Ruim vijftig miljoen reizigers passeren Schiphol elk jaar. Dat is bijna vier keer zoveel als er mensen in Nederland wonen. Ik kan me er geen voorstelling van maken. Als wereldreiziger ben ik nogal vaak één van die vijftig miljoen reizigers geweest en raak ik inmiddels niet meer verdwaald op het grote vliegveld. Sterker nog, ik heb eens een overstap op Schiphol gemist, waardoor ik negen uur op de Amsterdamse luchthaven moest wachten.
Schiphol KLM
Ik ontdekte dat er een bibliotheek is, een jenever experience en zelfs een mini-Rijksmuseum. Ervan overtuigd dat ik in negen uur tijd elk hoekje van Schiphol wel gezien had, stapte ik tevreden in het vliegtuig.****

Maar mijn nieuwsgierigheid blijft altijd knagen. Ik heb het openbare deel van Schiphol dan misschien wel gezien, maar hoe ziet het er achter de schermen eigenlijk uit? Dus toen ik hoorde dat Schipholsamen metKLMéén keer per jaar een exclusief kijkje achter de schermen organiseert, stond ik te springen voor een plekje. En jippie, het is gelukt! Wat een slechte blogger zou ik zijn, als ik jou niet mee laat kijken. Dus daarom een exclusief kijkje achter de schermen bij één van de grootste vliegvelden ter wereld, speciaal voor jou!Er is zoveel over Schiphol te vertellen dat ik er wel een boek over zou kunnen schrijven. Daar heb ik nu even geen tijd voor, dus daarom zet ik een paar leuk feiten over de luchthaven op een rijtje. Zo'n dagje Schiphol, daar leer je best veel van!
KLM
Wist je dat..****

..er ongeveer 50 miljoen passagiers per jaar Schiphol passeren.
..40% daarvan niet in Nederland blijft, maar overstapt op een volgende vlucht.
..al die passagiers in totaal 48 miljoen koffers inchecken.
..dat meer dan 5000 koffers per uur zijn.
..de reis die een koffer maakt van het vliegtuig naar de bagageruimte ongeveer 20 minuten duurt. Als een transfertijd langer is dan een uur, wordt de koffer in de tussentijd opgeslagen in een gigantische buffer.
..als een koffer kwijtraakt dat meestal komt doordat het label eraf is gegaan.
..koffers die achterblijven worden gecontroleerd op bederfelijke producten en dat die weggegooid worden. Dat is maar goed ook, want je wilt niet dat die Spaanse worst gaat schimmelen tussen jouw nieuwe kleren.
..als je IN jouw koffer je naam, telefoonnummer en land van herkomst achterlaat, de kans het grootst is dat je binnen 72 uur je verloren koffer terug hebt. Schrijf dan weer niet je adres op. Je weet nooit wie jouw koffer in handen krijgt. Het zou vervelend zijn als iemand met kwade bedoelingen zeker weet dat er de aankomende dagen niemand thuis is op jouw adres. Just saying.
..elke koffer door een CT-scan gaat die controleert op bijvoorbeeld bommen en granaten.
..er 68 vluchten per uur vertrekken vanaf Schiphol.
..ganzen rondom de start- en landingsbanen voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen en ze daarom worden afgeschoten.
..de afgeschoten ganzen voor een deel gerookt worden en daarna uitgedeeld aan Voedselbanken.
..vliegtuigen minstens één keer per jaar worden gewogen en dat ze dan soms een beetje zwaarder zijn. Dat komt bijvoorbeeld doordat er dingen tussen de stoelen blijven zitten.
..als je met KLM vliegt het kan gebeuren dat je het vliegveld deelt met een giraffe of olifant. KLM is namelijk één van de grootste transporteurs van dieren.
..KLM vliegtuigen die naar China vliegen geen kroontje in het logo hebben. Dat is omdat China het verbiedt dat luchtvaartmaatschappijen die ook naar Taiwan vliegen, in China landen. Om die regel te omzeilen heeft KLM een dochtermaatschappij opgericht onder de naam KLM Asia, met als subtiel verschil dat er geen kroontje in het logo te zien is.
..er op Schiphol nergens kauwgom te koop is. Zo blijft de vloer lekker schoon en bespaart het bedrijf een fortuin aan schoonmaakkosten.
..je zelf ook een Behind the Scenes tourkunt doen? Je kunt dan ook kijken bij de brandweer, de sneeuwvloot en zelfs in een hangar. Super origineel dagje uit!

Bedankt KLM en Schiphol voor een onvergetelijke dag. Ik kan nu gewoon zeggen dat ik in de bagageruimte van Schiphol ben geweest. Best bijzonder!