Dacht je dat de Hongaarse keuken alleen maar goulash in de aanbieding heeft? Dan kom je inBoedapest voor een verrassing te staan. Hier proef je de heerlijkste gerechten uit Turkije, Italië, Duitsland, Bulgarije en andere omringende landen. Maar met dat speciale, kruidige vleugjeHongaars als finishing touch. Kom een weekend genieten van het goede leven in Boedapest!

DAG 1

Wijn proeven boven de Donau

Koninklijk Boedapest, met de Donau als middelpunt, wordt de parel van Midden-Europa genoemd. Hier gaan traditie en het moderne leven hand in hand met een prikkelende mix van stijlen én smaken tot gevolg.

In Boeda, het gedeelte van de stad dat hoog boven de Donau uit torent, wandel je door middeleeuwse straatjes met kleurige herenhuizen. Vanuit hier heb je een prachtig uitzicht over de hele stad.

Vlakbij het Vissersbastion bevindt zich een doorgang naar het Huis voor Hongaarse Wijn, waar je alles te weten komt over de wijncultuur in dit land. Je kunt er uitgebreid proeven en natuurlijk wijnen kopen.

Trek gekregen na deze ochtendwandeling? Voor een bijzondere lunch met traditionele gerechten uit de streek ga je naar Café Pierrot. Binnen is het warm en gezellig, bij mooi weer kun je ook op het terras eten. En waar je ook zit: er klinkt muziek.

market.jpgCentrale markt van Boedapest

Naar de markt in Boedapest

Alle geuren, kleuren en smaken van deze stad komen je tegemoet zodra je de Centrale Markt binnenstapt. Snuffelend en proevend langs de stalletjes vol paprika's, worsten, gebak en Tokaj-wijnen maak je een culinaire reis door Hongarije.

Even een frisse neus halen tijdens een wandeling over de levendige en gezellige Váci utca. Die leidt je naar de Ráday utca, met allerlei cafés en restaurants. De ware fijnproever kiest een tafeltje bijChez Costes. Hier hebben ze niet voor niets een Michelin-ster gekregen: zo goddelijk eet en drink je maar heel af en toe.

DAG 2

Koffie met taart

De volgende ochtend word je langzaam wakker met koffie of chocolade bij Café New York, een authentiek kavehaz (Hongaars koffiehuis), in de literaire sfeer van de Belle Epoque. En natuurlijk hoort daar een typisch Hongaars taartje bij.

Gastronomisch avontuur in Pest

Tijd om het Parlementsgebouw met zijn opvallende koepel te gaan bekijken. Loop vervolgens door naar het Vrijheidsplein, omgeven door prachtigenegentiende-eeuwse gebouwen.

De lunch is weer een gastronomisch avontuur, dit keer bij Onyx, dat ook al een Michelin-ster heeft. Op de kaart vind je een spannende mengelmoes van Franse en Hongaarse cuisine - culinair vuurwerk!

95617190.jpgProef de echte Hongaarse goulash

Langs een lange laan

Na deze bijzondere lunch kom je bij met een wandeling langs de Andrássy bul, die maar liefst 2,5 kilometer lang is. In de verte zie je het Heldenplein met het Millennium-monument al liggen, hét herkenningsteken van Boedapest. Geef je voeten even rust en neem de gezellige Millennium-metro naar het Vörösmarty plein. Breng hier een bezoek aan het beroemdste koffiehuis van de stad: het HuisGerbeaud, dat in 1858 begon als banketbakkerij. De perfecte plek voor verrukkelijke taartjes met een knapperig laagje karamel.

Nog een laatste wandeling door de Hongaarse hoofdstad, die tegen het einde van de dag haar haastige tempo aanpast. Eindig je culinaire weekend bij Borkonyha Winekitchen, voor een onvergetelijk diner met de lekkerste smaken en geuren van Boedapest.

Hongaarse wijntraditie

De wijnen uit Hongarije behoren tot de beste ter wereld. De Hongaarse wijnbouwtraditie gaat terug tot de tijd van de Romeinen. Al sinds de zeventiende eeuw worden Hongaarse wijnen in heel Europa verkocht, vooral de legendarische Tokaj wijn. Het land kent 22 wijnstreken en mag zich dan ook één van de grote wijnproducerende landen (ter wereld?) noemen. Bij elk Hongaars gerecht vind je wel een passende Hongaarse wijn, hier in de Parel aan de Donau.

Dobos-taart

De Dobos-taart (Dobostarte in het Hongaars) werd in de 19e eeuw uitgevonden door Jozsef Dobos. De taart bestaat uit vijf of zes dunne lagen biscuitdeeg, die allemaal afzonderlijk worden gebakken en daarna worden gecombineerd met chocoladecreme en karamelglazuur. Jozsef kwam uit een familie van koks, en was eigenaar van een delicatessenwinkel in Boedapest. Hij bedacht de Dobos-taart in 1885. Het doel? Het gebak moest minstens tien dagen zijn vorm en smaak behouden. Naast het recept ontwikkelde Dobos ook een speciale kist, waarin zijn taart vervoerd kon worden. Daardoor kon ook de rest van Europa met deze Hongaarse lekkernij kennis maken.

Boedapest in het kort

Beste tijd om te gaan

Lekker eten en drinken kun je in Boedapest het hele jaar door. Maar ben je een koukleum, dan kun je beter niet in de winter gaan.

Vervoer

Vlieg voordelig naar Boedapest voor een sprookjesachtig weekend.

Het openbaar vervoer in Boedapest is goed geregeld, en kaartjes zijn niet duur. De Metro, bus, tram en kabeltram rijden van 04:40 tot 23:00 uur. Daarnaast is het centrum prima te voet te bekijken.

Slapen

Boek je een hotel in Pest, dan zit je vlakbij de beste restaurants en het uitgaansleven. Maar ook in de rustige wijk rond de burcht in Boeda vind je prima hotels.

Eten en drinken

Café Pierrot:Fortuna utca 14

Costes: Ráday utca 4

Onyx: Vörösmarty tér 7

Borkonyha Winekitchen: Sas utca 3

"Er zijn drie dingen in Boedapest waar ik gek op ben: de muziek, het lekkerste gebak van de wereld -vooral flódni bij Gellért, bij Lukács of bij Ruszwurm- en natuurlijk de baden."

- aldus Franse wetenschapper en schrijver Dominique Fernandezover Boedapest.

Top 3 culinaire evenementen

Maart: wijn- en jazzfestival ter ere van de lente.

September: internationaal wijnfestival. De grote Hongaarse wijnhuizen vieren feest.

December: kerstmarkten met oude ambachten, culinaire hapjes en warme wijnen.