By Expedia Team, on April 13, 2017

Slapeloze nachten in Krakau

In het zuiden van Polen ligt een stad die nooit slaapt. Krakau is een Koninklijke, culturele stad en komt tot leven als de laatste zonnestralen verdwijnen. Het is een bruisende, uitbundige en verrassende studentenstad waar clubbers en andere nachtvlinders zich helemaal kunnen uitleven. Ben je klaar om te dansen tot de zon opkomt?

DAG 1
—–

Chill-out op het strand van Krakau

Met de meer dan 200 bars en clubs die tot je beschikking staan, belooft je feestvakantie in Krakau een vol programma te hebben. Begin dus rustig, met een lekker snadanie (ontbijt) bij Forum Przestrzenie.

Dit hotel stamt uit het communistische tijdperk. Het heeft een massieve architectuur en is sinds 2012 een bar-club-restaurant. Het is een ontmoetingsplek voor de alternatieve cultuur van Krakau. Vanaf 10 uur ‘s morgens bereiden het strand aan de Wisła en de relaxte sfeer je langzaam voor op een wilde nacht. Als het weer het toelaat, neem je plaats in een ligstoel en geniet je van het uitzicht op het kasteel van Wawel.

Aan het eind van de middag ga je naar de wijk Kazimierz. Daar ga je een hapje eten voordat je je overgeeft aan de dancefloors. Heb je haast? Bij Bagelmama aan de Djawórstraat kun je even snel iets eten.

Van de bar naar de clubs van Kazimierz

De Joodse wijk is helemaal hip. Dat komt vooral door de bars en de clubs waar veel Erasmusstudenten en artiesten uit Krakau komen. De dresscode is er minder streng dan bij de clubs in het historische centrum. Dat is ideaal als je geen zin hebt om nog langs je hotel te gaan.

Aan het Nowy-plein ligt de bar Alchemia. Daar moet je zijn geweest, net als bij Singer. Maar let wel op, want hoewel het er heel druk is, zijn deze plekken met hun schimmige sfeer niet voor iedereen weggelegd.

Je avond gaat verder met wat rock, new wave en indie bij Piekny Pies. Deze club zat eerst in een kelder, net als veel andere clubs en bars in Krakau. Piekny Pies is verhuisd om ook liveconcerten te kunnen organiseren.

Terwijl de goede muziek nog in je hooft nagalmt, sluit je je avond af in een van de drie clubs aan de Djawórstraat. Kies voor frenchcore in Kawiarnia Naukowa of R&B en een loungebar in Caryca Dajwor. Laat je tot 7 uur ‘s ochtends meevoeren door de muziek.

poland-kracow-party-pixabay-1.jpg

Krakow in de avond – Foto: peterscode, CC0 1.0

DAG 2
—–

Een Poolse maaltijd in het centrum

Na deze wilde nacht is het tijd voor een pauze. Neem plaats op een terrasje van een café aan Rynek Glowny. Als je het koud hebt (of als je heel moe bent), kun je om een deken of terrasverwarmer vragen.

Rond het middaguur ga je naar een mileczny-bar (melkbar) voor een snelle en gebalanceerde lunch. Deze goedkope kantines stammen nog uit het communistische tijdperk. Ze zijn een mooie meevaller voor de vaak lege portemonnee van clubbers. Voor nog geen € 5 krijg je al een echt traditioneel Pools gerecht bij U Stasi aan de Mikolajskastraat. Let op: wie het eerst komt, die het eerst maalt. Als je pierogi (zoete of hartige ravioli) of kotlet schabowy (Poolse varkenskotelet) wilt proeven, moet je voor 14.00 uur komen.

Een avond voor elk wat wils in Krakau

Nu je wat bent aangesterkt, duik je weer in de multiculturele sfeer van Krakau. Daarvoor ga je naar Klub Re in het oosten van Stare Miasto (historisch centrum). Deze club is open vanaf 12.00 uur. Er wordt heel gevarieerde muziek gedraaid, zoals rock, folk en indie. In de club hangt een verhitte sfeer. Dat komt gedeeltelijk door de locatie, namelijk een nogal krappe kelder.

Een andere kelder en een andere sfeer vind je bij Piwnica Pod Baranami. Deze club bestaat sinds 1956. Hier kun je je avond beginnen onder het genot van jazzmuziek en een ongelooflijk groot aanbod aan cocktails.

