By Expedia Team, on May 16, 2017

Tel Aviv, een gay-vriendelijke bestemming aan de Middellandse Zee

Ontdek Tel Aviv, de verrassende gay-hoofdstad van het Midden-Oosten.

De ‘Witte stad’ is niet zomaar een badplaats, verre van dat. Tel Aviv, in 2011 gekozen tot beste gay-bestemming door een reisbureau voor homoseksuele reizigers, lijkt een lange neus te maken naar het vrome Jeruzalem, de tweede stad van Israël. Wat staat er op het programma van je vakantie in Tel Aviv? Flaneren, zonnebaden en uitgaan in een van de vele clubs. Geniet ervan!

Sheinken en Neve Tsedek, twee dynamische wijken….
—————————————————–

Welkom in het artiestenkwartier van de Israëlische hoofdstad. De levendige straatjes, grenzend aan de beroemde Sheinkenstraat, weerspiegelen de culturele diversiteit van de bewoners van deze plek. Vintage boetieks, pianobars, kunstgaleries: de winkeltjes en de levendigheid op straat doen onherroepelijk denken aan de wijk SoHo in New York.

Vervolgens wandel je naar het Meir-park. Wanneer je het herdenkingsmonument voor de homoseksuele slachtoffers van de holocaust passeert, word je ongetwijfeld geraakt door de symbolische kracht van een dergelijk eerbetoon op Joods grondgebied. Dan vervolg je je weg naar het LGBT (lesbisch, gay, bi- en transseksueel)-gemeenschapscentrum van Tel-Aviv. Dit centrum ligt aan het park. Je kunt hier informatie krijgen over de festiviteiten en de culturele agenda van de hele gemeenschap. De door het hele centrum heen georganiseerde picknicks en tentoonstellingen zijn activiteiten die je samen met de inwoners van de stad beleeft; een goede manier om deel te nemen aan het stadsleven.

Met mooie plannen in het hoofd zet je koers richting het zuiden van de stad en arriveer je in het stadsdeel Bobo (bourgeois bohème) in Neve Tsedek. Daar bevind je je in het hart van het oorspronkelijke Tel Aviv. Met zijn kronkelende straatjes door een pittoreske omgeving, heeft Neve Tsedek wel wat weg van Le Marais, de Parijse homowijk. Deze zone krijgt dan ook vaak de bijnaam ‘klein Parijs’, een terechte knipoog naar een andere grote gay-friendly hoofdstad!

Tel Aviv - Gay_Pixabay.jpg

Foto: Pixabay

Hilton Beach en Ga’ash, twee stranden om te ontdekken
———————————————————-

Als ontspannings- en ontmoetingsplek van de Tel Avivse homo’s en lesbiennes is Hilton Beach HET gay-strand van de stad. De leden van de gemeenschap ontmoeten elkaar daar het hele jaar door (maar natuurlijk vooral tijdens de zomermaanden) om van de zon en goed gezelschap te genieten. Om er te komen, loop je naar het Hilton hotel en vandaar een klein stukje verder naar het noorden. Deze plek mag je niet missen tijdens je verblijf in de Israëlische hoofdstad.

Behoor je tot de mensen die badkleding liever achterwege laten? Dan ga je naar het naturistenstrand van Ga’ash. Dit kleine paradijs ligt op 30 minuten rijden van het centrum. Je komt er via een wandelpad. Goed bekend bij de LGBT-gemeenschap en beschut tegen nieuwsgierige blikken, is het de ideale plek om te bruin te worden – overal.

Tel Aviv by night, drie gay-clubs die je niet mag missen
————————————————————

De ‘Bubble‘ (nóg een bijnaam van Tel Aviv) is bekend om zijn bruisende nachtleven. Zodra de avond is gevallen, openen de talloze gay-clubs en -bars hun deuren om uitgelaten jonge en niet meer zo jonge gasten te ontvangen, allemaal gekomen om te dansen op de muziek van de meest hippe DJ’s van het moment.

Tel Aviv - Gay_Shutterstock (1).jpg

Foto: Shutterstock

Om er zeker van te zijn dat je op de goede plek terechtkomt, ga je naar de drukke Rothschild Boulevard. De eclectische architectuur van de façaden die eraan liggen, zijn een evenbeeld van de mensen die erin huizen: avontuurlijk en kosmopolitisch.

