Het IJsselmeer is een geweldige bestemming om je van je sportiefste kant te laten zien. Zowel het water als de kust bieden veel mogelijkheden. Het fijne aan sport: het hoeft vaak geen geld te kosten. Het enige wat je nodig hebt is zin en een gezonde dosis doorzettingsvermogen. Maar ook tegen betaling zijn er op en rondom het meer geweldige sporten te ontdekken.

GRATIS ACTIVITEITEN

Duik het meer in

Rondom het IJsselmeer vind je talloze stranden. Strand Horst (1) bij Ermelo staat bekend als de beste plek in Nederland om te surfen of te kitesurfen. Vanaf Strand Nulde (2) wandel je zo het Veluwemeer in. Ook bij Lelystad liggen twee stranden waar je zo het meer in plonst: het kindvriendelijke Houtribhoekstrand (3) en het smalle strand 't Bovenwater (4). Ook de Friese kust kent goede zwemstranden: De Hege Gerzen (5) bij Oudemirdum heeft een volleybal- en badmintonveld en It Soal bij Workum is bijna een kilometer breed.

ijsselmeer_actief_vuurtoren.jpgRond het IJsselmeer

Kilometers rechtdoor fietsen

Er zijn twee manieren om het IJsselmeer via de weg te overbruggen. Aan de Noordgrens van het meer scheidt de Afsluitdijk het meer van de Waddenzee. De dijk is 32 kilometer lang en 90 meter breed. Het waait er vaak stevig, dus hoop op wind in de rug. In het zuiden ligt de Houtribdijk. In het gras van de dijk kun je even uitrusten terwijl je een zelfgemaakte lunch verorbert. De echte sportieveling met zeeën van tijd kan een heel rondje IJsselmeer doen: de Zuiderzeeroute is vierhonderd kilometer lang.

Lange wandeltochten

Het IJsselmeer biedt de sportieve wandelaar schitterende wandelroutes. Rondom het meer loopt het Zuiderzeepad. Tussen Bakhuizen en Stavoren kom je langs Laaxum, het kleinste haventje van het IJsselmeer. Eenmaal in Stavoren, de oudste stad van Friesland, kun je bij helder weer helemaal naar de overkant kijken. Daar ligt Enkhuizen. Van Enkhuizen wandel je naar Hoorn en kom je langs het standbeeld van de Jongens van de Bontekoe (6), heldhaftige vissersjongens uit de 17e eeuw.

BETAALDE ACTIVITEITEN

Zelf het water op

Als je het water op wilt, is het natuurlijk geweldig als je zelf over een zeilbrevet beschikt. Andijk Jachtverhuur (7) ligt centraal aan het IJsselmeer en verhuurt vijftien boten in allerlei variaties. Maar ook als je geen brevet hebt, kan zeilen een machtige sport zijn. En zelfs als je een boot mét schipper huurt zul je moeten werken. Om te kunnen zeilen moet iedereen meehelpen op het dek. Een luxe zeiljacht met een schipper verhuren ze bij Sylfe Zeiltochten (8) in Zeewolde.Yachtcharter Lemmer (9) heeft een uitgebreide rederij met verschillende schepen.

ijsselmeer_actief_kitesurfen.jpgKitesurfen

Capriolen op het water

Het IJsselmeer is een paradijs voor de watersporter. Voor surfen moet het een beetje waaien. Gelukkig doet het dat geregeld op het meer. In Zuiderwoude zit Kitesurfschool Frank and Free(10) waar je lessen kunt nemen (ook voor een uurtje). In Hindeloopen zit de OK Surf & Kiteschool(11) waar je kunt leren windsurfen. Antix (12) in Wirdum doet aan extreme sports: wat te denken van een middag wakeboarden én waterskiën? Of het steeds populairdere suppen, de nieuwste rage onder surfers. Met een peddel in je hand sta je stevig op een surfplank en moet je proberen er niet af te vallen.

