Met zijn zee, steppe en bergen heeft Patagonië heel wat verrassingen in petto voor liefhebbers van spanning en sensatie. Het zuidelijke gedeelte van de 'hoorn' van Zuid-Amerika is een droombestemming voor een sportieve vakantie. De omgeving is beschermd, veelzijdig en indrukwekkend. Ga skiën in de Andes, beklim een gletsjer, ga paardrijden op de Patagonische plateaus en bekijk zuidkapers. En dit zijn nog maar een paar voorbeelden van je activiteiten tijdens een vakantie in Argentijns Patagonië. Ben je klaar om de uitdaging in Zuid-Amerika aan te gaan?

Skiën en wandelen in de Andes van Patagonië

Wanneer het in Argentinië hartje winter is (juli-augustus), zijn de bergen van de Patagonische Andes bedekt met een dik pak sneeuw. Deze omgeving kan zeker tippen aan de skigebieden in de Alpen. Hier liggen de rustieke gebouwen van San Carlos de Bariloche, in de provincie Río Negro. Je bevindt je nu in het grootste wintersportgebied van Latijns-Amerika.

Neem het uitzicht over het spiegelgladde meer Nahuel Huapi in je op. Vervolgens daal je de pistes van de Cerro Catedral af. Maak je vakantie nog spannender met een off-piste afdaling of een rit op een quadricycle. Deze worden aangeboden door de gespecialiseerde bedrijven in het centrum.

Het nationaal park van de gletsjers (provincie Santa Cruz) ligt helemaal in het zuiden van het land. De zachte zomer in Patagonië maakt dit park tot het eldorado (ideale bestemming) voor ervaren klimmers en wandelliefhebbers. Vanaf het dorp El Chaltén begin je je klim naar de toppen van de berg Fitz Roy. Deze excursie - uitsluitend voor ingewijden - bezorgt ervaren sporters een onvergetelijke herinnering.

Reis je met je gezin? Maak dan een wandeling over het pad dat El Chaltén verbindt met de Lagune Capri. Tijdens deze wandeling van 4 uur (heen en terug) kunnen jullie de zeldzame eendensoorten bewonderen die in dit beschermde gebied hun toevlucht hebben gezocht.

Patagonia_Sports&Nature_Chubut_Flickr.jpgDe schoonheid van de provincie Chubut. Foto door Lisandro M. Enrique onder licentie CC BY 2.0

De geheimen van de Patagonische steppes

Ga naar Sarmiento. Deze stad is een echte oase tussen de droge steppes van de provincie Chubut. Je gaat hier een fantastische reis door de tijd maken. In de paden van het paleontologische park Valle de los Gigantes (de vallei van de reuzen) kom je langs de silhouetten van 11 gereconstrueerde dinosaurussen. Deze zijn gemaakt rondom de botten die daar gevonden zijn. Als deze dieren het overleefd hadden, zouden ze nu maar liefst 169 miljoen jaar oud zijn. Verschillende estancias (toeristische landbouwdomeinen) bieden paardenritten aan. Er staat je een betoverend uitstapje te wachten met op de achtergrond het geklik van de paardenhoeven op de meseta patagónica (het Patagonische plateau).

Tijd voor iets anders. Ga naar de estancia Los Manantiales, op 45 kilometer ten westen van Sarmiento. Daarvandaan ga je naar het binnenste van de aarde. Als je durft, ga je naar binnen in de gangen van de Cuevas de Sarasola. Deze grot is 400 meter lang en op natuurlijke wijze uitgehouwen in de rots. Een onvoorstelbaar spektakel om te zien. Bij de VVV van Sarmiento kun je een rondleiding boeken.