Als je wel van wat nostalgie houdt, ga je naar de 70-80’s sfeer van Łubu Dubu aan Mikołajska. Bewonder de imitatieleren stoelen, discomuziek, discobollen en posters en lp’s uit die tijd. Denk eraan om je bell bottom aan te trekken.

Als je je liever onder de jetsetters begeeft, moet je naar het zeer exclusieve Baccarat aan de Stolarskastraat. Gepaste kleding is een vereiste als je hier wilt dansen op de muziek van internationale dj’s.

Cien is betaalbaarder, maar heeft een compleet andere stijl. Hier vind je een mix van house en techno. Sinds 2003 heeft deze plek een vaste waarde in het nachtleven van Krakau. Er heeft al een aantal internationale beroemdheden opgetreden, zoals Alex Miles, Carita La Nina en D. Ramirez. Dit is de ideale plek om je wilde feestweekend in Krakau af te sluiten.

poland-kracow-party-pixabay-2.jpg

Rynek Glowny – Foto: wpaczocha, CC0 1.0

### Wist je dat?

David Bowie, die vooral bekend is geworden met zijn hit Let’s Dance, in Polen inspiratie heeft opgedaan voor zijn nummer Warsawa (Warschau)? En hij was niet de enige. Joy Division heette in eerste instantie Warsawa en de groepen ELP (progressieve rock) en Tangerine Dream (elektronische muziek) hebben beide een eerbetoon aan het land gebracht met een album. U2 was tevreden met één nummer: New Year’s Day.

Krakau is naast de culturele hoofdstad van Polen dus ook de feest- en muziekhoofdstad.

### Unsound Festival, hoogtepunt van Krakau

Unsound Festival is een relatief jong festival. Het vindt sinds 2003 ieder jaar in oktober plaats in hartje Krakau. In 12 jaar is het kleine evenement, waar eerst maar een paar toeschouwers op afkwamen, uitgegroeid tot een onmisbaar festival op het gebied van elektronische muziek en underground. Zowel het programma (dubstep, noise, neoklassiek…) als de locaties (hangars, musea, kerken…) zijn zeer afwisselend. Unsound Festival wordt inmiddels ook gehouden in Londen, Toronto en zelfs in New York.

### Top 4 evenementen in Krakau

Juni: Grote Drakenparade, een kleurrijke en feestelijke optocht.

Juni: Wianki**, Sint-Jansfeest, feestelijkheden en concerten in Wawel.

Juli: festival van de joodse cultuur.

Oktober: Unsound Festival in het teken van elektronische muziek.

### Krakau in het kort

Beste tijd om te gaan

Om te feesten? Het hele jaar door. In de zomer zijn er minder studenten in de bars en clubs, maar dat wordt gecompenseerd door de toeristen.

Vervoer

Bus/tram: ticket voor 24 uur, ongeveer € 2,50*, nachtservice.

Te voet: gemakkelijk en veilig om van de ene naar de andere club te gaan.

Slapen

Kies voor een accommodatie in het [centrum](https://www.expedia.nl/Krakau-Hotels.d6035306.Reisgids-Hotels) dat wordt afgebakend door [Planty Park](https://www.expedia.nl/Planty-Park-Hotels.0-l6066533-0.Reisgids-Filter-Hotels). Je kunt ook slapen in de wijken [Podgorze ](https://www.expedia.nl/Podgorze-Podgorze-Duchackie-Hotels.0-n6151152-0.Reisgids-Filter-Hotels)of [Kazimiers](

Dag en nacht feest in Boekarest

Eenmaal aangekomen in Boekarest check je in in je hotel of hostel. Het plan is natuurlijk om ‘s avonds  flink te gaan stappen. Maar eerst…

Uitgaan in bruisend Warschau

Wil je Poolse vips en beroemdheden in het wild spotten? Die kans is groot in de überhippe club Platinium (1). In de grote zaal wordt…

Slapeloze nachten in Krakau

Chill-out op het strand van KrakauMet de meer dan 200 bars en clubs die tot je beschikking staan, belooft je feestvakantie in Krakau een…

Feestvieren op Fiji

De republiek Fiji bestaat uit meer dan 330 eilanden, waarvan Viti Levu de grootste is. In de hoofdstad Suva heb je keuze uit tientallen…

5x Abu Dhabi beachclubs

Abu Dhabi is één van de zeven emiraten die samen het land Verenigde Arabische Emiraten vormen. Een bestemming die steeds populairder wordt, als stop-over of…