Brussel is een tolerante en gastvrije stad met een bruisende gay scene. Je vindt er hippe gay bars, dance clubs en gay festivals. Verken de Sint-Jacobswijk, het hart van de Brusselse gay scene.

DAG 1

Shoppen en dansen

Verken het gezellige Sint-Jacobskwartier. Dit is de gay wijk bij uitstek, vooral rond de Kolenmarkt. Je vindt er talloze restaurants, bars en speciale gay gelegenheden, die je herkent aan hun regenboogvlag. Al slenterend door de smalle staatjes kom je vanzelf uit bij hét symbool van de stad: Manneken Pis, het bronzen beeldje dat wereldberoemd werd, hoe klein het ook is. Even verderop ligt het Dansaertkwartier met zijn vele winkeltjes: mode, muziek, design en natuurlijk strips. De plek voor een middagje shoppen.

Zin in een holebi-avond met alles erop en eraan? Er is keus te over! Zo kun je beginnen met een etentje bij het ontspannen en trendy Chez Martin, in de buurt van het Sint-Goriksplein. Daarn iets drinken bij Chez Maman, bij Boy's Boudoir, of bij Strawberry. Ben je hier op het goede moment, dan kun je je later op de avond uitleven op de beroemde gay-party La Démence die eens per maand wordt gehouden.

DAG 2

Ontbijt op de vlooienmarkt

Een beetje katterig de volgende ochtend? Geen betere remedie dan een knapperige, warme Brusselse wafel, die je hier bijna op elke straathoek kunt kopen. Met slagroom, met chocola, met warme kersen... alles is mogelijk.

Dan op naar de wijk Marollen. Daar vind je op het Vossenplein de beroemde vlooienmarkt, met zoveel curieuze koopwaar dat je hier makkelijk een ochtend kunt rondstruinen. Vlakbij ligt bovendien De Zavel, een wijk met veel antiekwinkels én prettige terrassen om een kop koffie te drinken of de echte Belgische mosselen met friet te eten.

Jubilee Park 076.jpgJubelpark door Tourism Media

Bezienswaardigheden en pralines

's Middags is het heerlijk wandelen door het Jubelpark, met zijn indrukwekkende triomfboog en zuilengalerij. Dit prachtige park is in 1880 aangelegd, om de vijftigste verjaardag van de Belgische onafhankelijkheid te vieren. Voor die tijd was het een oefenterrein voor de Brusselse burgerwacht.

Natuurlijk: Brussel is ook de hoofdstad van de strip! Liefhebbers van deze 'negende kunst' kunnen het spoor van hun helden volgen via de speciaal uitgezette Striproute. Die leidt je door de straten van de stad langs allerlei schilderingen uit de beste Belgische stripverhalen.

Nog tijd over? Dan is een bezoek aan dat andere symbool van Brussel een goed idee: het Atomium. Al was het maar omdat je van daar een geweldig uitzicht hebt over de hele stad.

Voor een laatste biertje ga je naar een van de terrassen rond de historische Sint-Gorikshallen. En natuurlijk kun je niet uit Brussel vertrekken voor je in deze levendige buurt de lekkerste Belgische pralines en speculoos hebt gekocht, om nog iets van België mee naar huis te nemen.

Het Gay & Lesbian Filmfestival van Brussel

Dit is één van de belangrijkste gay & lesbian-evenementen van Europa. Het jaarlijkse festival vindt plaats in het vroege voorjaar en er zijn rond de vijftig filmvoorstellingen te zien, in combinatie met andere evenementen, zoals debatten en ontmoetingen met regisseurs en acteurs. In dezelfde tijd wordt ook een LGBT-boekenmarkt gehouden en zijn er verschillende exposities. Kortom: rond dit festival is heel Brussel holebi.

Brussel door de ogen van Jacques Brel

In 1962 schreef chansonnier Jacques Brel een liedje over Brussel, Het gaat niet over de stad zoals Brel die zelf kende, maar bezingt het Brussel van zijn grootouders, het dansende, swingende, ondeugende Brussel van de Belle-Epoque. Speciaal voor dit lied bedacht Brel een nieuw woord: 'bruxeler' (brusselen) waarmee hij probeerde de unieke sfeer van de Belgische hoofdstad te vangen.

Brussel in het kort

Beste tijd om te gaan

Heb je zin in een partyweekend, ga dan met Halloween of met Pasen, want dan is er een speciale aflevering van La Démence. Ook mei is een prima maand, want dan is er de beroemde Brusselse Gay Pride.

Vervoer

Te voet: de beste manier om de sfeer en de geheimen van deze stad te ontdekken.

Per metro: Brussel heeft een prima ondergrondse. Tip: met de Brussels Card kun je makkelijk reizen.

Slapen

In het Sint-Jacobskwartier, natuurlijk! Of, nog wat hipper, in het Dansaertkwartier.

Eten en drinken

Boy's Boudoir: Kolenmarkt 25

Kika Kitchen: Anspachlaan 117

Restaurant Chez Martin: Borgwal 15

Citaat

"Het is zo mooi, fluisterde ze.

-Waarom praat je zo zachtjes?

-Omdat het zo mooi is, dat het vast geheim is."

Amélie Nothomb, De winterreis

Amélie Nothomb is een Belgische schrijfster die als kind in Japan woonde, omdat haar vader daar ambassadeur was. Ze schrijft in het Frans, maar wordt over de hele wereld gelezen. Haar boeken zijn ook in het Nederlands vertaald en gaan vaak over haar Japanse kinderjaren. In 1999 won ze de grote prijs van de Académie Francaise en in 2007 de prestigieuze Prix de Flore.

Top 5 gay evenementen

1. Maart: Gay & Lesbian Filmfestival van Brussel

2. Mei: Belgian Pride Week

3. November: L-Week

4. November: Pink Screens Festival

5. Het hele jaar: La Démence, eens per maand; speciale afleveringen met Halloween en Pasen.