De Bourgogne, een van de meest uitgestrekte regio's van Frankrijk, telt ontelbaar veel natuurwonderen. In de departementen Yonne en Côte d'Or vind je vele grotten en rotswanden, die allemaal uniek zijn door hun vorm of geschiedenis. De wandelpaden die over en langs de grotten en heuvels lopen, zijn een paradijs voor avontuurlijke wandelaars. Het natuurreservaat van Combe-Lavaux mag je ook niet missen tijdens je vakantie in de buitenlucht van de Bourgogne.

Grotten en de bronnen van de Yonne

In de ondergrondse tunnels van Arcy-sur-Cure worden de mysteries van het geologische verleden en het heden belicht.

De eeuwenoude aanwezigheid van mensen in de grotten is nog goed terug te zien. Prehistorische schilderingen die perfect bewaard zijn gebleven, sieren de muren. Ben je nog niet overtuigd? Kom dan zelf kijken tijdens een ontdekkingstocht van een uur door de 12 natuurlijke ruimtes. Zorg dat je niet verdwaalt!

Burgundy_nature_Arcy-sur-Cure_Flickr.jpgHet door groen omgeven Arcy-sur-cure. Foto door Peter onder licentie CC BY 2.0

De meren en stalactieten,opeenhopingen van kalkzouten in een kegelvorm, geven deze ruimtes een esoterische charme en zijn soms zelfs een beetje angstaanjagend. Aan het eind van je bezoek ga je terug naar de oppervlakte en neem je de weg naar het noorden, richting het dorp Tonnerre, op zo'n 40 kilometer van de grotten.

In het centrum van het dorp ligt de Fosse Dionne. De bron die in dit bassin naar boven komt zal je versteld doen staan van de helderheid van haar water. Ga op zoek naar de ingang van de beroemde ondergrondse tunnel en probeer de bodem van de bron te vinden. Er is een aantal legendes die de aanwezigheid van zo'n ondergrondse waterweg verklaren. De eerste 360 meter van de raadselachtige tunnel zijn namelijk verkend, tot de waaghalzen zich op een diepte van 61 meter bevonden.

De grotten en beken van Côte d'Or

Bereid je uitstapje naar Bèze goed voor: de gigantische grotten waar het dorp bekend om staat, staan namelijk onder water van het begin van de herfst tot het einde van de lente.

In de grotten bevindt zich een fantastisch, rotsachtig amfitheater. Van deze geheimzinnige plek zul je even stil worden. Op deze beschutte plek kwamen vroeger de inwoners van het dorp schuilen als er gevaar op de loer lag.

De lengte van je bezoek hangt helemaal af van de waterstand in de grot. Maak, als de omstandigheden het toelaten, een magische boottocht over de verlichte ondergrondse rivier.

Reis na je uitstapje in Bèze ongeveer 45 kilometer naar het westen. Daar bevindt zich het dorpje Poncey-sur-l'Ignon.

Als de combinatie van rotsen en water je in haar greep heeft, is de Côte d'Or een goede plek voor je. Ga bijvoorbeeld wandelen langs de bronnen van de Ignon. Daar komt het water rechtstreeks naar boven uit de minerale grond. Vervolgens stroomt de beek door mossige landschappen, ravijnen en een dichte en vochtige begroeiing.

Maak je ogen even los van de schittering van dit bronwater om te kijken naar de boomtoppen. In dit gebied komen veel zwarte spechten voor, een van de grootste Europese spechtensoorten. De mannetjes zijn makkelijk te herkennen aan hun rode keppeltje, waardoor het net lijkt of ze een hoofddeksel ophebben.

Op de wandelpaden van het natuurreservaat La Combe-Lavaux

Het natuurreservaat La Combe-Lavaux grenst aan de gemeenten Brochon en Gevrey-Chambertin in de Côte d'Or. Maak hier unieke wandelingen in de omgeving van het rotsachtige keteldal.

Burgundy_nature_Cote d'or_Flickr.jpgEen vallei in Cote d'Or. Foto door fourthandfifteen onder licentie CC BY 2.0

De paden lopen door combes. Deze kleine valleien, ontstaan door water en erosie, staan tegenwoordig droog, maar baden in wilde bloemen.

