In de Turkse havenstad Marmaris is het goed toeven op het strand. Je kunt er ook lekker en goedkoop eten en zwemmen in kristalhelder water. Maar de meeste bezoekers komen er voor live muziek, lasershows, schuimparty's en dansfeesten met beroemde dj's.

AAN DE BAR

Beroemde Barstraat

Uitgaan in Marmaris is één groot feest! Midden in het oude centrum ligt de hippe uitgaansstraat Barstraat(Tepe in het Turks). Wanneer je de Barstraat in loopt, waan je je in een waar uitgaanswalhalla. De Barstraat loopt van het Kasteel van Marmaris (1) in de Oude Stad, helemaal tot aan Club Areena (2), een van de grootste en populairste clubs van Marmaris. Hier treden veel bekende artiesten op en kun je je vergapen aan de lasershow. Ook liefhebbers van schuimparty's kunnen zich hier uitleven!

Marmaris_party_barstreet_flickr.jpgBarstraat. Foto: Юлия Савенкова, CC BY 1.0

Dakloos

De meeste discotheken hebben geen dak, dus je kunt lekker los gaan in de zwoele avondlucht. Club Joy (3) staat bekend om de hippe housemuziek die er wordt gedraaid en de dansende dames op blokken. Ook Green House Bar (4) is een beroemde club, waar zowel deephouse als r&b wordt gedraaid, maar ze ook een goed hardstyle-feestje kunnen vieren. Voor de lekkerste cocktails ga je naar de B52 (5), de vrolijkste cocktailbar van Marmaris.

Club NL

Babbel je liever een woordje Nederlands tijdens het feesten, dan kun je terecht in Club Rembrandt (6), waar vooral Nederlanders komen. Ook in de populaire discotheek Mango (7) kom je veel landgenoten tegen. Daar treden regelmatig bekende Nederlandse artiesten op, zoals Lil Kleineen Dave Roelvink. Krijg je tijdens het stappen onbedaarlijke trek in een echte Hollandse frikandel, dan kun je op het gezellige terras van Jan De Wit Restaurant (8) tot in de late uurtjes een vette hap scoren.

AAN HET STRAND

Strippenkaart

De beste partyplek in Marmaris na de Barstraat is Uzun Yali of Long Beach. Dit uitgestrekte strand ligt naast het publieke stadsstrand van het centrum, en loopt helemaal door tot aan de badplaats Içmeler. Vind je de sfeer in de Barstraat soms wat al te uitbundig? Dan zal het wat gemoedelijkere Long Beach, ook wel De Strip genoemd, je goed bevallen. De strook beslaat wel acht kilometer en je kunt met de dolmus (goedkoop busje) heen en weer rijden. In het gebied Uzun Yali zijn veel restaurants, pubs, karaoke- en dancebars om uit te kiezen. De muziek stopt hier wel iets eerder dan in de Barstraat: om 24.00 uur.

Marmaris_party_dolmus_flickr.jpgVan A naar B met de dolmus. Foto: Юлия Савенкова, CC BY 1.0

Vrienden maken

Een van de populairste gelegenheden aan de Strip is de Beach Club (9). Het gezellige personeel maakt met iedereen vrienden en het is er elke avond een dolle boel. Overdag kun je er lekker eten voor weinig geld, het toetje is zelfs gratis! Vagabundo (10) is een kleine maar erg gezellige bar, waar de barmannen nog weleens op het podium willen dansen. Kun je maar geen genoeg krijgen van de gezelligheid, dan kun je bij Vagabundo de volgende dag een boottrip boeken, voor een feestje op het water.

Bodempje leggen

Kom je hongerig van het strand en wil je vast in de stemming komen voor de nacht, dan is Salt N Pepa (11) dé plek. Ze serveren heel betaalbare visschotels met zelfgemaakte chips en elk tweede drankje is gratis. De cocktails zijn er beroemd, net als het knotsgekke personeel. Nog een populaire plek om je op te laden voor een onstuimige avond, is Sisters Steak House (12). Dat is niet voor niets, want het eten is er even betaalbaar als lekker. Ze maken er zelfs glutenvrije pizza en iedereen is dol op de 'sisters', oftewel de eigenaars.

Brandend zand

Het mooiste strand bij Marmaris is Cleopatra. Dat strand ligt bij het eilandje Sedır Adası en heeft spierwit, glimmend en poederig zand. Eigenlijk is het geen zand, maar bestaat het strand uit miljarden piepkleine schelpjes. Het heeft miljoenen jaren geduurd om dit strand te vormen, daarom beschermt de Turkse overheid het als natuurmonument. Je mag dus geen handje van het bijzondere zand meenemen! Het verhaal gaat dat de Romeinse keizer Marcus Antonius scheepsladingen spierwit zand naar Sedır Adası liet aanrukken om van het eiland een exotisch liefdesnest te maken voor zijn maîtresse, de Egyptische koningin Cleopatra.

Eten & drinken

In Turkije zijn ze dol op lekker en lang tafelen. Bij traditionele gerechten wordt vaak een 'nat gerecht', bijvoorbeeld een stoofschotel met vlees, gecombineerd met een 'droog gerecht', zoals pasta, rijst, bulgur of andere graansoorten. Daarbij wordt tursu (ingemaakte groenten) of cacik (yoghurt met komkommer en kruiden) geserveerd. Restaurant Kervan Ocakbasi (13) heeft de beste traditionele keuken van Marmaris.

Overnachten

In Marmaris vind je veel fijne hotels waar je boven op het vertier zit. Slaap je liever wat dichter bij het strand, dan kun je kiezen uit de hotels langs Long Beach.

Top 3 feestelijke evenementen Marmaris

Mei: Marmaris Maritime & Sprin festival, hét festival van het jaar waarbij de haven wordt gekleurd door concerten, optochten en feestende mensen.

Augustus: Victory day, met militaire parades door de stad en saluutschoten wordt de vrijheid van Turkije gevierd.

Augustus - september: Marmaris Folk Fest, de multiculturele geschiedenis van Marmaris wordt gevierd met zang, dans en feestelijkheden.

Contacten

 1. Kasteel van Marmaris:Marmaris Kalesi, Tepe 48700 Muğla
 2. Club Areena: Tepe, Barlar Sokağı No: 125. 48700 Muğla, +90 5534847661
 3. Club Joy: Tepe, 48700 Muğla
 4. Green House Bar: Tepe Mah. 39, Sokak 48000. Marmaris, +90 2524120834
 5. B52: Tepe, 48700 Muğla
 6. Club Rembrandt: Barstreet 117, Old town. 48700 Marmaris, +90 2524122394
 7. Mango: 39.sokak Barlar Sokaği. 48700 Marmaris, +90 5375723081
 8. Jan De Wit Restaurant: Tepe. 48700 Muğla, +90 2524122502
 9. Beach Club: Uzun Yali C 72, Marmaris, +90 2524121188
 10. Vagabundo: Uzun Yali, Marmaris
 11. Salt N Pepa: Uzun Yali, Marmaris
 12. Sisters Steak House: 207. Sk., 48700 Marmaris, +90 5324154967
 13. Kervan Ocakbasi: Merkez Mahallesi 219, Sokak NO 8/A. 48700 Marmaris, +90 0252417735