De provincie Drenthe is een van de meest natuurrijke provincies van Nederland. De zandgebiedenin Midden-Drenthe en de veengebieden langs de grens met Friesland kun je op vele manieren verkennen. Te voet, fietsend maar ook wandelend tussen de boomtoppen (echt!) of kijkend naar de sterren tijdens speciale sterrenkijkavonden. In Drenthe heb je altijd wel een reden om de natuur in te gaan. Op pad in het land van Bartje, hoofdpersonage van de bekende streekroman uit de jaren '60.

MAGISCH DRENTHE: DAUW EN DUISTERNIS

Dauwtrappen in het Drents Friese Wold

Begin de dag lekker vroeg met een dosis buitenlucht en maak een wandeling in het Drents Friese Wold (1), op de grens van Drenthe en Friesland. Tijdens het dauwtrappen geniet je hier van bos en heide, vennetjes en zandverstuivingen. Een mooi overzicht krijg je vanaf een van de drie uitkijktorens. Ga na afloop koffiedrinken bij restaurant De Wapser Herberg (2), middenin hetnatuurgebied. Bij mooi weer natuurlijk op het terras!

drenthe_natuur_drentsfriesewold.jpgDrents Friese Wold

Terug in de tijd: de Drentsche Aa

De beek de Drentsche Aa kronkelt op een natuurlijke manier door het landschap, zonder dat mensen invloed hebben uitgeoefend op de loop ervan. In het Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa (3) krijg je een indruk van de prachtige omgeving. Maak een fietstocht over klinkerwegen en waan je terug in de tijd. Breng na afloop een bezoek aan het streekmuseum Het dorp van Bartje (4) in Rolde en ontdek hoe mensen in Drenthe vroeger leefden. Je kunt bij het museum ook lunchen met pannenkoeken.

Ervaar de duisternis in het Dwingelderveld

Zachtglooiende heidevelden met plassen, schilderachtige esdorpen en bossen met stuifzand: in Nationaal Park Dwingelderveld (5) ervaar je hoe afwisselend het Drentse landschap is. Je kunt het op eigen houtje ontdekken, maar er zijn ook veel georganiseerde activiteiten, zoals workshops landschapsfotografie of winteravondlezingen in het bezoekerscentrum bij Ruinen. Bijzonder is ook de Nachtwandelroute van ruim vijf kilometer langs een gebied waar je uilen kunt horen en vleermuizen kunt zien. Ervaar hier de duisternis.

WANDELEN DOOR HET DRENTSE LANDSCHAP

Pluk de dag op het Drenthepad

Het Drenthepad is een wandeling van 324 kilometer die is uitgezet door het Nivon (Natuurvrienden Nederland). De wandeling gaat de hele provincie rond, maar wie geen tijd heeft om de hele route aansluitend te lopen, kan er natuurlijk ook voor kiezen om een etappe te doen. Maak bijvoorbeeld een ochtendwandeling van het esdorp Uffelte naar Ruinen, over zandwegen en door hooilanden. Neem voor tussen de middag een picknick mee, of ga lunchen bij restaurant Luning ofpannenkoekenboerderij 't Achterhuus (6), samen gevestigd in een nostalgisch pand aan de Brink in Ruinen.

drenthe_natuur_drenthepad.jpgDrenthepad

Op avontuur in Geopark De Hondsrug

De Hondsrug is een van de bekendste landschapsgebieden van Nederland, deze langgerekte zandrug vormt het hoogste gedeelte van Drenthe. Wie in dit Geopark de Hondsrug op avontuur wil, kan alle kanten op. Ga bijvoorbeeld op expeditie door de Drentse Venen of loop tussen de boomtoppen door op het Boomkroonpad (7) bij het Buitencentrum van Staatsbosbeheer inDrouwen. Een echt klauterparcours waarop je de bomen van een hele andere kant ziet! Op de gratis app Annodrenthe, kanaal Geopark de Hondsrug (8), vind je alle mogelijkheden.