Bewonder tijdens je wandelingen de kracht die de vele kliffen uitstralen. De slechtvalken hebben er hun thuis van gemaakt. Wist je dat ze hun bekendheid te danken hebben aan hun opvallende snelheid?

Het natuurreservaat heeft je nog meer verrassingen te bieden. Zo groeit er bijvoorbeeld de lunette de Dijon. Deze plant groeit alleen in de rotsachtige spleten van dit reservaat. De evolutie van deze soort wordt van dichtbij gevolgd door botanisten. Hij wordt namelijk bedreigd door verzamelaars van zeldzame planten die hem graag plukken om hem toe te kunnen voegen aan hun herbarium.

De Bourgogne volgens Olivier Dahan

Klein Duimpje (2001), geproduceerd door Olivier Dahan, speelt zich af in het natuurlijke decor van de Bourgogne. De bossen, grotten en weides die voor de gelegenheid zijn gefilmd, zijn later bewerkt om het fantasierijke gevoel van de film te accentueren. De prestigieuze cast (Romain Duris, Catherine Deneuve) vormt samen met de grandioze landschappen een betoverende film

Brandts vleermuis: eregast van de Bourgondische grotten

Liefhebbers van goed bewaarde natuurlijke grotten opgelet: maak je klaar voor een ontmoeting met een andere liefhebber van vochtig gesteente in het donker. De Brandts vleermuis is een soort vleermuis die niet veel voorkomt in Frankrijk en zeer zeldzaam is in de Bourgogne. In 1957 is een exemplaar gevangen genomen in de Bourgogne. Sindsdien zijn onderzoekers hem niet meer tegengekomen. In 2008 zijn twee andere Brandts vleermuizen door specialisten gevonden, in de grot van Roche-Chèvre, in Ternant en vervolgens in de grot van Bel-Affreux, in Antheuil. Hij is dus wel degelijk terug in de regio.

De Bourgogne in het kort

Beste tijd om te gaan

Waag je aan de grotten, kliffen en combes van de Bourgogne in de lente, om de natuur tot leven te zien komen. De periode van april tot oktober is de beste periode om de volledige grot van Bèze te kunnen bezoeken.

Vervoer

De steden Tonnerre en Arcy-sur-Cure zijn aangesloten op het SNCF-netwerk en bereikbaar met de trein.

De bussen van Kéolis Bourgogne hebben een halte in het dorp Bèze.

Wandelen, mountainbiken of de auto nemen zijn de manieren om de natuurlijke plekken te bereiken in gemeenten die niet worden aangedaan door het openbaar vervoer.

Slapen

Er zijn een hoop hotels in de buurt van de geologische en natuurlijke bezienswaardigheden van de Bourgogne, zoals in Cote d'Or en Arcy-sur-Cure.

Ook rondom Tonnerre is een breed aanbod aan onderdak te vinden, waaronder hostels en bed & breakfasts.

Eten & drinken

Hôtel des Grottes: 5, route nationale 6, Arcy-sur-Cure

Le Bourguignon: 8, rue Porte de Bessey, Bèze

"Het optillen, doordringen en verscheuren van de aarde is een werk - een plezier - dat niet gaat zonder een grote euforie, die nooit voort kan komen uit vruchteloze gymnastiek. De aanblik van de ondergrond van de aarde maakt iedereen die erop leeft opmerkzaam en begerig."

De iconische schrijfster Sidonie-Gabrielle Colette is in 1873 geboren in de Yonne. In La naissance du jour (1928) onthult ze haar liefde voor de aarde, planten en de natuur in de Bourgogne.

Top 4 natuurlijke evenementen

Mei: Luchtballonevenement van Chalon-sur-Saône, activiteiten rondom luchtballonnen.

Eind juni: Baye en Fête, activiteiten en wandelingen om de plassen van Bazolles.

Juli: Fête du Flottage in Clamecy, traditioneel feest op de rivier de Yonne.

December: Fête du sapin, festiviteiten rondom de dennenbomen van Morvan, het eerste gebied van Europa waar kerstbomen gekweekt werden.