Bewonder de ongerepte eilanden van Kroatië en geniet van de prachtige zee en kustlijn. Wat is er nu beter dan de schoonheid van Kroatië te ervaren vanaf haar eilanden? Ga op ontdekkingsreis naar de 3 grote eilanden van de Kvarner archipel, in de noordelijke helft van het land. Krk, Rab, Cres: tien letters die je binnenkort zullen herinneren aan een onvergetelijke vakantie midden in de natuur met de zee als azuurblauwe weerspiegeling.

De diepte in op Krk

Het eiland Krk is, na Cres, het grootste eiland van Kroatië. Het is het meest toegankelijke eiland, dankzij de wegen, havens en het vliegveld. Maar maak je geen zorgen: de infrastructuur maakt de schoonheid van het karakteristieke landschap er niet minder op.

De hoogteverschillen die het silhouet van de horizon bepalen, hebben ook invloed op de flora en fauna van het eiland. Zo ruikt de westflank de hele zomer naar fruit, dankzij de mediterrane boomgaarden die overal te vinden zijn.

Een bijzondere lokale bezienswaardigheid is de grot van Biserujka, in de buurt van het dorp Rudine. In deze grot vind je mineralen en indrukwekkende calsietformaties. Deze formaties zijn niet alleen indrukwekkend vanwege hun grootte, maar ook door hun koraalkleur.

image-2015-04-21_3.jpgKrk. Foto: Simone, CC BY-ND 2.0

Verlaat Rudine en zet koers naar Meline. Dit dorp bevindt zich aan de noordkust van het eiland. Hier geniet je van de helende werking van de natuur. Tenminste, als je niet bang bent om vies te worden! De genezende klei is wereldberoemd.

Daarna is het tijd om naar de oostpunt van het eiland Krk te gaan voor een onvergetelijke onderwaterervaring. Welkom in Šilo! Stap in je flippers, zet je masker op en vergeet je zuurstoffles niet: je bent klaar om de juwelen van de Adriatische zee te bewonderen. Deze duikspot wordt gezien als een van de meest interessante van Kroatië.

Rab, voor vissers en cultuurliefhebbers

Niet ver van het vasteland ligt Rab. Dit eiland is 22 kilometer lang en bestaat uit stranden en vruchtbare grond,die gebruikt wordt om olijven en kruiden te verbouwen.

Als je zin hebt in een lange wandeling of mountainbiketocht door het kreupelhout, ga je naar de oostkant van het eiland. De grijze kleur van de rotsen vermengt zich met de lage wilde begroeiing, wat de rotsen begaanbaarder maakt. De westkant van het eiland verrast bezoekers met weelderige landschappen. De stranden die grenzen aan het natuurreservaat Dundo, zoals Suha Punta, verwelkomen veel naturisten.

Het is tijd om het kristalheldere water rondom Rab van dichterbij te bekijken. Om er volop van te kunnen genieten, moet je naar de haven van de middeleeuwse stad Rab, aan de zuidkant van het eiland. Tussen half maart en half oktober kun je hier een fijne boot huren, met of zonder stuurman.

Werp de trossen los en zeil naar de verborgen baaien. Is de zee rustig? Gooi dan het anker en je vislijn uit in het indigokleurige water. Na je vissessie zet je koers richting het noorden. Daar kom je aan op het schiereiland Lopar. Dit schiereiland wordt erg gewaardeerd vanwege haar fijne zand, dat niet veel voorkomt in Kroatië.

Tussen hemel, meer en zee op Cres

Dit steile, rotsachtige stukje land is een paradijs voor avonturiers en liefhebbers van roofvogels.

Om de roofvogels van dichterbij te bekijken, kun je naar het hooggelegen dorpje Beli, aan de noordkant van het eiland. Hier leeft een kolonie vale gieren, die wordt beschermd en gevoed door de inwoners van de burcht.

image-2015-04-21_5_0.jpgCres. Foto: Mario Fajt, CC BY 2.0

Aan de westkant van Cres kun je het dorpje Lubenice bezoeken. Dit dorp ligt bovenop een klif die 400 meter boven de Adriatische zee uittorent. Het lijkt net of dit gehucht uitgestorven is, doordat een aantal oude huizen onbewoond is. Maar vergis je niet, deze plek kent een paar onwaarschijnlijke bewoners: het grootste adelaarsnest van de regio bevindt zich in Lubenice.

Begin aan de afdaling en ga richting het meer Vrana. Geniet van de stranden en het warme water. Een stukje verder van de kust zie je misschien het verborgen kasteel waar veel lokale legendes zich afspelen.

Wandel tot slot langs het water en ga bij de bron van het meer op zoek naar de grot die door feeën wordt bewoond,volgens de mythes van het volk. Of je er nu in gelooft of niet: het is uiteindelijk een kwestie van verbeelding.

Overweeg je een bezoek aan het Kroatische eiland Korčula? Lees dan alles over de beste restaurants van het eiland.

De stranden van Kroatië, de zon en de Bora

Het is algemeen bekend dat de Kvarnerarchipel uitzonderlijk veel zonuren heeft. De zon schijnt hier gemiddeld zo'n 2100 uren per jaar. Dat is een stuk meer dan in Amsterdam, waar de zon gemiddeld maar 1524 uren per jaar schijnt. Maar let op: als de Bora zich ermee komt bemoeien, is het lekkere weer ver te zoeken. Deze koude luchtstroom uit het noordwesten van Europa zorgt voor hevige windstoten over de Adriatische zee.

De natuur rondom de Kroatische stranden volgens Michel Cuisin

Toute la nature méditerranéenne is een werk uit de collectie Guides du naturaliste. Het boek met foto's van Paul Sterry gaat over de schoonheid van de mediterrane planten en dieren van Portugal tot Turkije, via Kroatië. Een goed gedocumenteerd boek dat je met je mee kunt nemen op de wandelpaden van de eilanden Krk, Rag en Cres.

Kroatië in het kort

Beste tijd om te gaan

Om de planten en gewassen in de Kvarnerarchipel op te zien bloeien, is het voorjaar de beste tijd om te gaan. Bovendien is dit de ideale periode om van de stranden te genieten, omdat het dan nog minder druk is.

Vervoer

Er zijn veel boten die je van het ene naar het andere eiland brengen, met of zonder auto.

Ook is het mogelijk om kajaks te huren om een tocht langs de kust te maken vanaf de kleinere havens.

Maar de auto blijft het snelste vervoermiddel om de eilanden te verkennen.

De natuur in? Trek goede schoenen aan en verken te voet de zandpaden die je op prachtige, verborgen plekjes brengen.

Slapen

Geniet van de natuur van Kroatië door een slaapplek op een van de eilanden Krk, Rab of Cres, bij voorkeur aan het strand natuurlijk.

Eten & drinken

Galija: 38, Frankopanska, Krk

Konoba Rab: 3, Kneza Branimira, Rab

Bistro Melin: 2/22, Melin, Cres

Top 3 culturele evenementen

Mei: Riddertoernooi, reconstructie van duellen in Rab-stad.

Juli: middeleeuws feest, Rab-stad.

Augustus: Lovrečeva, feest van Krk, middeleeuwse activiteiten, gastronomische proeverijen en reconstructies van vroegere zeeslagen in Krk.