De provincie Zuid-Holland behoort tot de dichtstbevolkte provincies van het land. Maar tussen alle steden is er wel degelijk natuur te vinden. Zo ligt het relatief dunbevolkte Groene Hart tussen de steden die samen de Randstad vormen en heeft de provincie ook nog eens een lange kustlijn met uitgestrekte duinlandschappen. Sommige gebieden veranderen continu door het Noordzeegetijde of door ingrijpen van de mens. De natuurliefhebber treft in Zuid-Holland een verrassend afwisselende natuur: bekende én onbekende pareltjes.

BEKENDE ZUID-HOLLANDSE NATUUR

De kracht van het zeewater

Wandel in de vroege ochtend door de Duinen van Goeree (1) op het door de Noordzee omsloten bekende eiland Goeree-Overflakkee vlakbij Ouddorp. Indrukwekkend is de Kwade Hoek (2) waar de zee vrij spel heeft. Je kunt hier goed vogels spotten; sinds kort staat er een nieuwe vogelkijkhut. Verder landinwaarts ligt de Kop van Goeree (3) waar de kijkhut 't Kiekgat staat, onder liefhebbers een populaire locatie om vogels te spotten. In dit natuurgebied leven krakeenden, steltlopers en lepelaars.

zuid-holland_natuur_groenehart.jpgHet Groene Hart Foto: TijsB, CC BY-SA 2.0

Kanoën door het moeras

De rust in Nationaal Landschap Het Groene Hart is verbazingwekkend als je je bedenkt dat het gebied midden in de drukke Randstad ligt. Verken het gebied per kano, peddelend door de sloten, langs rietlanden, hooilanden en de Nieuwkoopse Plassen (4). Kano's zijn te huur bij het bezoekerscentrum. Ben je geen peddelaar? Het bezoekerscentrum verhuurt ook elektrobootjes. BijRestaurant Tijsterman (5) direct aan het water drink je een lekkere kop koffie. Vlakbij de plassen ligt de Groene Jonker (6): een paradijs voor weide- en moerasvogels. Het zit hier vol met futen, smienten, zwarte sterns en kieviten.

Molens op de dijk

De molen maakt deel uit van hét ultieme beeld dat veel buitenlandse toeristen van ons land hebben. De crème de la crème is te vinden in de Alblasserwaard. In het dorpje Kinderdijk (7) staan negentien 18e-eeuwse windmolens op een rij. De molens nemen een plek in op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Een bezoekje maakt meteen duidelijk waarom ze zo populair zijn: in samenspel met het water vormt zich een prachtig plaatje, zeker bij zonsondergang. De historische stad Dordrecht aan de rand van het grootste zoetwatergetijdengebied van Nederland, De Biesbosch (8), is een fijne stad om je verblijf in deze verrassend groene provincie in stadse sferen af te sluiten.

ONBEKENDE ZUID-HOLLANDSE NATUUR

Eiland met bevers en zeearenden

In Haringvliet ligt Tiengemeten. Tijdens een tocht over dit eiland heb je grote kans dat je de bever of de zeearend ziet. Ook ligt het Rien Poortvliet Museum (9) hier waar werken van de natuurschilder geëxposeerd worden. Mocht je nog even op de pont bij Nieuwendijk (10) moeten wachten, loop dan het moerasgebied Tiendgorzen (11) in. De uiterst zeldzame Noordse woelmuis komt hier nog voor en op de slikranden foerageren tal van steltlopers zoals de grutto, groenpootruiter en kleine karekiet.

zuid-holland_natuur_maasvlakte.jpgMaasvlakte Foto: Fabio Bruna, CC BY-SA 2.0

Naar het bos

Bij de badplaats Rockanje ligt het nog jonge Annabos (12). Hier staan tientallen verschillende soorten bomen en dat trekt weer een veelvoud aan verschillende vogels aan, zoals de buizerd en de bonte specht. De weide die aan het bos grenst is bijzonder. De grond is namelijk zout en hierdoor groeien er zoutverdragende planten, zoals de zeldzame zeeaster en heelblaadjes. RichtingHellevoetsluis ligt natuurgebied Quackgors (13): een walhalla voor vogelaars. Het zijn eigenlijk opgespoten zandeilanden waar het stikt van de vogels. En bij schemering zie je er reeën.

Waar natuur en industrie samenkomen

De Maasvlakte (14) is een van de grootste en meest bekende industrieterreinen van Nederland en groeit nog steeds. Wat veel mensen níet weten, is dat er naast industrie ook natuur te vinden is. Vooral 's avonds doet dit landschap van verlichte schoorstenen, silo's, hijskranen en terminals surrealistisch aan en heb je er spectaculaire uitzichten over het water. De ervaring wordt nog bijzonderder als je kennismaakt met de dieren die in deze industriële omgeving huizen. Zo vind je er zeehonden, de rugstreeppad, konijnen en allerlei vogels. Ook in het nabijgelegen Hoek van Hollandis er een boeiend samenspel van natuur en industrie: terwijl je door de branding loopt, varen grote containerschepen de monding van de Rotterdamse Haven binnen.

