Friesland is een unieke provincie. Met z'n eigen taal, z'n meren en z'n skûtsjes. Maar ook met deWaddeneilanden en Waddenzee - uitgeroepen tot werelderfgoed - en andere landschappen. Niet zonder reden is Friesland uitgeroepen tot mooiste provincie van het land. De veelzijdige natuur is op allerlei manieren te ontdekken. Lopend door kruidentuinen of varend over de Friese wateren, of door middel van een ontdekkingsreis vanuit de lucht. Friesland zal je hoe dan ook verrassen.

TE LAND, TE WATER EN IN DE LUCHT

Speciale wandeling

In natuurgebied Friese Wouden wandel je door een diversiteit aan landschappen, vergezichten en monumenten. De meest bijzondere route is misschien wel het 't Blôde Fuottenpaad ('Het Blote Voeten Pad') op de grens van Friesland en Groningen: beleef de natuur blootsvoets! Liever met schoenen aan de natuur in, en toch op zoek naar iets extra's tijdens het lopen? Volg de Poëzieroute Wijnjeterperschar en lees tijdens de wandeling 15 gedichten van bekende dichters.

friesland_natuur_meren.jpgFriese meren. Foto: Daisy Scholte

Schuitje varen

De Friese meren lenen zich ervoor 's middags de zeilen te hijsen en een stukje te varen. Ervaren zeilers huren een eigen boot, bijvoorbeeld bij Pol Boten (1) in Sneek en gaan daar mee op pad. De minder ervaren zeilers laten zich op een echt Fries skûtsje varen door een schipper van bijvoorbeeld Friesland Zeilen (2). Welk type boot het ook wordt, met of zonder crew, varen op de Friese wateren is een bijzondere manier om het indrukwekkende, waterrijke landschap te beleven.

Friesland van boven

Dat het niet per se nodig is om met de voeten in de modder te staan om de Friese natuur te leren kennen, bewijst een ballonvaart van bijvoorbeeld het Noordelijk Ballonvaartcentrum (3) in Joure. Vanaf grote hoogte, maar laag genoeg om al het moois op de grond te kunnen aanschouwen, trekt de provincie aan je voorbij. Terwijl je geniet van de vergezichten, kun je in het mandje van de kookkunsten van de Friese meesterkok Reitse Spanninga genieten.

GENEESKRACHTIGE KRUIDEN, STERREN EN PLANETEN

Planten met bijzondere eigenschappen

Sommige bomen, struiken en planten zijn niet alleen mooi, ze hebben ook een geneeskrachtige werking. Tijdens de kruidentour door de Botanische Tuin De Kruidhof (4) in Buitenpost leer je over deze bijzondere eigenschappen en over de manier waarop ze het meest doeltreffend gebruikt kunnen worden. De veelzijdige natuur van Friesland is ook te ontdekken in het Natuurmuseum Fryslân (5) in Leeuwarden. Zelf beleven en doen staan hier centraal. Bekijk eens een potvis van dichtbij en loop over de bodem van een sloot.

friesland_natuur_fietsen.jpgFriese fietstocht. Bron: Fotolia

Wijntjes proeven, theetjes drinken

Fietsen kun je in heel Friesland huren, zodat je overal kunt starten met een mooie fietstocht. Bij het uitstippelen van een route, is het leuk om een fijne rustplaats op te nemen. Wijndomein De Heidepleats (6) ligt in Sint Nicolaasga, te midden van water, bos en weiland. Een bijzonder adres, mede vanwege de Friese wijnen die er kunnen worden geproefd. Theeleuten maken een stop bijtheeschenkerij De Buytenplaets (7) gelegen in een schitterende tuin in Noordwolde, in de zuidelijke Friese Wouden.

Sterren kijken

Het gebied bij de Waddenzee is het donkerste stuk van Friesland waardoor het een ideale locatie is om sterren te kijken. Bij Streekmuseum Volkssterrenwacht Burgum (8) zijn er speciale waarneemavonden. Op die avonden gaan de koepels open en kun je bij heldere hemel met speciale apparatuur de sterren van dichtbij bekijken. Het planetenstelsel wordt in beeld gebracht in het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium (9) in Franeker, het oudste nog werkende planetarium van de wereld.

