Gran Canaria, dat 'eiland van de honden betekent, is een van de populairste Canarische Eilanden. En dat is niet voor niets, want er is super veel te doen. Natuurlijk staat luieren aan het strand op de planning, maar wat dacht je van wandelen, duiken, paardrijden of een tochtje op een jetski? En net zo leuk: lachen, gieren, brullen op de bananenboot.

VOOR LANDROTTEN

Op de uitkijk

Misschien komt het niet als eerste in je op als je aan Gran Canaria denkt, maar een van de populairste activiteiten op het eiland is rotsklimmen. Op de stranden na bestaat het eiland uit vulkanische rotsformaties: een paradijs voor zowel beginnende als ervaren klimmers. Het weer op Gran Canaria leent zich ook perfect voor de sport: nooit te heet, vrijwel nooit te koud. De experts van Climb in Canarias (1) hebben honderden klimroutes uitgestippeld en kunnen je van alle benodigdheden en een gids voorzien. Een populaire klimplek is de Roque Nublo (2). Deze tachtig meter hoge lavarots staat fier in het Roque Nublo Rural Park, in het hart van het eiland.

GranCanaria_active_inland_Flickr.jpgRoque Nublo. Foto door El Coleccionista de Instantes F & V onder licentie CC BY-SA 2.0

Aan lager wal

Houd je het liever wat lager bij de grond? Geen nood, want ook dan is het prachtige Roque Nublo Rural Park een geweldige plek om te bezoeken. Je kunt er fantastisch wandelen door dennenwouden en langs oeroude vulkanische formaties. Trek gekregen? Dan mag je het vrolijke restaurant Let me take you (3) niet overslaan. Het is vanaf de weg GC-60 een stukje rijden naar het noorden, in het stadje Tejada. Hier eet je met fantastisch uitzicht op de rots de lekkerste biologische soepen en salades van het eiland.

In galop

Gaat dat wandelen en klimmen je allemaal wat te traag en wil je graag meters maken, dan is een tocht per paard misschien iets voor jou. Bij de ranch van El Salobre (4) hebben ze alle soorten en maten paarden, voor beginners en kinderen tot ervaren rijders. Iedereen een helm op? Dan kan de tocht door het achterland van Maspalomas (bij Playa del Inglés) beginnen. Een ervaren gids loodst je door de duinen, met prachtige uitzichten op vulkanische rotsformaties en de zee. Kom je stoffig en dorstig terug, dan staat er een drankje koud in de bar van de ranch.

VOOR ZEELUI

Bakzeil halen

Liefhebbers van watersporten komen Op Gran Canaria ook helemaal aan hun trekken. In lokale havens kun je bijvoorbeeld een zeilboot huren. Kun je niet (goed) zeilen? Tijd voor een avontuur. Het mooie Puerto de Mogán (5) staat bekend om de goede zeillessen die er worden gegeven. Bij zeilschool Aistrac (6) krijg je korting op lessen in de maanden juli en augustus. Wil je stoeien met een wat kleiner zeil, dan kun je ook gaan windsurfen. Op Gran Canaria waait constant een heerlijke eilandbries en het heldere water heeft een aangename temperatuur. Bij Pro Surfing (7) (Playa del Inglés) kun je spullen huren of les nemen.

GranCanaria_Active_coast_Flickr.jpgSurfen. Foto door El Coleccionista de Instantes F & V onder licentie CC BY-SA 2.0

Het ruime sop

Voor wie van de zee maar geen genoeg kan krijgen, is er nog een spannende activiteit mogelijk: duiken. Omdat Gran Canaria het meest zuidelijke eiland van de Canarische eilanden is, wordt de zee er verwarmd door de Golfstroom. Dat betekent: comfortabel duiken en een rijk assortiment aan subtropisch onderwaterleven bekijken. Davy Jones Diving (8) is een vijfsterren Padi-duikschool aan de oostelijke kant van het eiland. Hier kun je duiken en lessen boeken, maar je mag ook altijd mee om te snorkelen.

