst in het westen: hij is meegereisd met de Vietnamese emigranten die voornamelijk uit het zuiden van het land kwamen.

De specialiteiten van Ho Chi Minhstad

Cha Gio is in het noorden van Vietnam bekend onder de naam Nem Ran en in Nederland wordt het simpelweg nem genoemd, oftewel loempia. Het is een traditioneel feestelijk gerecht waarvan de bereiding kan verschillen. Er wordt oneindig op gevarieerd met bijvoorbeeld varken, kip of garnaal.

De Goi Cuon, hier bekend als Vietnamese loempia is ver buiten de grenzen van Vietnam bekend. Wanneer je deze verse, gezonde en smakelijke lekkernij ziet, krijg je meteen zin om er je tanden in te zetten.

Maar dat is nog geen reden om geen Banh Xeo (gevulde Vietnamese pannenkoek met scampi's), Bun Bo Cari (noedels met rund of curry), Banh Khot (rijstkoekjes met verse garnalen) en Banh Cuon (opgerolde gevulde Vietnamese rijstdeegpannenkoekjes) te proberen.

Er zijn zoveel smaken om te ontdekken. Binnen een paar happen bevind je je in een andere wereld. Xin Chao (smakelijk eten)!

vietnam-nam-pixabay.jpgCha Gio - Foto: Pixabay

Gebruiksaanwijzing voor een Vietnamese maaltijd

Een maaltijd eten op z'n Vietnamees is anders dan je gewend bent. Ga niet op zoek naar mes en vork, want alles wordt hier gegeten met stokjes.

Je hoeft ook niet op een dessert te wachten. Het dessert bestaat niet in Vietnam, noch de structuur 'voor-, hoofd-, nagerecht'. In Vietnam worden alle gerechten tegelijkertijd geserveerd. Desserts worden hier vervangen door vers fruit.

Tijdens een traditionele maaltijd neem je de twee stokjes en eet je met iedereen aan tafel van één of meerdere gemeenschappelijke gerechten. Een gezellige en authentieke ervaring.

Top 4 evenementen in Vietnam

Oktober: Herfstfestival van de Pagode van Keo in Thai Binh, traditionele rituelen.

Juni: Fruitfestival van het zuiden in Ho Chi Minh Stad, fruit om te eten en om mee te koken.

Februari: Têt Nguyên Dán in het hele land: Vietnamees Nieuwjaar.

December: Bloemenfestival van Da Lat in de hele stad, met festiviteiten, tentoonstellingen en conferenties.

Gastronomisch Vietnam in het kort

Beste tijd om te gaan

Je kunt het gastronomische paradijs Vietnam het hele jaar door bezoeken, maar het weer is het beste tussen december en april.

Vervoer

Een auto met chauffeur, binnenlandse vluchten, bus en trein zijn vervoersmiddelen die vaak gebruikt worden om Vietnam te doorkruisen.

Slapen

Hanoi, Hué en Ho Chi Minhstad zijn de gastronomische hoofdsteden van Vietnam. Daarnaast kun je onder andere heerlijk eten in Hoi An, Can Tho, My Tho, Dalat, Phan Tiet, Danag, Sapa en My Son.

Eten & drinken

Cha Ca La Vong: 14 Pho Cha Ca, Hanoi

Cha Ca specialiteiten. Vanaf €4*

Home Vietnamese restaurant: 34, Chau Long, Hanoi

Vietnamese specialiteiten en kookworkshops. Vanaf €10*

Les jardins de la Carambole: 32, Dang Tran Con, Hué

Franse en Vietnamese specialiteiten. Vanaf €5*

Bun Cha 145 Bui Vien: 145 Bui Vien, Pham Ngu Lao Ward, District 1, Ho Chi Minhstad

Vietnamese tapas. Vanaf €2*

* Prijzen kunnen afwijken.