De Noordzeekust staat bekend om zijn prachtige stranden en duinen. Er groeien allerlei soorten bloemen en planten en er leven veel verschillende dieren. Ook in het achterland van de kuststrook vind je bijzondere natuurgebieden en bezienswaardigheden. Zo zijn er landgoederen die ooit van voorname families waren, maar die tegenwoordig voor iedereen toegankelijk zijn. En wat te denken van de uitgestrekte bollenvelden? In bloei zijn ze een lust voor het oog. De natuur van de Noordzeekust zal je niet snel vervelen!

NATUUR AAN DE NOORD-HOLLANDSE KUST

Korstmossen en rugstreeppadden in Den Helder

De Helderse Duinen bij Den Helder bestaan uit drie duingebieden die uitkijken op zowel de Noordzee als de polder. Deze duinlandschappen hebben een bijzonder rijke plantenvariatie. Je komt er onder meer de welriekende nachtorchis en korstmossen tegen. De Helderse Duinen kun je te voet bekijken, maar ook peddelend vanuit je kano. Een gezond begin van de dag. De avond is trouwens ook een bijzonder moment om het gebied te ontdekken: in het voorjaar en de zomer klinkt dan vanuit de Grafelijkheidsduinen de massale lokroep van de rugstreeppad.

noordzeekust_nature_wildrijk.jpgWildrijk. Foto: Annemee Siersma, CC BY-ND 2.0

Blauwe bloemenzee en verstopte parels

In het voorjaar is het natuurgebiedje Wildrijk bij Sint Maartensvlotbrug helemaal blauw gekleurd door de miljoenen wilde hyacinten die dan bloeien. Een bijzonder gezicht! Het goed verstopte Zwanenwater is een beschermd duingebied. Grote kans dat je tijdens een wandeling orchideeën en zonnedauwsoorten tegenkomt en vanuit de vogelhutten spot je misschien de zeldzame blauwborst wel. Net achter de duinen, in het gezellige Callantsoog, ligt Iegewies (1), waar je lekker kunt lunchen.

Verrassende duinen, stijlvolle landgoederen

In de regio Kennemerland ligt Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Het duinlandschap is geliefd, mede vanwege de recreatiemogelijkheden. Zo kun je in duinmeren zoals 't Wed een duik nemen. Nabij Heemstede ligt Leyduin, dat uit drie landgoederen bestaat. Ooit waren dit locaties waar voorname families hun zomerverblijf hadden; tegenwoordig kan iedereen er zijn tijd doorbrengen. De dag afsluiten in stijl? Landgoed Groenendaal (2) in Heemstede is hét adres voor een exclusief diner.

NATUUR AAN DE ZEEUWSE EN ZUID-HOLLANDSE KUST

Zeven miljoen bloeiende bloemen

In het voorjaar bloeien er meer dan zeven miljoen krokussen, tulpen, hyacinten en andere bolsoorten in de Keukenhof (3). In de ochtend is het er nog relatief rustig en kun je alle pracht en praal goed zien. Ook buiten de Keukenhof vind je kleurrijke en geurende bloemen. De Bollenroute van de ANWB bestrijkt een traject van zo'n 60 kilometer. Daarnaast zijn er fietsroutes van verschillende afstanden, zoals de Hollandse Bloemenroute die langs bollenvelden gaat, maar ook door dorpen als Noordwijkerhout en Lisse.

noordzeekust_nature_duinenvangoeree (1).jpgDuinen van Goeree. Foto: E. Dronkert, CC BY 2.0

Zeehonden en uitgestrekte duinen

Voornes Duin is een waterrijk duingebied met moerassen, bossen en stuifmeren. Met meer dan 800 plantensoorten en verschillende vogelsoorten, zoals de kleine zilverreiger, is het een van de meest soortenrijke duingebieden van West-Europa. De Duinen van Goeree bestaan uit stuifduinen, bossen, slikken en strand. Vanuit de uitkijktoren is het uitgestrekte gebied goed te zien en met een beetje geluk spot je een paar zeehonden. Strandpaviljoen Paal 10 (4) in Ouddorp, omgeven door duinen, strand en zee, is een fijne lunchplek.

