By Expedia Team, on August 24, 2016

Een weekend in Brighton, de gay-friendly stad van Engeland

Welkom in deze chique Britse badplaats die alle kleuren van de regenboog uitstraalt.

Volgens een van de laatste volkstellingen zou de stad Brighton de meeste homoseksuele inwoners van het Verenigd Koninkrijk hebben. En dat is geen toeval, want niet alleen de zeelucht van East Sussex is aantrekkelijk, het is vooral ook de historische gay-friendly instelling van de badplaats. Oordeel zelf.

DAG 1
—–

### Alternatieve historische en culturele uitstapjes

Het Royal Pavilion is een voormalig Koninklijk paleis vlak aan zee. Het is gebouwd door George IV in het Britse koloniale tijdperk – aan het begin van de 19e eeuw – en het zal je zeker verrassen. Het eerste wat opvalt aan het paleis, zijn de oosterse koepels. De Anglo-Indiase buitenkant doet je misschien denken aan de Taj Mahal. Er staan je nog meer verrassingen te wachten. Binnen ontdek je een mengeling van eclectische stijlen (Mongools, Indiaas) en de zeer sterke Chinese invloed in de salons.

Begin je eerste middag in Brighton met de ‘Piers and Queer tour‘ (een rondleiding met het thema van de LGBT-gemeenschap (lesbian, gay, bi, trans)). Het vertrekpunt ligt aan Kings Road. Of ga op ontdekkingstocht door de wijk Kemp Town (dé ‘gay’ wijk van Brighton). Leef je uit in de winkelstraatjes en wandel vervolgens door de LGBT-straten van de stad. Dit zijn St James’ Street en de straten rondom het park Old Steine.

Brighton Royal Pavilion 1.jpg

Het Royal Pavilion – Foto door DncnH onder licentie CC BY 2.0

Brighton heeft meerdere monumenten ter ere van de LGBT-gemeenschap. De route langs deze monumenten is een mooie wandeling voor geliefden. Begin bij de Kissing Policeman aan Trafalgar Street. Deze muurschildering van Banksy is een kopie, want het origineel is onlangs verkocht aan een privéverzamelaar. Vervolgens ga je naar The Kissing Wall aan zee en het AIDS Memorial Sculpture in de New Steine Garden.

### Een gay-friendly nacht in Brighton

ls de avond is gevallen, ga je alleen of met zijn tweeën genieten van de heerlijke zeevruchten die in de zee bij Brighton zijn gevangen. De beste restaurants bevinden zich in de wijk Lanes. Riddle and Finns is de ideale spot om lokale oesters te eten. En natuurlijk drink je daar een glas champagne bij. Andere originele recepten, zoals zalm met mierikswortelpuree, kun je ontdekken in het restaurant The Coach House.

Inmiddels is het donker geworden en ontdek je een andere kant van Brighton. Het is tijd voor de bars en de clubs. Ga bijvoorbeeld naar de Charles Street Bar in het centrum of de Marine Tavern.

Heb je zin in een levendige avond in een beroemde pub voor lesbiënnes? Dan moet je naar Marlborough. Deze pub is echt een begrip in de stad. Mannen gaan daarentegen naar Bulldog aan St James Street. Deze is al in 1979 geopend. Om je avond goed af te sluiten, ga je naar Revenge, de bekendste LGBT-club van Brighton.

brighton beach.jpg

Gekleurde strandhuisjes in Brighton. Foto: Getty Images

DAG 2
———-

### Kermis op de Brighton Pier

Het bekendste ‘monument’ van de stad is zonder twijfel de kermis, die je kunt vinden op de beroemde Brighton Pier. Dit lichtelijk gedateerde attractiepark ligt op de pier die in 1899 is gebouwd. Als je romantisch bent ingesteld, zijn de attracties en het reuzenrad echt betoverend.

Vervolg je wandeling onder het genot van een bakje fruit of fish and chips. Wandel een stukje door de haven en ga dan naar het strand voor een picknick op de kiezels. Zo ontdek je weer een andere kant van deze Engelse stad.

### Elektrische trein langs de kust

Wist je dat Brighton in de 19e eeuw een grote ontwikkeling heeft ondergaan dankzij het aanleggen van een spoorbaan? Deze zorgde ervoor dat de toeristen de stad konden bereiken. De uitvinder Magnus Volk had in 1883 een elektrische trein gebouwd die langs de kust reed. Maak als het mooi weer is zelf een ritje in deze ‘Volk’s Electric Railway‘, in een historische wagon.

Als je terug bent, is het tijd om de Engelse kust voor de laatste keer vanuit een compleet andere invalshoek te bekijken. Wandel hiervoor langs de vele gekleurde strandhuisjes.

Als je in de zomer in Brighton bent, kun je een duik in de zee niet overslaan. West Beach, in de buurt van het centrum, is daar ideaal voor. Je kunt er ook voor kiezen om te gaan zwemmen bij het naturistenstrand van Brighton. Dat is ongeveer 15 minuten wandelen van de gay-wijk.

Heb je nog een beetje tijd over in Brighton? Probeer dan het hartige tussendoortje GB1 in de haven. Op het menu staan een hartige scone (cakeje), oesters en natuurlijk thee.

### Het eerste geregistreerde partnerschap tussen personen van hetzelfde geslacht in Brighton

De wet van 5 december 2005 maakt het geregistreerd partnerschap voor personen van hetzelfde geslacht mogelijk in het Verenigd Koninkrijk. En natuurlijk werd in Brighton het eerste civil partnership (geregistreerd partnerschap) van het land gevierd.

### Brighton in het kort

Beste tijd om te gaan

In de zomer, om naast de gay-friendly activiteiten die overdag en ‘s avonds worden georganiseerd ook te kunnen genieten van het strand en wateractiviteiten.

Vervoer

Vliegtuig: vlieg voordelig naar Brighton met Expedia.nl.

Te voet: om de straatjes van de stad te ontdekken of om langs zee te wandelen.

Bus: goed bussennetwerk, sommige rijden ook ‘s nachts.

Fiets: om te genieten van de zeelucht. De stad is vrij vlak.

Slapen

Er zijn meerdere hotels en bed & breakfasts in Kemp Town, de gay-wijk van Brighton. Of kies voor een hotel aan het strand of in de buurt van het Royal Pavilion.

Eten & drinken

The Coach House: 59 Middle Street.

Creatieve visgerechten, ongeveer € 30* per maaltijd.

The GB1 Seafood Restaurant & Bar: 97-99 King’s Road, Brighton

Visgerechten met uitzicht op het strand, ongeveer € 55* per persoon.

The Riddle and Finns: 12b Meeting House Lane en 139 Kings Road Arches

Oester- en champagnebar. € 30* voor twaalf oesters.

The Charles Street Bar: 8 Marine Parade

Engelse pubkeuken en beroemde fastfoodklassiekers (pizza’s, burgers, enz.). Ongeveer € 8*.

* Prijzen kunnen afwijken.

### Top 4 gay-friendly evenementen in Brighton

– Februari: LGBT History Month; maand in het teken van de LGBT-gemeenschap: films, boeken, tentoonstellingen, debatten, enz.
– Maart: Students Takeover; LGBT-studenten nemen de stad over: concerten, feesten, enz.
– Juni: Brighton Bear Weekender; cabaret, enorme picknick, concerten, enz. Al het geld dat wordt ingezameld, gaat naar de stichting Rainbow Fund.
– Augustus: Brighton Pride; gay pride parade.”