Valkenburg en natuur gaan hand in hand. Het historische stadje kent verschillende parken en tuinen. Deze groene plekken zijn al de moeite, maar in de heuvelachtige, on-Nederlandse omgeving worden ze nog fabelachtiger. Net buiten Valkenburg liggen de grotere natuurgebieden. Ideaal voor langere en intensievere wandelingen. En ook de mergelgrotten mogen niet ontbreken. Deze unieke combinatie van natuur en cultuur weet iedereen te verbazen.

DAG 1 IN DE NATUUR

Ochtendgloren in lieflijke parken

Valkenburg heeft een aantal charmante parken. Park Dersaborg (1) ligt tegenover het stadhuis van Valkenburg. Extra bijzonder zijn de vijf monumentale bomen die in het park staan, waaronder twee mammoetbomen en een zeldzaam exemplaar van de Japanse Godsboom. Vandaaruit is het een aangename 15 minuten lopen tot aan het OdaPark (2), een oase van rust. De vijver met fontein is het centrale punt en is vanaf het voorjaar omgeven door een kleurrijk bloemenperk.

valkenburg_nature_gerendal.jpgGerendal Foto: Bert Kaufmann, CC license BY 2.0

Exotische bloemen en dieren

Valkenburg is het leefgebied van exotische en minder exotische flora en fauna. Achter Kasteel Oost (3) is een klein dierenpark. Naast shetlanders en herten wonen er inheemse en tropische vogelsoorten in een bosachtige omgeving. Exotische planten zijn te vinden in natuur- en wandelgebied Gerendal (4) in de gemeente Valkenburg. Hier is een bijzonder bloemendal te vinden: dankzij de kalkrijke bodem en zonnige hellingen groeien er orchideeën in allerlei variëteiten. Heel bijzonder in Nederland.

Kasteeltuinwandeling als appetizer

In het centrum en aan de oever van de Geul ligt het Den Halderpark (5): tuinen die horen bij het 15e-eeuwse kasteel Den Halder. Langs het park loopt een deel van de oude stadsmuur en in de tuin valt het beeld van een bok op. De bok verwijst naar de naam die de stad met carnaval krijgt, deBök, en naar de bokkenrijders, rovers uit de 18e eeuw. Een avondwandeling door het park is de ideale appetizer voor een diner in een van de vele restaurants in de buurt.

DAG 2 IN DE NATUUR

In de voetsporen van de Bokkenrijders

Een stevig ontbijt, bijvoorbeeld bij Huis ter Geul (6), biedt de juiste basis om het Rotspark (7) te ontdekken. Het natuurpark ligt op de bosrijke noordhelling van de Cauberg. Een wandeling door dit gebied betekent geheid een aanslag op de kuiten, maar levert tegelijkertijd verbluffende vergezichten op. Niet te missen is het openluchttheater dat in een vallei ligt. Volgens de overlevering kwamen de Bokkenrijders hier vóór elk van hun rooftochten bij elkaar.

valkenburg_natuur_gemeentegrot.jpgGemeentegrot Foto: Jan Liekens, CC BY-SA 2.0

Op zoek naar de Korenwolf

Niet alleen Valkenburg, maar ook de wijde omtrek is omgeven door natuurschoon. Met een mooie wandelroute van Natuurmonumenten weet je zeker dat je alle hoogtepunten voorbij ziet komen. Kies bijvoorbeeld voor de Korenwolfwandeling. Die gaat van start bij Kasteel Schaloen (8) in Valkenburg en voert onder meer langs mogelijke leefgebieden van de korenwolf. Als je aan het einde van de middag bent teruggekeerd, is een Korenwolfbiertje meer dan toepasselijk, te bestellen bij het honderd jaar oude café de Grendelpoort (9).