Leuke weetjes

 • Bij Noordhoff Uitgevers verscheen De Bosatlas van Fryslân: een bijna 500 pagina's tellend boekwerk, volledig gewijd aan Friesland en met de meest bijzondere wetenswaardigheden over de provincie.
 • De Waddenzee staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst.
 • Friesland heeft vier nationale parken: De Alde Feanen, Lauwersmeer, Schiermonnikoog en Drents-Friese Wold.
 • De Vereniging Nederlands Cultuurlandschap heeft Friesland uitgeroepen tot mooiste provincie van Nederland.
 • Gekeken naar het totale oppervlakte (land en water) is Friesland de grootste provincie van Nederland. Het hoogste punt van Friesland is te vinden op Vlieland: het 45 meter hogeVuurboetsduin.
 • Sinds 1997 is Fryslân de officiële naam van de provincie, al wordt in het Nederlandse taalgebruik Friesland nog altijd het meest gebruikt.

Praktische informatie

Overnachten

In een provincie die zo rijk bezaaid is met natuur, is de kans groot dat overnachten ook midden in de natuur plaatsvindt. In Friesland slaap je zomaar in een heerlijk vakantiehuis op een mooi landgoed of op de Friese wateren. Maar middenin de stad kan natuurlijk ook, bijvoorbeeld in de buurt van het Fries Natuurmuseum in Leeuwarden.

Eten

Restaurants aangesloten bij Fryslân Culinair laten zich inspireren door de omgeving. Van grazige weilanden tot de Friese wateren. Zo serveert Tjaarda (10) in Oranjewoud carpaccio van veenweiderund en Friese boerderijkazen en bestaat het brood bij Herberg De Waard van Ternaart(11) in Ternaard uit meel van de molen uit Burdaard.

Beste tijd om te gaan

Echte natuurliefhebbers genieten van elk seizoen. Of dat nu betekent door weer en wind de Wadden trotseren, bij een zomerse zonsondergang vanuit een luchtballon Friesland van boven aanschouwen, of de Elfstedentocht schaatsen in hartje winter. En fietsen is extra genieten als de natuur weer tot leven komt en een zomers briesje is wel zo lekker bij het zeilen.

Contacten

 1. Pol Boten: Hendrik Bulthuisweg 19-21, Sneek, 0515 411771
 2. Friesland Zeilen: Jan Kuipersweg 10, Sneek, 0515 559255
 3. Noordelijk Ballonvaartcentrum: Vegelinsweg 1, Joure, 0513 417503
 4. Botanische Tuin De Kruidhof: Schoolstraat 29B, Buitenpost, 0511 541253
 5. Natuurmuseum Fryslân: Schoenmakersperk 2, Leeuwarden, 058 2332244
 6. Wijndomein De Heidepleats: Heide 13, Sint Nicolaasga, 0513 434620
 7. De Buytenplaets: Dwarsvaartweg 8, Noordwolde, 0561 431196
 8. Streekmuseum Volkssterrenwacht Burgum: Menno van Coehoornweg 9, Burgum, 0511 465544
 9. Koninklijk Eise Eisinga Planetarium: Eise Eisingastraat 3, Franeker, 0517 393070
 10. Tjaarda: Koningin Julianaweg 98, Oranjewoud, 0513 433533
 11. Herberg de Waard van Ternaard: de Groedse 3, Ternaard, 0519 571846

Top 3 natuurlijke evenementen

Juni: Heamieldagen Bolsward, vroeger werd het binnenhalen van het hooi jaarlijks gevierd met een hooimaaltijd, Het Heamiel. Nu is dit uitgegroeid tot een feest van vier dagen rondom de maaltijd, met activiteiten voor jong en oud.

Augustus: Sneekweek, feestweek rondom de zeilwedstrijden op het Sneekermeer.

Oktober: Cranberry Week: feestelijke activiteiten rondom de oogst van het rode goud van Vlieland: de cranberry.