Het Spaanse eiland Lanzarote is het meest noordelijke van de Canarische Eilanden. Het ligt 115 kilometer voor de kust van Marokko en heeft het hele jaar door een zacht en zonnig klimaat. Wat heeft het eiland nog meer te bieden? Een indrukwekkende flora en fauna en buitenaards mooie landschappen. De zwartgeblakerde vulkaanvlaktes, gifgroene lagunes en turkooizen baaien worden bewoond door een verzameling unieke dieren en er groeien meer dan 1400 soorten cactussen. Tijdens een wandeling over het eiland of een duik in de omringende wateren raak je niet uitgekeken.

VOOR LANDROTTEN

Maanwandeling

Lanzarote is meer dan vijftien miljoen jaar geleden gevormd door vulkaanuitbarstingen in de oceaan. Het supervruchtbare eiland herbergt zoveel bijzondere dieren en planten, dat bijna de helft van het eiland door Unesco als beschermd gebied is aangemerkt. Vooral in het Timanfaya National Park (1) vind je mooie landschappen. Hier kun je onder andere El Lago Verde bekijken: een gifgroen zwavelmeer. In het parkrestaurant El Diablo (2) wordt gegrild op een gat in de grond dat direct in contact staat met het kratermeer.

_MG_8104.jpgTimanfaya National Park. Foto: Tourism Media

Meneer Cactus

Je raadt het al: Jardin de Cactus (3) is een cactustuin, waar je meer dan 10.000 cactussen kunt bewonderen. De tuin is ontworpen door de kunstenaar César Manrique, die ook de windmolen heeft opgeknapt die aan de rand van de tuin staat. In de tuin bevinden zich een door hem ontworpen bar en restaurant met oorspronkelijke meubels. In het winkeltje kun je cactussen voor thuis scoren. Jardin de Cactus is dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00.

Spannende tunnel

Als je niet claustrofobisch bent aangelegd, ga dan eens een kijkje nemen in de Cueva de los Verdes (4). Dit grottenstelsel met een indrukwekkende lavatunnel is gevuld met azuurblauw water en omringd door subtropische begroeiing. Doe je de tour met gids, let dan op: de wanden van de grot zijn scherp en de route is niet makkelijk begaanbaar. De naam Verdes refereert overigens niet aan het Spaanse woord voor de kleur groen, maar aan de familienaam van de vroegere eigenaars van de grond.

VOOR WATERRATTEN

Vamos a la playa

Lanzarote heeft veel mooie stranden. Playa Blanca bij Puerto del Carmen is geliefd bij gezinnen met kinderen. Houd je van lange strandwandelingen met overweldigende uitzichten, ook dan kom je op Lanzarote aan je trekken. Bij het dorp Tinajo in het westen van het eiland vind je verlaten stranden en vulkanische landschappen. In het noorden, bij Haría, liggen afgelegen stranden omzoomd met bergen. Helemaal in het zuiden is het gezellige vissersdorp Yaiza omgeven met mooie witte stranden.

_MG_8280.jpgDiep in de Zee! Foto: Tourism Media

Koppie onder

Ook onder de vloedlijn is Lanzarote een paradijs voor natuurliefhebbers. Er wordt veel gedoken op het eiland en dat is niet voor niets. Naast de vele kleurrijke koralen worden duikers getrakteerd op haaien, roggen, schildpadden, gigantische baarzen en talloze soorten tropische vissen. De meeste duikscholen bevinden zich in het zuiden van het eiland. Safari Diving (5) op Playa de la Barrilla is een van de grootste en bekendste duikscholen op het eiland.

Het ruime sop

Een populaire activiteit voor natuurliefhebbers is een marine-excursie. Diverse operators op het eiland verzorgen boottrips waarbij dolfijnen en zelfs walvissen gespot kunnen worden. De meeste kans op een succesvolle trip heb je in de noordelijke wateren, tussen de eilanden Montaña Clara en la Graciosa in de archipel Chinijo. Beide zijn overigens een bezoek waard en veel marine-tours leggen er even aan. In Puerto Calero zitten veel goede touroperators voor marine-excursies. De catamarantrips van Catlanza (6) zijn populair.

Vuurbergen

Lanzarote is ontstaan uit een vulkaanuitbarsting, en het eiland zelf bestaat uit onder de zeespiegel verbonden vulkanen. Het gebied Montañas del Fuego, oftewel Vuurbergen, in Parque National de Timanfaya was tussen 1730 en 1736 het toneel voor de krachtigste vulkaanuitbarstingen sinds mensenheugenis. Volledige dorpen en landbouwgebieden werden van de kaart geveegd. De laatste uitbarsting was in 1824. Sindsdien zijn alle kraters uitgedoofd, maar ondergronds gaan de oerkrachten nog altijd door. Tijdens excursies door de Montañas del Fuego kunnen toeristen voelen aan grind dat amper tien centimeter onder het oppervlak zit, en gloeiendheet is. Onder het gebied ligt een magmameer en op amper tien meter onder het aardoppervlak worden temperaturen rond de 600 °C gemeten.

Eten & drinken

De Canarische keuken bevat veel vlees en vis, en Lanzarote is daar geen uitzondering op. In veel gerechten is cactus verwerkt, zoals in nopalitos-salade, en je kunt ook cactusjam kopen. Restaurante El Navarro (7) staat erg goed bekend en De Blooming Cactus (8) is een van de weinige vegetarische restaurants op het eiland.

Top 3 zonsondergangen op Lanzarote

 1. Caleta de Famara, verlaten strand met dramatisch uitzicht langs het noordoosten van het eiland.
 2. Playa de Montana Bermeja, camera's in de aanslag, vooral als de zon net is ondergegaan.
 3. Femès, op de berg kun je neerstrijken op een terras voor een spectaculaire zonsondergang.

Overnachten

Het grootste deel van de hotels ligt langs de oostelijke stranden. Puerto del Carmen heeft veel fijne gezinshotels, en in Puerto Calero zit je boven op het watersportvertier.

Contacten

 1. Timanfaya National Park: Lanzarote, +34 928118042
 2. El Diablo:Timanfaya National Park, 35560, Lanzarote, +34 928840056
 3. Jardin de Cactus: Carretera General del Norte, s/n 35530 Guatiza, Lanzarote
 4. Cueva de los Verdes: 35520 Haría, Lanzarote, +34 928848484
 5. Safari Diving: Playa de la Barrilla 4, 35510 Puerto del Carmen, Lanzarote, +34 928511992
 6. Catlanza: Puerto Calero 1, 35571 Lanzarote, +34 928513022
 7. Restaurante El Navarro: Avenida del Mar 13, Costa Teguise, Lanzarote
 8. Blooming Cactus: 35 Calle Teide, 35510 Puerto del Carmen, Lanzarote, +34 608293873