De ruige kliffen en mysterieuze bossen van Madeira zijn locatie geweest voor heel wat films. En niet zomaar: liefhebbers van lange wandelingen door afwisselend ruige en lieflijke natuur mogen dit eiland niet links laten liggen. Ook voor waterliefhebbers is Madeira een belevenis. In de oceaan eromheen zwemmen walvissen en dolfijnen, die je tijdens boottrips makkelijk kunt tegenkomen. En dat allemaal zo dicht bij huis.

OP HET DROGE

Drakenbos

Madeira is een vulkaaneiland. Een lange klim die alleen is weggelegd voor de meest avontuurlijke wandelaars, leidt naar de hoogste vulkaanpiek Pico Ruivo (1862 m). Wanneer de top niet in wolken is gehuld, heb je er een adembenemend uitzicht over prehistorische laurierbossen. De ouderdom van deze wouden wordt geïllustreerd door de mysterieuze drakenbloedboom die in de Curral das Freiras (Vallei van de nonnen) nog in het wild groeit. Deze boom komt bijna nergens anders ter wereld meer voor. In de Middeleeuwen werd de boom in verband gebracht met hekserij, omdat het sap bloedrood kleurt als het met buitenlucht in aanraking komt.

Madeira_nature_inland_EDAM.jpgDe natuur in op Madeira. Foto: Corbis

Walk on the wild side

Een populaire bezigheid op Madeira is wandelen langsde eeuwenoude irrigatiekanalen, oftewel levadas. Ze brengen water van het natte noorden naar het droge zuiden en lopen dwars door de laurierbossen. Er zijn tientallen trektochten langs de levadas uitgestippeld, maar de meest indrukwekkende is de tocht Queimadas - Caldeirão Verde. In Funchal, de hoofdstad van Madeira, kun je wandelingen met een gids boeken. Bijvoorbeeld bij Madeira Seekers (1) en WalkMe (2). Voor een tocht door het onherbergzame gebied moet je wel een goede conditie hebben. Sluit de dag af met een Portugese maaltijd bij restaurant São Cristóvão (3), dat ten noorden van het park Queimadas in het dorpje Boaventura ligt.

Beestdagen

Al wandelend door bossen, langs watervallen en kabbelende beekjes, kom je allerlei dieren tegen. Het grootste zoogdier op het eiland is de Wilde Geit. Wat leeft er op het eiland? Vleermuizen, allerlei soorten kikkers en hagedissen, egels, buizerds en valken. Grote kans dat je al deze dieren tegen het lijf loopt als je gaat wandelen in het Parque Ecológico (4).Strijk na de tocht voor een stevige, biologische maaltijd neer in de tropische tuin van restaurant Monte Garden (5), dat aan de weg van Funchal naar het park ligt.

NATTE VOETEN

### Pootje baden

Het eiland Madeira is eigenlijk niets meer dan een opgedroogde vulkaanuitbarsting. Dat is op veel plekken nog te zien. Zo kun je langs de kust zwemmen in natuurlijk gevormde lavabaden. Bij Porto Moniz in het noorden bijvoorbeeld. Ben je uitgedobberd, haal dan een versnapering bij restaurant Mar À Vista (6). Zoals de naam al zegt, is het uitzicht op de woeste zee er fantastisch. Witte stranden kom je op Madeira overigens niet tegen. Het eiland is rondom van de oceaan gescheiden door rotsen en zwart lavazand.

Madeira_nature_seaandkliffs_EDAM.jpgMadeira: indrukwekkende kliffen en een woeste zee. Foto: Shutterstock

Haai!

Omdat Madeira voor strandtoeristen niet aantrekkelijk is, heeft het zeeleven weinig last van massatoerisme. Ook is de Atlantische Oceaan rondom het eiland nogal onstuimig, dus er wordt niet overdadig gevist. Daardoor komen in de wateren van Madeira veel bijzondere vissen voor, zoals de zeldzame Zwarte en Witte degenvis, die verder alleen bij Japan leven. Zwem je rondom een boot op open zee, steek dan voor de gein af en toe je hoofd onder water. Misschien zie je de Tijgerhaaien of scholen Barracuda's en Manta Roggen die rond het eiland zwemmen.