Leuke weetjes

 • In 2013 werd er voor het eerst in 30 jaar weer een otter gespot in de Nieuwkoopse Plassen.
 • De Nieuwkoopse Plassen hebben het grootste oppervlakte moerasheide van Europa.
 • Zowel het opzichtershuis (15) als het haventje van de Oude Polder op Tiengemeten staan op de monumentenlijst.
 • Natuurgebied de Biesbosch bestaat uit een Zuid-Hollands en een Brabants deel. Bij Zuid-Holland horen de Sliedrechtse en de Dordtse Biesbosch.
 • Het aantal bevers neemt toe in de Biesbosch en de verwachting is dat de otter zich er spoedig ook weer zal vestigen.
 • Goeree-Overflakkee bestond vroeger uit heel veel kleine eilanden, maar is door de natuur én door de mens tot één eiland gemaakt.

Praktische informatie

Overnachten

In de gehele provincie Zuid-Holland zijn veel overnachtingsmogelijkheden. In steden als Rotterdam enDordrechtzijn veel pensions en hotels. Ook het kustgebied met plaatsen als Hoek van Holland en Ouddorp heeft tal van opties. Ook in de buurt van de Biesbosch zijn er diverse landelijk gelegen overnachtingsmogelijkheden.

Eten

In Noorden, midden in Het Groene Hart, ligt De Watergeus (16) waar je uitkijkt over de Nieuwkoopse Plassen. De chef-kok kookt zoveel mogelijk met producten uit de dichte nabijheid. In de landelijke Alblasserwaard eet je in de bistro van het toprestaurant De Gieser Wildeman (17) voor 30 euro een wisselend menu met uitzicht op de prachtige tuin vol met wilgen.

Beste tijd om te gaan

In de zomer is het heerlijk levendig in het kustgebied van Goeree-Overflakkee en langs de stranden van het Grevelingenmeer. Het hele jaar door is het in het dunbevolkte Groene Hart heerlijk genieten van de natuur, maar vooral de lente en de zomer wanneer dieren worden geboren en de bomen in bloei staan is het genieten. De Biesbosch is een populaire plek onder natuurliefhebbers en is de ideale locatie om op zonnige dagen te wandelen en kanoën.

Contacten

 1. De Duinen van Goeree: Bosweg 2, Ouddorp
 2. De Kwade Hoek: Oostdijkseweg 100, Goedereede
 3. Kop van Goeree: Zuiderdiepstraatweg, Stellendam
 4. Nieuwkoopse Plassen: Dorpsstraat 116, Nieuwkoop, 0172-520010
 5. Restaurant Tijsterman: Dorpsstraat 116, Nieuwkoop, 0172-571267
 6. Groene Jonker: Hogedijk, Zevenhoven
 7. Molens Kinderdijk: Overwaard 2, Kinderdijk, 078-6912830
 8. De Biesbosch: Baanhoekweg 53, Dordrecht, 078-7705252
 9. Rien Poortvliet Museum: Tiengemeten 14, Zuid-Beijerland, 0186-661747
 10. Pont naar Tiengemeten: Nieuwendijk 1, Zuid-Beijerland, 0900-3242526
 11. Tiendgorzen: Nieuwendijk 1, Zuid-Beijerland
 12. Annabos: Meelzakseweg, Rockanje
 13. Quackgors: Gorzenpad, Hellevoetsluis
 14. Maasvlakte: Europaweg 902, Rotterdam, 010-2522520
 15. Opzichtershuis Tiengemeten: Herberg Tiengemeten, Tiengemeten
 16. Restaurant De Watergeus: Simon van Capelweg 10, Noorden, 0172-408398
 17. Restaurant De Gieser Wildeman: Botersloot 1, Noordeloos, 0183-582501

Top 3 natuurevenementen

April: Wandel- en fietstocht Tiengemeten, een gecombineerde wandel- en fietstocht door de prachtige en diverse landschappen van Tiengemeten.

Augustus: Leidse Hooidagen, tijdens de Leidse Hooidagen kun je zelf sap persen, brood op een stok bakken, kanoën en een bijenhotel maken.

Augustus: Omloop Goeree-Overflakkee, wandeltocht over een afstand van 110 kilometer die binnen 24 uur moet worden afgelegd en voert langs het strand van Goeree-Overflakkee en door unieke natuurgebieden.