Mijn eerste vakantie op de Waddeneilanden was Vlieland. Ik was nog maar zestien en ging voor het eerst weg met een vriendinnetje. Een tienervakantie zoals die hoort te zijn; op de camping. We probeerden zelf te koken, maar eindigden toch in de snackbar. We werden verliefd op stoere jongens, die we daarna nooit meer zagen. En we speelden spelletjes in de kantine als het regende.

Vlieland is maar klein en na een middagje fietsen hadden we het gevoel dat we het hele eiland wel gezien hadden. Op één plek na dan. En dat is me tot de dag van vandaag altijd bijgebleven. Die grote, gele vlek op de kaart van het eiland, die meer dan de helft van Vlieland beslaat. Die vlakte heet de Vliehors en wordt gebruikt als militair oefenterrein. Hartstikke verboden toegang voor 'gewone' mensen als ik. Des te meer reden voor mij om er naartoe te willen.

verboden toegang vliegers Als de vlaggen naar beneden hangen is het veilig om het terrein te betreden. Hangen ze omhoog, dan moet je maken dat je wegkomt.

**Nu ben ik weer op Vlieland. En je raadt het al.. mijn missie is om dat onbekende deel van het eiland te bezoeken. En dat kan! Met de Vliehors Express. Dat is een speciale truck die toestemming heeft om de zandvlakte op te gaan. De chauffeur heeft contact met het leger, zodat er niet per ongeluk op ons geschoten wordt. Wel zo prettig.**
Vliehors expres

Vliehors Expres Met een laadruimte, volgeladen met toeristen, rijdt de Vliehors Expres naar het uiterste puntje van Vlieland.
Sahara van het noorden De Sahara van het noorden. Niets te veel gezegd, toch?
Vliehors In de verte zie ik het commandocentrum van het leger.
Loopbrug vlieland Dit is een oude loopbrug naar de boot die een paar keer per week tussen Vlieland en Texel vaart. Als je de overtocht maakt vanaf Texel, word je hier opgepikt door de Vliehors Expres.

**vliehors
vliehors**

Zeehond Bij de steiger is het veilig om even uit te stappen. Ik heb geluk, want er zwemt net een zeehondje voorbij. Hallo!
drenkelingenhuisje We rijden nog een flink stuk door over de vlakte en komen aan bij een oud drenkelingenhuisje. Hier werden vroeger aangespoelde mensen verzorgd. Nu is het een mini-juttersmuseum.

**vliehors
Flessenpost, inktvissen op sterk water, reddingsboeien en sigaretten. Er spoelt van alles aan op Vlieland.**

juttersmuseum vlieland Volgens de gids spoelen er elke maand tientallen kunstgebitten aan. Dat komt doordat toeristen zeeziek worden tijdens de overtocht en overboord hangen om over te geven. En dan wil het nog wel eens gebeuren dat het kunstgebit ook over de reling gaat. Oeps!

Vliehors

Vliehors

Vliehors

Trouwen vlieland Je kunt hier ook trouwen <3
Gedicht vliehors Onderweg laten de wielen van de Vliehors Expres gedichten achter in het zand.

****Wil je zelf ook een ritje maken met de Vliehors Expres?
De rondritten zijn het hele jaar door. In de zomer rijdt de Vliehors Expres vaker dan in de winter. Hier kun je de agenda bekijken. De tocht duurt ongeveer twee uur en kost € 15,50. Vanaf half juli tot half augustus zijn de rondritten pas echt bijzonder. Je kunt dan mee op een avondtocht, die wordt afgesloten met een kampvuur en chocolademelk bij het drenkelingenhuisje. De zonsondergang bij de vlakte moet echt prachtig zijn.****

Ben jij al eens op de grootste Sahara van Europa geweest?