Kopje onder

Het is bijna niet te geloven, maar er wordt weleens gefluisterd dat Madeira onder water nog mooier is dan erboven. In het warme, heldere zeewater kunnen duikers genieten van een enorme rijkdom aan waterplanten en vissen. De lavariffen beginnen al op een diepte van vijf meter, waardoor Madeira een geschikte plek is voor beginnende duikers. Voor gevorderden zijn er grotten en wrakken waarin enorme Bruine Zeebaarzen rondzwemmen. Goede duikscholen zijn Manta Diving Center (7) en Focusnatura (8).

Wij willen walvis

Madeira is een van de beste plekken ter wereld om walvissen te spotten. Soms hoef je niet eens een boottrip te boeken, want met een beetje geluk kun je de fantastische dieren zelfs vanaf de kust zien. Soorten die je voor de kust van Madeira kunt spotten, zijn de Bultrug, Griend, Noorse Vinvis, de tot de verbeelding sprekende ZwarteZwaardwalvis oftewelde Orka, Potvissen en Dwergvinvissen. Er zijn verschillende bedrijven op het eiland, zoals Madeira Wind Birds (9), die walvisexcursies aanbieden. Sommige gebruiken zogenaamde 'landverkenners', waardoor de kans dat je walvissen tegenkomt, nog groter wordt. Vergeet op deze trips geen zonnebril, pet en zonnebrandcrème. De zon brandt dubbel zo fel op open zee.

Eten & drinken

Als Portugees eiland is Madeira een walhalla voor liefhebbers van de mediterrane keuken. Vleesspiezen en visgerechten vind je op elke menukaart. Armazem do Sal (10) wordt genoemd als een van de beste restaurants met een traditioneel Portugese keuken. Leuk weetje voor koffiedrinkers: een chino is een gewone koffie en chinesa is een koffie verkeerd. Vaak wordt koffie geserveerd met de melk er al in. De lekkerste koffie met verse panini's en bruchettes serveren ze bij Sessanta Caffe (11).

Top 3 natuurlijke evenementen

Januari: Madeira Orienteering Festival,ben je superfit en in voor avontuur, doe dan mee aan deze driedaagse marathon door de bergen en wildernis van Madeira.

Maart: Bloemenfestival, het begin van de lente wordt gevierd met bloemencorso's, tentoonstellingen en feesten over heel het eiland.

Augustus-september: Wijnfestival, dit is het grote, jaarlijkse oogstfeest. De wijn vloeit rijkelijk en de aarde wordt feestelijk 'bedankt' voor de oogst.

Overnachten

De meeste hotels vind je aan de kust bij Funchal. Vandaaruit kun je veel trips en wandelingen in de natuur boeken. Ook in het uiterste noorden en het westen zijn leuke hotels, waarvan sommige het stempel ecologisch hebben.

Contacten

 1. Madeira Seekers: Est. Visconde Cacongo, Santa Maria Maior. Funchal 9060, + 351 912525085
 2. WalkMe: Madeira Tecnopolo, 1º andar - Sala Steve Jobs. 9020-105 Funchal, +351 291723154
 3. Restaurant São Cristóvão: Sítio de São Cristóvão. 9240-044 Boaventura, +351 291863031
 4. Parque Ecológico: Estrada Regional 103 259. 9050-185 Funchal
 5. Monte Garden: Garden Caminho do Monte. 9050-288 Funchal, +351 291780100
 6. Mar À Vista:R. dos Alfarrobeiras. 9270 Porto Moniz, +351 291852949
 7. Manta Diving Center:Rua Robert Baden Powell. 9125 036 Canico De Baixo, +351 291935588
 8. Focusnatura: Ribeira da Boaventura. 9100-139 Santa Cruz, +351 918479922
 9. Madeira Wind Birds:Rua da Pena 10. 9050-099 Funchal, +351 917777441
 10. Armazem do Sal: Rua da Alfândega 135. Funchal, +351 919134411
 11. Sessanta Caffe:Rua Queimada Cima 60. Funchal, +351 916409780