Patagonia_Sports&Nature_SantaCruzGletsjer_Flickr.jpgBeklim een gletsjer in de provincie Santa Cruz. Foto door Ulrich Peters onder licentie CC BY-SA 2.0

De zee van Patagonië, dicht bij de zeezoogdieren

De laatste etappe van je reis naar Argentijns Patagonië brengt je naar Puerto Madryn. Dit ligt aan de Atlantische kust van de provincie Chubut. Hier zijn veel watersporten en bijzondere activiteiten voor bezoekers. Er zijn bijvoorbeeld gespecialiseerde bureaus die waterexcursies organiseren. Zij zorgen dat je vlakbij zeeleeuwen kunt zwemmen, of dat je kunt gaan duiken te midden van ander verrassend gezelschap. Tussen juni en december zwemmen zuidkapers in de zee rond het schiereiland Valdés, op ongeveer 100 kilometer ten oosten van de stad. Dit is de ideale plek voor walvisachtigen om hun jongen op de wereld te zetten. Profiteer van deze bijzondere periode en aanschouw dit wonderbaarlijke spektakel.

Het is niet de Dakar, maar het begint erop te lijken. Stap in een 4x4 jeep en beklim de Cerro Avanzado. Deze berg is amper 100 meter hoog, maar daar vandaan heb je een geweldig uitzicht over het naastgelegen schiereiland. Aan het einde van de dag schijnen de laatste zonnestralen op de bergen van het schiereiland Valdés. Dit zorgt voor een uniek schouwspel. Neem dit prachtige landschap nog even goed in je op en creëer zo je eigen aandenken aan je vakantie naar Argentinië.

Sportvissen in Argentijns Patagonië

Lang voor het toerisme opkwam in Patagonië, leefde het Mapuche volk - afkomstig uit het zuiden - al van de wilde visvangst. Het schone water van de rivieren uit de Argentijnse Andes zorgt ervoor dat er veel vissen leven. Zo zwemmen er bijvoorbeeld 'wilde farios' forellen en fonteinzalmen.Tegenwoordig is Argentijns Patagonië een ontzettend populaire bestemming voor ervaren vissers. Vliegvissen (het laten drijven van een synthetisch insect dat net echt lijkt) is vaak de enige methode die is toegestaan in de gebieden waar toeristen mogen vissen.

Wil je je prachtige reis afsluiten met wat cultuur in bruisend Buenos Aires? Lees er alles over in onze reisgids 'Muzikaal Buenos Aires'.

Top 2 sportieve evenementen in Argentijns Patagonië

Februari: Madryn Classic Windsurf, surfwedstrijden en -demonstraties op het water van de Golfo Nuevo.

Juni: sneeuwfeest van San Carlos de Bariloche, afdaling met fakkels, wedstrijd houthakken, acrobatisch skiën, enz.

Argentijns Patagonië in het kort

Beste tijd om te gaan

Ontdek de Patagonische winter (juli-augustus) en de skipistes van de Andes. Van juni tot december kun je walvissen spotten in de zee bij Puerto Madryn (provincie Chubut).

Vervoer

Neem een voordelige vlucht naar Puerto Madryn en start je vakantie!

Als je houdt van roadtrippen, zit je in hier goed. Huur een auto en ontdek Patagonië op je eigen tempo.

Je kunt ook met het vliegtuig van de ene provincie naar de andere. Er zijn dagelijks vluchten in de regio.

Daarnaast kun je rondreizen met een bus voor lange afstanden. Zo kun je optimaal genieten van het geweldige landschap van de steppes en de bergen van Patagonië.

Slapen

In Bariloche (Río Negro), in het stadscentrum om de toeristische attracties snel te bereiken, of in El Chaltén (Santa Cruz), in de buurt van de plaza principal om de pittoreske sfeer mee te krijgen. Ook kun je heerlijk slapen in Sarmiento (Chubut), in een estancia om de omliggende natuur te bewonderen, in Puerto Madryn (Chubut) aan zee, om te genieten van de gigantische stranden.

Eten & drinken

La Tapera: Antonio Rojo y Cabo Garcia, El Chaltén, Santa Cruz.

La Masia: Av. Bustillo, km 23 Llao Llao, San Carlos de Bariloche, Río Negro.

La Tranquera: Av Regimiento, km 25, Sarmiento, Chubut.

Taska Beltza: 9 de julio 445, Puerto Madryn, Chubut