Als je maar één bar kunt proberen, ga dan naar Evita. Het eerste gay-établissement van de stad is alle dagen geopend en biedt onvergetelijke thema-avonden. Houd je van drukte, ongeremdheid en decibels? Bezoek dan de Appolo Club, een van de drukste LGBT-discotheken van Tel Aviv.

Club Lima Lima Mondays ten slotte verleidt de fans van soul en hiphop. Of dat nu precies de muziek is waar je van houdt of niet, in de grote tuin bij de club vind je vast een prima plek. Iedereen kan hier van heerlijke cocktails genieten onder de sterrenhemel van Tel Aviv. En de nacht is nog maar net begonnen …

### ” (…) Tel Aviv, een stad die alle minderheidsgroepen van harte welkom heet”, Ron Huldai

Ron Huldai, burgemeester van Tel Aviv, wordt door de leden van de Israëlische LGBT-gemeenschap zeer gewaardeerd. Sinds 1989 staat hij aan het hoofd van de stad. Hij is meerdere keren herkozen, en het is voor hem een erezaak om de stad te promoten als gay-friendly bestemming. Het lokale LGBT-gemeenschapscentrum staat overigens onder bescherming van de gemeente.

### Een monument voor homoseksuele slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog

Vanaf het eind van de jaren ’30 werden homoseksuelen net als de joden vervolgd door de nazi’s. De stad Tel Aviv onthulde, bijna 70 jaar na het einde van de oorlog, een monument. “Ter herinnering aan degenen die vanwege hun oriëntatie en seksuele identiteit door het naziregime achtervolgd werden”, staat in het Hebreeuws, maar ook in het Duits en Engels op dit monument vol symboliek gegraveerd. Het staat middenin het Meir-park, op een paar passen van het LGBT-gemeenschapscentrum van Tel Aviv.

### Een niet te missen evenement in Tel Aviv

Juni: Gay Pride, de ‘trotse’ parade van Tel Aviv vindt elk jaar plaats, de facto sinds 1993 en officieel sinds 1998. Tijdens concerten, toespraken en optochten viert de Israëlische en internationale gay-gemeenschap haar diversiteit.

### Tel Aviv in het kort

Beste tijd om te gaan

Je kunt Tel Aviv het hele jaar door bezoeken: de temperatuur daalt zelden onder de grens van 10°C. Om van de stranden te genieten, kun je het beste tijdens de zomermaanden gaan. En in juni om deel te nemen aan de Gay Pride van Tel Aviv!

Vervoer

Met de trein: om vanaf de luchthaven naar het centrum te gaan.

Te voet: in de wijken Scheinken en Neve Tsedek, en over de Rothschild Boulevard.

Met de bus: vervoersmaatschappij DAN biedt een uitstekend vervoersnetwerk (geen dienstverlening op zaterdag vanwege sabbat).

Met een gedeelde taxi: deze taxi’s volgen dezelfde routes als de bussen. Sommige rijden ook op zaterdag.

Met de taxi: auto’s voorzien van een meter. Handig om naar de stranden te gaan die ver van het centrum verwijderd liggen (Ga’ash en andere).

Vliegen & overnachten

Overnacht in een van de gay-friendly hotels in Tel Aviv. Toeristencomplexen in de duurdere prijsklassen vind je aan de boulevard langs de zee. Als je dicht in de buurt van de clubs wilt verblijven, reserveer je een kamer in een hotel aan de Rothschild Boulevard, of in een aantrekkelijk hotel in de wijk Neve Tsedek. Vanuit Nederland vlieg je in ca. 4,5 uur naar Tel Aviv.

Vóór vertrek

Reisdocumenten: om Israël binnen te komen, moet je in het bezit zijn van een paspoort dat minstens zes maanden geldig is vanaf de verwachte datum van de terugreis. Ter plaatse ontvang je een gratis visum (verblijf als toerist voor maximaal 3 maanden).

Vaccinaties: om Israël binnen te komen is geen enkele specifieke inenting verplicht. Vaccinaties tegen hepatitis A en B worden sterk aangeraden.

Gezondheid: de poliklinieken en het ziekenhuis in de stad bieden goede service. Niettemin is het raadzaam om een reisverzekering inclusief repatriëring af te sluiten.”