De kosmopolitische stad bij uitstek: dat is de Big Apple. Verken een weekend lang de gay scene van New York. Volgens schattingen bestaat de totale LGBT (Engelse afkorting voor Lesbian, Gay, Bisexual & Transgender)populatie in New York uit 500.000 mensen. En dat merk je, in de kroegen, de nachtclubs, de trendy winkelstraten en de beroemde plekken van deze gemeenschap in de stad die 24 uur per dag bruist. Op weg, voor een onvergetelijk weekend!

DAG 1

Greenwich, dorp in de wereldstad

Deze wijk werd in de jaren tussen de twee wereldoorlogen bevolkt door kunstenaars, revolutionairen en de eerste New Yorkers die openlijk homoseksueel waren. Ze ontmoetten elkaar in de zogenaamde speakeasy's, illegale kroegjes in de tijd van de drooglegging.

Greenwich Village, zuidwestelijk van Manhattan, is een bijzondere wijk. Hier geen kaarsrechte blokken of indrukwekkende gebouwen, je wandelt er door aangename straten in de schaduw van de bomen, langs kleine huizen van maar twee verdiepingen hoog. Op Washington Square ontdek je de triomfboog en de straatartiesten en slenter je langs de vele jazz- en bluesclubs waar de wijk nog steeds om bekend staat.

washington_sq.jpgWashington Square

### Even naar Christopher Street

Homo's die in New York wonen gaan graag uit in de bars van deze levendige straat.Wandel in westelijke richting naar de steiger die hier de Hudson River in steekt. De wijk heeft zelfs een fitnessterrein uitsluitend voor homo's. Dus hier kun je buiten trainen met uitzicht op het Vrijheidsbeeld!

Op de terugweg kom je op nummer 53 de Stonewall Inn tegen, een bar die in de jaren zestig openlijk LGBT was en waar in juni 1969 de Stonewall-rellen begonnen, na het zoveelste gewelddadige politieoptreden. Een jaar later werd hier een herdenkingsoptocht georganiseerd en dat werd het begin van de beroemde Gay Pride.

Nacht in Chelsea

Dan in noordelijke richting, om de wijk Chelsea te ontdekken, de nieuwe nachtelijke gay hotspot. Begin met een drankje bij Boxer NYC, waar je over sport kunt praten onder het genot van een pizza uit de houtoven. Dan door naar de Barracuda Bar, waarna je helemaal klaar bent om de legendarische G Lounge onveilig te maken.

De meeste gay clubs zijn gemengd, maar er zijn er ook veel speciaal voor lesbiennes. In West Village moet je zeker naar de Cubby Hole gaan, en anders wel naar Henrietta Hudson.

DAG 2

Zingen en shoppen

De tweede dag van je weekend New York begint bij het LBGT Community Center in West Village. Hier vind je alle actuele informatie over de LGBT-gemeenschap. Er is een bibliotheek, een uitgebreid archief en een eindeloze lijst met allerlei activiteiten.

Terug in Chelsea is de verbazingwekkende Metropolitan Community Church of New York een echte aanrader. Het is de kerk van de LGBT-gemeenschap. Ben je hier op zondag, ga dan zeker even naar binnen en zing mee!

Tijd om te shoppen: een paar straten naar het oosten vind je het beroemde warenhuis Macy's. Heb je liever werk van kleinere ontwerpers? Ga dan naar SoHo of weer naar Chelsea en het Meatpacking District. Waar vroeger de slachthuizen waren, zijn nu veel trendy winkeltjes gevestigd.

Meatpacking_District.jpgMeatpacking District

### Naar de sauna of naar het strand

Nu ben je vast wel toe aan wat ontspanning. Die vind je volop bij één van de vele sauna's in New York die speciaal voor homo's of lesbo's zijn bedoeld. De West Side Club bijvoorbeeld, algemeen beschouwd als de top onder de gay sauna's. Maak je geen zorgen: de Club is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar open. Je hebt dus alle tijd van de wereld - waarom zou je niet ook nog even een massage nemen?

Mooi weer? Ga dan zeker naar Fire Island. Je komt er met de trein vanaf Penn Station, middenin Chelsea, richting Sayville. Na twee uurtjes reizen neem je een veerboot naar de overkant van de baai, die je afzet bij Cherry Grove. Dit dorp is één van de bekendste ontmoetingsplekken van de gay scene. Je vindt er naaktstranden en restaurants, bars, nachtclubs en fijne hotels. Een paradijsje op een steenworp afstand van New York!

En natuurlijk ga je hier ook even shoppen, op zoek naar tastbare herinneringen aan gay-vriendelijk New York.

In New York kan iedereen trouwen

In 2011 is het huwelijk voor stellen van dezelfde sekse in New York gelegaliseerd. En daar is de stad trots op. Er wordt alles aan gedaan om de bruidsparen in de watten te leggen, en dat geldt ook voor buitenlanders, die elkaar hier het jawoord willen geven. En waar kun je vervolgens beter je honeymoon doorbrengen dan in The Big Apple?

New York door de ogen van George Chauncey

In zijn boek Gay New York beschrijft de Amerikaanse historicus George Chauncey een verbazingwekkende reis door de New Yorkse LGBT-scene aan het begin van de twintigste eeuw.Ook toen al had de gemeenschap zijn eigen netwerk van uitgaansplekken en theaters. In Greenwich Village en Harlem werden zelfs enorme travestietenbals gehouden. Met dit boek ben je helemaal voorbereid op je weekend in New York!

New York in het kort

Beste tijd om te gaan

Als je begin juni gaat, kun je de Gay Pride meemaken en heerlijk genieten op de stranden van Fire Island.

Vervoer

Te voet: zo geniet je het meest van de gezelligheid op straat in Chelsea en Greenwich Village.

Bus: 24 uur per dag, ideaal om de stad te verkennen

Metro: rijdt ook 24 uur per dag. Let op: overdag stoppen sommige lijnen (express) alleen op de grootste stations.

Slapen

Gay-friendly hotels vind je vooral in SoHo, Greenwich Village en Chelsea.

Eten en drinken

Elmo Restaurant: 7th Avenue 156

Vyln Hells Kitchen: 9th Avenue 754

"Hey honey, take a walk on the wild side..."

Wijlen Lou Reed zei het al in zijn beroemde liedje over de belevenissen van een travestiet in de jaren zeventig in New York:het nachtleven in deze stad is één groot, wild avontuur.

Top gay evenementen

  • Juni: Gay Pride, een week lang, optochten, ceremonies en andere feestelijkheden. Op de laatste dag is er een enorm feest op de steiger van Christopher Street.
  • November: Mix New York Queer Experimental Film Festival, avant-garde films van de LGBT-cinema.