Valkenburg onder de grond

Naast bovengrondse heeft Valkenburg ook onderaardse natuurschatten. De Limburgse grotten, zoals de Gemeentegrot (10), zijn een bijzonder samenspel van natuur en cultuur. Vaak diep verscholen in het bos of veld en niet meer toegankelijk. Een aantal, waaronder de Gemeentegrot, is echter nog wel te betreden. Op sommige momenten in het jaar zijn de Valkenburgse grotten (11) zelfs 's avonds te bezoeken. Een unieke, extra spannende ervaring!

Leuke weetjes

  • De mergelgrotten lijken natuurlijk, maar zijn feitelijk gecreëerd door de mens.
  • Valkenburg staat dankzij heuvelachtige omgeving bekend als dé locatie van wielerevenementen. De Amstel Gold Race eindigt er elk jaar, maar ook zijn er meerdere wereldkampioenschappen en etappes van de Tour de France gereden.
  • Het ondergrondse gangenstelsel in Valkenburg is zo'n 250 kilometer lang.
  • In de IJstijd leefden er mensen in de mergelgrotten. Tegenwoordig leven er vleermuizen en dassen.
  • De Efteling-attractie Villa Volta is gebaseerd op het verhaal rondom de Bokkenrijders.
  • Volgens oud volksgeloof waren Bokkenrijders geesten die op bokken door de lucht reden en mensen in Zuid-Limburg schrik aanjoegen en beroofden.
  • In de directe omgeving van Valkenburg bevinden zich diverse bossen en natuurgebieden, waaronder het Geuldal, de Cauberg, het Biebosch, het Schaelsbergerbos en het Ravensbosch.

Praktische informatie

Overnachten

Valkenburg is een geliefde bestemming voor de actieve bezoekers die op zoek zijn naar natuur en avontuur. Veelal centraal gelegen en omgeven door voor Nederland atypische natuur, zoals bij de Gemeentegrot. De ligging maakt deze hotels een ideale uitvalsbasis voor activiteiten in en buiten Valkenburg.

Eten

Valkenburg heeft veel eetgelegenheden, in het historische centrum of juist meer omgeven door de natuur. Restaurant Haselderhof (12) ligt bij de ruïne van Valkenburg en heeft een prachtig uitzicht over de stad. Bij Gasterij la Fleur (13), nabij het Den Halderpark, staan eetbare bloemen op het menu.

Beste tijd om te gaan

De natuur in Valkenburg en omgeving weet voortdurend te verwonderen. Of het nu in hartje winter is als de besneeuwde ruïne en kastelen extra romantisch ogen of juist midden in de zomer als alles in volle bloei staat.

Contacten Valkenburg

1. Park Dersaborg: Geneindestraat, Valkenburg

2. Odapark: parkeren Daalhemerweg, Valkenburg

3. Kasteel Oost: Oosterweg 36, 043-7676003

4. Gerendal: Gerendalseweg, Schin op Geul

5. Den Halderpark: Wilhelminalaan, Valkenburg

6. Huis ter Geul: Neerhem 87-89, Valkenburg, 043-6012032

7. Rotspark/Openluchttheater: Plenkertstraat 51A, Valkenburg, 043-6015044

8. Kasteel Schaloen: Oud Valkenburg 5, Schin op Geul, 06-14616333

9. Café de Grendelpoort: Muntstraat 17, Valkenburg, 043-6012640

10. Gemeentegrot: Cauberg 4, Valkenburg, 043-6012271

11. Valkenburgse grotten: Valkenburg via Jut & jul Produkties, 043-6016142

12. Restaurant Haselderhof: Grendelplein 13, Valkenburg, 043-8200225

13. Gasterij la Fleur: Plenkertstraat 16, Valkenburg, 043-6013780

Top 3 natuurevenementen

Juni: Cave Man Run, nietsontziende obstakelrun met de Valkenburgse grotten, het bos en de Cauberg als decor.

Augustus: Heuvelland4daagse, wandeltocht over bospaden en veldwegen in het heuvelachtige landschap rondom Valkenburg.

Zomermaanden: Openluchttheater Valkenburg, dans, muziek en theater tussen 'mergel en groen'.