Wil je volledig tot rust komen of heb je juist zin in een actieve vakantie, denk dan aan Normandië. De regio zal je verrassen met haar ongerepte stranden en prachtige natuur.

Sport en natuur gaan altijd goed samen. Stap op de fiets of ga op zoek naar een nieuwe uitdaging, zoals strandzeilen. Van de verrassende landschappen tot de verfrissende zee en de prachtige stranden: in Normandië kom je tot jezelf.

Fiets van de stranden van D-Day naar Mont-Saint-Michel

Normandië is zeer geschikt om fietstochten te maken, zowel voor wielrenliefhebbers als toerfietsers. In de regio is er in totaal meer dan 500 km aan fietspaden aangelegd. Kies een van de vele routes uit en ga op ontdekkingstocht door het Normandische landschap.

Tochten langs stranden en dorpjes

Om de regio beter te leren kennen en om volop van de omgeving te genieten, kun je de geschiedenisroute volgen, die je van de stranden van D-Day leidt naar de Mont-Saint-Michel, dat in vroeger tijden ook wel 'het wonder van de westerse wereld' werd genoemd.

Je kunt je fietstocht starten in Sainte-Marie-du-Mont of in Arromanches. Als je door de nevel van het opspattende zeewater fietst en het geruis van de golven hoort, kun je volledig ontspannen.

Verder landinwaarts kom je langs gezellige kleine stadjes, zoals Bayeux en Vire. Vergeet niet om, tijdens je tocht over het platteland, hier en daar een tussenstop te maken. De dorpjes zijn ideaal om een café binnen te stappen voor een glas cider of om te picknicken met producten uit de omgeving.

Maar je kunt natuurlijk ook gaan fietsen rond de baai van Mont-Saint-Michel, die vlakbij Bretagne ligt.

mont saint michel vélo.jpgMont Saint-Michel

Word één met de natuur

Laat je verrassen door de natuur van Fosse-Soucy, in het achterland van Huppain. Op de plaats waar de Drôme en de Aure bij elkaar komen, verdwijnen de rivieren op wonderbaarlijke wijze onder de grond. Een paar kilometer verder, bij het mooie stadje Port-en-Bessin, komen ze weer aan de oppervlakte.

Een andere betoverende plaats om helemaal één te worden met de Normandische natuur, is het regionale natuurgebied van de moerassen van de Cotentin en de Bessin. Met je gezin of met vrienden kun je prachtige tochten maken door deze groene oase. De rustige weggetjes langs de kanalen waren vroeger jachtpaden, maar zijn nu ook zeker nog de moeite waard om te verkennen. Hier heb je ruim de gelegenheid de rijke fauna die dit moeras te bieden heeft te observeren. Je ziet hier leeuweriken, eenden, ooievaars, meeuwen en aalscholvers, die dit beschermde landschap bevolken.

Stap op een bijzondere fiets

Probeer eens een railbike

Heb je zin in iets nieuws? Probeer eens een railbike! Dit vervoersmiddel is een combinatie van een fiets en een trein en biedt je de kans om met het hele gezin een tochtje te maken over de rails van een oude treinbaan.Met de Vélorail van Pont du Coudray, in het departement Calvados, kun je een rit van 14 kilometer maken, dwars door de natuur van Normandië.

char-a-voile.jpgStrandzeilen

Ga strandzeilen en laat de adrenaline door je aderen stromen

In Normandië worden echte waaghalzen niet snel teleurgesteld. Of je nu beginner bent of ruime ervaring hebt, zet je helm op en ga strandzeilen. De stranden van D-Day, met hun uitgestrekte winderige vlaktes, zoals Omaha-Beach,lenen zich uitstekend voor deze verslavende sport.

Met je haren nog in de war, maar een fantastische ervaring rijker, vervolg je te voet of per fiets je tocht richting de Pointe du Hoc. Deze duizelingwekkende klif, met een hoogte van 30 meter, biedt je een adembenemend uitzicht en zal de adrenaline opnieuw door je aderen doen stromen.

Ook in de omgeving van Cabourg en Deauville kun je heerlijk strandzeilen. Vergeet echter tussen alle sportieve activiteiten door niet te genieten van de omgeving. De prachtige stranden en het mooie landschap van de Côte Fleurie strekt zich uit van Cabourg tot aan Honfleur.

Met een zeilwagen over de stranden van Normandië

Strandzeilen is aan de kust van het noorden van Frankrijk tegenwoordig razend populair, maar veel mensen weten niet dat deze sport al een lange geschiedenis kent. Er wordt gezegd dat de Egyptenaren het al in de Oudheid beoefenden. Karretjes werden voorzien van een zeil, zodat ze zich ermee in de woestijn konden verplaatsen en vermaken. Ook de Chinezen kwamen op dit idee en later waren het de Nederlanders die het van hen overnamen. Sindsdien heeft de zeilwagen zich verder ontwikkeld en tegenwoordig kan hij ook aan de hand van een vlieger worden voortbewogen.

Normandië volgens Gustave Flaubert

De schrijver Gustave Flaubert werd in Rouen geboren en is altijd trots geweest op zijn Normandische afkomst. Zijn beroemde roman Madame Bovary speelt zich af in het fictieve Normandische dorpje Yonville. Dit dorp vertoont bijzonder veel overeenkomsten met de gemeente Lyons-la-Forêt, dat vlakbij de geboorteplaats van Flaubert ligt.

Normandië in het kort

Beste tijd om te gaan

Als je zeker wil weten dat het weer geschikt is voor buitenactiviteiten, ga dan in de periode van april tot september.

Vervoer

Met de fiets natuurlijk!Je neemt je eigen fiets mee of je huurt er één ter plaatse. Hoe het ook zij, Normandië is een vrij vlakke regio die uiterst geschikt is om te fietsen.

Huur van een fiets: circa €15 per dag*.

Zeilwagen: In de regio zijn er verschillende verenigingen die lessen en cursussen aanbieden, zowel voor volwassenen als voor kinderen.

Les voor volwassenen (2 uur): circa €40*.

Vergeet niet te letten op de weersomstandigheden.

Railbike: er is er één in het Franstalige deel van Zwitserland, maar ook één in de Normandische Vallée de la Vire. Huur voor een tocht (heen en terug) op een railbike voor 4 tot 5 personen: circa €20*. Houd er rekening mee dat het spoor alleen in de periode vanaf april open is.

Slapen

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een verblijf in de buurt van de Mont-Saint-Michel, in Bayeux of in de omgeving van Omaha Beach.

Eten & drinken

In de gezellige eetgelegenheden die je op je weg door het platteland tegenkomt, kun je typisch regionale gerechten eten.

* Prijzen kunnen afwijken.

Top 5 actieve evenementen

Maart: Ronde van Normandië, wielerwedstrijd.

Mei: L'Accrorando Portbaillaise, mountainbikewedstrijd en demonstraties.

Juni: Rando Baie du Mont-Saint-Michel, tocht op de fiets, te voet of te paard. Wordt eens in de twee jaar gehouden.

Juli: Ontdekkingstocht door de baai van Veys.

Juli: Fête du Nautisme, watersportfeest.