Toen iemand mij tipte om ook eens naar de Amsterdamse Waterleidingduinen te gaan, dacht ik dat ik voor de gek gehouden werd. Ik zag een soort industrieterrein voor me, omgeven door duinen, waar dikke buizen doorheen lopen. Had ik het even mis! De Amsterdamse Waterleidingduinen is een prachtig natuurgebied waar je uren kunt dwalen tussen de herten, vossen en schapen.
Hert Het is zo'n gekke naam, Amsterdamse Waterleidingduinen, daar komt de verwarring door. Maar nadat ik me heb verdiept in de herkomst van de naam, snap ik het. Het duingebied wordt namelijk gebruikt als waterwingebied voor de regio Amsterdam. Waternet is de eigenaar van het beschermde natuurgebied en haalt er dus het drinkwater voor de Amsterdammers vandaan. De waterwinning heeft er voor gezorgd dat er nooit wegen of huizen zijn gebouwd, waardoor de AWD het grootste aaneengesloten wandelgebied van Nederland is. Een mooie plek om eens goed te verdwalen. **Rivier** Bij de ingang staat een automaat waar ik voor € 1,50 een toegangskaartje koop. Er is niemand die het kaartje bij de ingang controleert, maar onderweg kan een boswachter ernaar vragen. Je krijgt een boete als je geen kaartje hebt. Er is een aantal uitgezette wandelingen, langs paden en betegelde routes. In de AWD mag je helemaal vrij wandelen, dus ook van de paden af. Dat lijkt me veel leuker. Samen met vriendin Femmie zetten we er flink de pas er in. We willen zo snel mogelijk van de verharde weg af.
****Bord**** We zijn nog maar net vertrokken als we het eerste hert tegenkomen. In de AWD leven meer dan 2000 damherten. Ze zijn hartstikke tam en trekken zich niks aan van mijn aanwezigheid. Dan kan ik mooi een paar foto's maken van het prachtige dier.

Voor deze foto heb ik geen telelens gebruikt! Zo dichtbij kan ik dus komen Voor deze foto heb ik geen telelens gebruikt! Zo dichtbij kan ik dus komen

hertje

We struinen heerlijk door het het heuvelachtige landschap. We kletsen over van alles en nog wat, zoals vriendinnen dat doen, zonder weg te kijken van de mooie omgeving. Op de top van een heuvel hebben we een weids uitzicht over het park. Ik zie Zandvoort aan de ene kant liggen en Haarlem aan de andere kant. Verstopt tussen de struiken zie ik de koppen van jonge herten opkijken door het geluid van onze stemmen.

Tijd voor een ADW selfie. Smile :-) Tijd voor een AWD selfie. Smile :-)
Bovenop de heuvel vinden we een schuilplaats voor vleermuizen Bovenop de heuvel vinden we een schuilplaats voor vleermuizen

Ik voel me steeds verder van de bewoonde wereld verwijderd. Volgens mij kan ik hier uren struinen zonder het park te verlaten. Heerlijk! Het enige dat het gevoel van afzondering verstoort is het schrikdraad dat het park in vakken verdeeld. Het is de enige manier om te voorkomen dat de herten te ver weg lopen en ergens op het asfalt eindigen.

Veilig achter het schrikdraad Veilig achter het schrikdraad
Er zijn plekken waar je veilig over het hek kunt klimmen Er zijn plekken waar je over het hek kunt klimmen

We worden niet alleen verblijd met de aanwezigheid van herten, voor ons loopt ook een kudde schapen. Witte, grijze en zwarte schapen. Ze laten ons niet al te dichtbij komen en rennen een paar meter vooruit als we ze bijna hebben ingehaald.

Wat zullen ze het lekker warm hebben met die dikke, wollen vacht Wat zullen ze het lekker warm hebben met die dikke, wollen vacht

Na een paar kilometer wordt het tijd om de klok in de gaten te houden. We moeten terug zijn bij de ingang voor de zon ondergaat. Omdat we maar wat zijn gaan lopen heb ik geen idee waar we nu zijn. Mijn gevoel voor richting is werkelijk belabberd, dus laat ik daar vooral niet op vertrouwen. Ik wil er eigenlijk niet aan toegeven, maar pak toch mijn telefoon erbij. Gelukkig heb ik bereik en leidt Googlemaps ons terug naar de ingang aan de Zandvoortselaan.

Naast de ingang staat pannenkoekenrestaurant de Duinrand, waar we nog even een kopje koffie drinken Naast de ingang staat pannenkoekenrestaurant de Duinrand, waar we nog even een kopje koffie drinken

Amsterdamse Waterleidingduinen vs Kennemerduinen

  • Gisteren liep ik nog door de Kennemerduinen, vandaag door de Amsterdamse Waterleidingduinen. De twee natuurgebieden liggen tegen elkaar aan, maar zijn zeker niet hetzelfde.
  • Waar ik in de Kennemerduinen omringd werd door Schotse Hooglanders, zie ik in de AWD het ene damhert na het andere.
  • In de AWD loop ik vooral door de duinen en over heide die omringd worden door waterkanalen. De Kennemerduinen zijn juist zo mooi vanwege de variatie tussen dicht bossen en open duinen.
  • In de Kennemerduinen zijn twee meertjes waar kinderen in mogen zwemmen. In de AWD is het juist verboden in het water te gaan. Het is tenslotte drinkwater.
  • Welk natuurgebied het mooiste is? Dat is niet te zeggen, dat moet je zelf ervaren.

******Heuvel******

Boom

Tips voor een bezoek aan de AWD
Trek je wandelschoenen aan en ga op avontuur in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Maar lees wel eerst even mijn tips.

  • De entree voor het natuurgebied is € 1,50. Ben je van plan om vaker te gaan? Voor € 10,- heb je een jaarkaart. Dat heb je er na zes bezoeken alweer uit.
  • De uitgestippelde wandelroutes zijn bij alle hoofdingangen te zien op een groot bord. In het park zijn ze te volgen met gele, groene of blauwe paaltjes. Maar veel leuker is om van de paden af te gaan en te verdwalen in de duinen. Houd er wel rekening mee dat het park sluit met zonsondergang.
  • De ingang die ik kies is aan de Zandvoortselaan, ongeveer een kilometer lopen vanaf het centrum van Zandvoort. De andere ingangen liggen aan de oostkant van het park en zijn het best bereikbaar met de auto.
  • In het park zijn geen restaurants. Neem dus zelf genoeg eten en drinken mee. Bij de drie hoofdingangen zijn wel restaurants, waar je jezelf achteraf kunt belonen met wat lekkers.
  • Het natuurgebied is alleen open voor wandelaars. Fietsen en honden zijn niet toegestaan.

Wat is jouw favoriete wandelgebied in Nederland?