Balletje slaan aan het meer

Golfclub Flevoland (13) bij Lelystad ligt pal aan het water. Er zijn 9 holes en een 18 holesbaan. Sla de bal niet over het smalle dijkje dat de baan scheidt van het grote meer! Ook Golfbaan Naarderbos (14) ligt dichtbij het water. Te midden van het groen is het lekker rustig sporten. Je kunt er op maat gemaakte themalessen krijgen. In het restaurant van de club kun je na afloop genieten van een licht diner met een heerlijk glaasje prosecco.

Leuke weetjes

 • De Houtribdijk scheidt het IJsselmeer en het Markermeer, ligt tussen Enkhuizen en Lelystad en is 26 kilometer lang. Fietsen maar!
 • Er staan acht oude vuurtorens in het IJsselmeergebied. Vijf daarvan staan op de monumentenlijst.
 • Op het IJsselmeer zijn nog maar zo'n 70 beroepsvissers actief. Onlangs adviseerde een onderzoeksraad drie jaar niet te vissen in verband met de lage visstand.
 • Over de Afsluitdijk loopt de Europese wandelroute E9, oftewel de North Sea Trail, die langs de kust van Portugal naar de Baltische staten loopt.
 • Stichting het Blauwe Hart maakt zich hard voor de vis- en vogelstand op en in het IJsselmeer.

Praktische informatie

Overnachten

Rondom het IJsselmeer liggen talloze dorpen en pittoreske stadjes. Direct aan het meer bieden Lelystad en Enkhuizen een aantal fijne opties. Ook aan de Friese kust kun je heerlijk de nacht doorbrengen.

Eten

De visvangst in het IJsselmeer en ook in het Markermeer staat onder druk. Let goed op of de restaurants het keurmerk voor duurzaam gevangen vis hanteren. Restaurant De Boet (11) zit in een monumentaal pand in het vissersdorp Urk. Je eet er verse vis en kraakverse producten uit de regio.

Beste tijd om te gaan

In de zomer is het rondom het IJsselmeer gezellig druk. De dorpen aan de Friese kust hebben vooral in de zomer te maken met het toerisme. Buiten het hoogseizoen is het er rustiger. Op mooie dagen besluiten veel mensen te varen over het meer. Dat is echter zo groot dat er voor iedereen plek is.

Contacten

 1. Veerdienst Enkhuizen-Urk: Tussen Twee Havens 1, Enkhuizen, 0228 313164
 2. Zeilvloot Monnickendam: 't Prooyen 5 t.o., Monnickendam, 06 14442388
 3. Bornrif: Zuiderhaven 52, Harlingen, 0517 413242
 4. Zeilschip De Arend: Kanaalweg 4, Allingawier, 0515 541744
 5. Zuiderzeemuseum Enkhuizen: Wierdijk 12-22, Enkhuizen, 0228 351111
 6. Restaurant De Smederij: Breedstraat 158-160, Enkhuizen, 0228 314604
 7. Fluisterboottocht Naardermeer: Meerkade 2, Naarden, 035 6990000
 8. Buitencentrum Oostvaardersplassen: Kitsweg 1, Lelystad, 0320 254585
 9. Restaurant It Pottebakkershûs: Merk 18, Workum, 0515 541900
 10. Stadsboerderij De Koebrug: Schans 31, Stavoren, 0514 681875
 11. Restaurant De Boet: Wijk 1-61, Urk, 0527 688636

Top 3 duurzame evenementen

Oktober: Strontrace, Beurtveer, Visserij en Liereliet, een jaarlijkse folkloristische zeilrace met als startplaats Workum. Aan wal worden allerlei activiteiten georganiseerd.

Augustus: Maritiem Festival Enkhuizen, muziekfestival waar ook veel plaats is voor hergebruik en conservatie van oude vissersschepen die op de Zuiderzee hebben gevist.

Augustus: Big Jump Pampus, zwemevenement om aandacht te vragen voor de kwaliteit van het water in het IJssel- en aangrenzende Markermeer.