Van een ruige klif de zee in springen. Dat wil elke globetrotter één keer in zijn leven gedaan hebben. Tijdens deze bijzondere dag op Curaçao doe ik dat. Maar er staat nog veel meer op het programma van dit grote avontuur: kruipen door smalle grotten; snorkelen in een onderwatergrot; zelf vis vangen en daarna natuurlijk opeten; een kampvuur bouwen in de wildernis. Dit is by far de tofste dag die ik heb op Curaçao!
Hato vlakte Eind maart reisde ik twee weken naar het meest tropische deel van het Koninkrijk der Nederlanden: Curaçao. Ik schreef eerder al vijf blogs over mijn belevenissen en de meest bijzondere plekken op het eiland. Maar één tip hebben jullie nog van me tegoed. Dit is de beste Curaçao tip ooit! Dus lees snel verder!

Curacao

Vlak voor ik vertrek kom ik via via in contact Terence. Hij is vrijwilliger bij Stichting Uniek Curaçao, een organisatie die zich inzet om de natuur van het eiland te behouden. Ze organiseren uitjes met kinderen om de natuur en schoonheid van hun eiland Curaçao zelf te ontdekken. Want gek genoeg komen de eilanders vaak niet verder dan hun eigen straat of schoolplein. Curaçao heeft een heel groot, ruig natuurgebied, dat voor veel mensen nog onontdekt is gebleven. Tijd om dat te ontdekken!

Terence neemt mij een dagje mee met zijn vrienden, op survival in de ongerepte natuur van Curaçao.

Dit is de video van de beste Curaçao tip ooit!

https://www.youtube.com/watch?v=ZDQzauR9m6Y

**Ik zet nog even op een rijtje wat je allemaal voorbij ziet komen in de video:
De grotten van Hato zijn een toeristische trekpleister. Je rekent een kaartje af, staat netjes in de rij en mag daarna de mooi verlichte grot bezoeken. Die slaan wij even over. Terence neemt mij mee naar de Hatovlakte, waar nog veel meer grotten zijn. Die zijn nog helemaal zoals de natuur ze ooit bedoeld heeft. Dus zonder entreekaartjes en elektriciteit. Spannend!
Hatogrotten**
Met de jeep scheuren we over de oneindige leegtes, vlak langs de ruige kust van de noordkant van het eiland. Dat het kan op een klein eiland als Curaçao verbaast me nog steeds!

Onderweg pikken we nog wat vrienden van Terence op en eten we langs de weg bij een Chinees restaurant. Geen toerist te bekennen hier.

We rijden door een prachtig natuurgebied, dwars door een dichtbegroeid bos. Dit stuk natuur wordt beschermd en beheerd door Stichting Uniek Curaçao. Je kunt er dan ook niet zomaar komen.

Met Stichting Uniek Curaçao gaan poorten open die anders gesloten blijven. Met Stichting Uniek Curaçao gaan poorten open die anders gesloten blijven.

We bezoeken drie afgelegen strandjes. Maar dan bedoel ik ook echt afgelegen. Geen cocktailbar, hotel of toilethuisje te bekennen. Er staan zelfs nog geen voetstappen in het zand. **Afgelegen strand** We rijden door naar de Blue Room. Dat is een grot die je alleen kunt bereiken door een klein stukje onder water te zwemmen. Door het zonlicht dat door het heldere water naar binnen schijnt ontstaat een sprookjesachtige, blauwe gloed. Prachtig! De Blue Room is normaal alleen te bereiken met een georganiseerde tour. Je wordt dan even 'vrij' gelaten om binnen te kijken en vaart na een uurtje weer terug naar de kust. Met Uniek Curaçao kun je er via land komen en spring je van een rots om in het water te komen. Yeah! Prachtige plek om te snorkelen ook.

Terence vangt een lionfish met een speer. De vis is heeft giftige stekels waar je doodziek van kunt worden als je geprikt wordt. Het is dus niet verstandig om zelf lionfish te vangen. Terence weet hoe je het beestje schoon moet maken, zodat we het veilig op de barbecue kunnen leggen. En dan is het werkelijk een delicatesse!

Lion Fish Curacao De stekels van deze gevaarlijke vis zijn verwijderd.

's Avonds gaan we barbecueën aan de woeste noordkust bij Boka Patrick. Er is hier amper lichtvervuiling, waardoor de sterrenhemel adembenemend helder is.
Barbecue Curacao Om half één 's nachts word ik netjes voor de deur van het hotel afgezet. De bewaker kijkt mij wat verbaasd aan als hij mijn wilde haren en de vegen op mijn knieën ziet. Zo kom je normaal gesproken niet thuis van een dag uit op Curaçao ;-)

Wil je ook doen wat ik deed op Curaçao? Dit zijn mijn tips:

  • De stichting heeft ons (toeristen) nodig om te kunnen bestaan. Het geld dat je betaalt voor een dagje uit met Uniek Curacao, gaat rechtstreeks naar de stichting. Dus met een geweldig avontuur help je de natuur van het eiland te behouden. Beter kan niet, toch?!
  • Er is geen vaste prijs voor een uitje. Het ligt er helemaal aan wat je wilt doen, hoe lang je gaat, met hoeveel personen, etc. Dus gewoon even bellen of mailen om afspraken te maken over jouw mooiste dag op Curaçao.
  • Bellen kan naar dit nummer: 00599 9462 8989. Mailen kan naar uniekcuracao@gmail.com.
  • Houd er rekening mee dat de plekken die je bezoekt ruig en soms moeilijk begaanbaar zijn. Stevige schoenen en kleren die vies mogen worden zijn geen overbodige luxe.
  • Het is warm en je gaat veel bewegen, dus neem een flinke fles water mee.
  • Wat je verder mee moet nemen is afhankelijk van wat je bespreekt met Stichting Uniek Curaçao. Ga je snorkelen, dan is een snorkelset en badkleding handig. Maar ga je hiken in het donker, dan is een zaklamp meer op z'n plaats.
  • Verwacht geen strak opgezet programma zoals je dat van een activiteitenbureau kunt verwachten. Juist niet. Er is veel ruimte voor spontaniteit en dat maakt zo'n dag juist leuk. Ik dacht dat ik om vijf uur wel weer in het hotel zou zijn, maar onverwachts neemt Terence me mee naar een barbecue in de wildernis. Supergezellig! De ouders van Terence waren er ook en hadden marshmallows meegenomen. Yummie!

Vrienden
Ga jij binnenkort naar Curaçao en ben je na het lezen van mijn blog van plan op pad te gaan met Stichting Uniek Curaçao? Laat het me weten in de comments. Ik ben heel benieuwd! En als je nog vragen hebt, beantwoord ik die natuurlijk graag voor je :-)****