De rijkdom van het Zeeuwse water

Een rondvaart over de Oosterschelde is de perfecte kennismaking met dit Nationaal Park dat bij elk getij anders is. MS de Onrust (5) vaart verschillende routes en bij laag water kom je langs zandbanken waar vaak luierende zeehonden liggen. De gids aan boord vertelt over dit gebied. Een diner aan de haven van Zierikzee, bij de Oosterschelde, is een toepasselijke afsluiting van de dag.Restaurant Boaz (6) is gevestigd in een oud mosselpakhuis, waar onder andere vis, schaal- en schelpdieren op het menu staan.

Leuke weetjes

 • De zee is het grootste natuurgebied van Nederland.
 • Napoleon heeft in de Helderse Duinen Fort Kijkduin gebouwd; voor die tijd lagen op de plek van de Helderse Duinen nog waddeneilanden.
 • Het bollengebied rondom Lisse is misschien wel de meest bekende bollenstreek van Nederland, maar in de Kop van Noord-Holland ligt nog een bollengebied. Het is zelfs het grootste aaneengesloten bloembollengebied van de wereld.
 • Een nieuwe tulpensoort krijgt vaak de naam van een bekend persoon, zo is er een tulp vernoemd naar prinses Amalia.
 • In de Noordzee komen circa 200 vissoorten voor zoals de haring, koolvis, wijting en, in de open zee, de bruinvis.

Top 3 natuurevenementen Noordzeekust

 1. 1 Januari : Nieuwjaarsduik: de bekendste Nieuwjaarsduik in 's lands grootste natuurgebied, de Noordzee, start vanaf het strand van Scheveningen.
 2. April: Bloemencorso Bollenstreek: prachtige met bloemen versierde, heerlijk geurende praalwagens die rijden van Noordwijk naar Haarlem.
 3. September: Oosterscheldeweek: veelzijdige activiteiten op en rondom de Oosterschelde, zoals mosselvaarttochten en oesterproeverijen.

Praktische informatie

Overnachten

Natuurliefhebbers kunnen ook voor hun nachtrust dichtbij de natuur blijven. In Zandvoort en Den Helder bijvoorbeeld, liggen in de buurt van duinlandschappen, bossen en andersoortige gebieden prachtige hotels. Verblijf je liever in een kleiner dorp, bekijk dan de vakantiehuizen in Schoorl of Egmond aan zee. Mogelijk kwaken de padden je in slaap en zorgen vroege vogels voor een ochtendconcert. Ook met een hotel in Vlissingen is de zee nooit ver weg.

Eten

Duinpaviljoen De Meidoorn (7) ligt midden in de duinen van Voorne. Binnen of bij mooi weer op het terras is het genieten van kwalitatief goed eten. Het menu wisselt maandelijks en heeft een schappelijke prijs. De keuken van De Vier Seizoenen (8) in Lisse is Frans georiënteerd met oosterse invloeden.

Beste tijd om te gaan

De natuur aan de Noordzeekust heeft elk jaargetijde wat te bieden. In de herfst zijn in bosrijke gebieden volop eikels en beukennootjes te vinden en na een winterse strandwandeling smaakt een mok warme chocolademelk goed. In de lente zijn de bloeiende tulpen een plaatje en in de zomer kun je genieten van een picknick en van een duik in zee.

Contacten

 1. Iegewies: Dorpsplein 21B, Callantsoog, 0224 583397
 2. Landgoed Groenendaal: Groenendaal 3, Heemstede, 023 5281555
 3. Keukenhof: Stationsweg 166A, Lisse, 0252 465555
 4. Paal 10: Westerduinpad, Ouddorp, 0187 681429
 5. Passagiersschip de Onrust: Nieuwe Havenweg 5, Burghsluis, 0111 414309
 6. Restaurant Boaz: Engelse Kade 6, Zierikzee, 0111 420400
 7. Duinpaviljoen De Meidoorn: Duinstraat 16a, Rockanje, 0181 484978
 8. De Vier Seizoenen: Heereweg 224, Lisse, 0252 418023