Sterrenkijken in Dwingeloo

Het Planetron Cinedrome (9) in Dwingeloo is een prachtige locatie om een bezoek aan Drenthe af te sluiten. In de expositieruimte leer je alles over sterren en planeten. Extra leuk zijn de specialesterrenkijkavonden. Die beginnen met een planetariumvoorstelling, gevolgd door een rondleiding naar de sterrenwacht. Maar het allerleukste: op heldere avonden kun je zelf door de telescoop kijken en de ringen rond Saturnus ontdekken.

Leuke weetjes

 • Een esdorp dankt zijn naam aan de 'es', een gemeenschappelijke akker die meestal net buiten het dorp lag.
 • In Drenthe ligt ongeveer 1200 kilometer fietspad.
 • Het bekendste langeafstandswandelpad, het Pieterpad, loopt onder meer door het dal van de Drentsche Aa.
 • Drenthe heeft drie Nationale Parken: Nationaal Park Drents-Friese Wold, Nationaal Park Dwingelderveld en Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa.
 • In Assen staat een standbeeld van Bartje, de hoofdpersoon uit de bekende boekenreeks. Elk jaar in september wordt zijn verjaardag gevierd.
 • In veel Drentse natuurgebieden zijn uitkijkpunten gebouwd, zodat je de kenmerken van het landschap extra goed kunt zien.

Praktische informatie

Overnachten

Er zijn in Drenthe talloze overnachtingsmogelijkheden die zich vrijwel altijd vlakbij een natuurgebied bevinden. Bijvoorbeeld in de dorpen Orvelte, Elp of Exloo. Vaak hebben hotels ook fietsen beschikbaar, zodat je heerlijk door verschillende natuurgebieden kunt fietsen. Ook in de grotere gemeenten als Assen en Emmen zijn natuurlijk genoeg overnachtingsmogelijkheden.

Eten

Lekker zonder poespas, zo zou je de Drentse keuken kunnen beschrijven. Probeer bijvoorbeeld de Drentse stoet (brood met krenten en rozijnen) met ambachtelijke kaas of een bonenschotel met appeltjes en ham. Veel Drentse restaurants liggen prachtig in de natuur en zijn gevestigd in historische gebouwen. Zo zit Sijs Eten en Drinken (10) in Dwingeloo in het prachtige pand van de voormalige landbouwschool. De combinatie van duurzame, lokale producten en het gastvrije personeel, maken Sijs tot een perfecte plek voor een lekker maal na een lange wandeling door het Drentse land.

Beste tijd om te gaan

De natuurgebieden in Drenthe zijn het hele jaar te bezoeken, want juist in de natuur ervaar je de wisseling van de seizoenen. Natuurgebieden en nationale parken zijn in principe het hele jaar geopend tussen zonsopgang en zonsondergang.

Contacten

 1. Buitencentrum Drents-Friese-Wold: Terwischa 6a, Appelscha, 0516-464020
 2. De Wapser Herberg: Ten Darperweg 104, Wapse, 0521-551278
 3. Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa: Hondsrugstraat 12a, Zuidlaren, 050-3641294
 4. Het Dorp van Bartje: Balloüerstraat 2a, Rolde, 0592-242674 (geopend van 1 april tot 1 oktober)
 5. Bezoekerscentrum Dwingelderveld: Benderse 22, bij Ruinen, 0522-472951
 6. Restaurant Luning's en pannenkoekenboerderij 't Achterhuus: Brink 1, Ruinen, 0522-471238
 7. Buitencentrum Staatsbosbeheer: Steenhopenweg 4, Drouwen, 0592-377305
 8. Anno Drenthe: Brink 4, Assen, 0592-313523
 9. Planetron Cinedrome: Drift 11b, Dwingeloo, 0521-593535
 10. Sijs Eten en Drinken: Heuvelenweg 29, Dwingeloo, 0521-591995

Top 3 natuurlijke evenementen

Juli: Drentse Fiets4Daagse, fietsroutes vanaf 30 kilometer per dag door de mooiste gebieden van Drenthe.

Oktober: Nacht van de Nacht, ervaar de schoonheid van een écht donkere nacht. Wandeltochten, een boottocht of slapen onder de heldere sterrenhemel.

November: Natuurwerkdag, steek je handen uit de mouwen en help mee om natuurgebieden te onderhouden: snoeien, zagen en maaien.