Kom uit die bananenboot

Waaghalzen en adrenaline-junkies vermaken zich opperbest op Gran Canaria. De beroemde bananenboot scheurt bij bijna elk strand dagelijks door de branding. De knotsgekke rit op de banaan staat garant voor hilarische foto's en veel gegil en geplons. Bij Canary Watersports (9) bij Puerto Escala weten ze wel raad met zulk vertier. Je kunt er ook een jetski huren of les krijgen. Er worden zelfs jetskisafari's georganiseerd.

Rambling Roger

Elk zichzelf respecterend eiland heeft er één: een niet-native local die zijn of haar liefde voor het eiland en de natuur heeft omgezet in een productieve wandelpassie. Gran Canaria heeft een Brits koppel: Roger en Eileen, dat alweer twintig jaar op het eiland woont. Roger wordt liefkozend Rambling Roger genoemd, en samen met zijn vrouw schrijft hij Engelstalige hiking-gidsen over het eiland. Ze beschrijven in detail prachtige wandelingen, zoals door het oerbos van het eiland: Tamadaba in het noordwesten. Het is een groot en ongerept natuurgebied. Op de hellingen van de bergen ligt een prachtig dennenbos met mooie hoge dennenbomen. Je mag er zelfs kamperen en barbecueën. Wil je meer weten over de wandelingen van Rambling Roger of een van de gidsen bestellen, kijk dan op zijn website.

Eten & drinken

Uiteraard domineren vis en schaaldieren de menukaart op het eiland, maar ze serveren er ook heerlijke soepen en stoofgerechten. Bijzonder zijn de typische Canarische aardappeltjes. Deze worden in de schil bereid en geserveerd met een pittige rode saus (mojo rojo). Bij het gezellige restaurant Wapa Tapa (10) bij Playa del Inglés is het dringen geblazen om de heerlijke tapas en andere Spaanse specialiteiten. Een lekkere kop koffie drink je bij koffiebar Rokoko (11).

Contacten

 1. Climb in Canarias: +34 626331588
 2. Roque Nublo: 35360 Tejeda, Las Palmas,+34 928666001
 3. Let me take you: Calle Doctor Domingo Hernández Guerra 25, 35360, Tejeda, +34 637083694
 4. El Salobre: C/ Islas Malvinas, 3. 35106, +34 616418363
 5. Puerto de Mogán: Sa Calle León y Castillo, 128. 35004 Las Palmas, +34 928565480
 6. Aistrac: Juan Deniz 10, Piso 3. 35138 Playa de Mogán, +34 928565931
 7. Pro Surfing: Av. de Moya no˚6 Playa Del Ingles, C.C Eurocenter loc 80, +34 628104025
 8. Davy Jones Diving: Calle Luis Velasco, 36. 35118 Arinaga, Palmas,+34 628104025
 9. Canary Watersports: Puerto Escala, Puerto Rico. 35130 Mogan, +34 928561094
 10. Wapa Tapa: Av. Estados Unidos 54- Yumbo Centrum. Playa del Ingles, +34 650001739
 11. Rokoko: Av. Alfereces Provisionales 31. 35100 Playa del Ingles, +34 674043829

Overnachten

Accommodaties in de buurt van avontuurlijke activiteiten vind je op Gran Canaria vooral in het zuiden van het eiland. Maspalomas heeft een aantal fijne hotels met uitzicht over het strand en de duinen.

Top 3 sportevenementen

Oktober: in Las Palmas start het grote zeilevenement Atlantic Rally for Cruisers (ARC). Meer dan tweehonderd jachten beginnen aan de race en in de haven en de stad is het feesten geblazen.

November: echte sportievelingen kunnen zich al in september inschrijven voor de halve marathon van Gran Canaria die in november gelopen wordt.

December: liefhebbers van de pedalen: opgelet! In december vindt op Gran Canaria de Internationale Wielerronde plaats.