Corfu, het meest noordelijk gelegen Griekse eiland in de Ionische Zee, is een walhalla voor natuurliefhebbers. Stap op de fiets, zet een duikbril op of trek je wandelschoenen aan en volg de Griekse goden op een onvergetelijke tocht door een van de mooiste natuurgebieden van Europa.

HET LAND VAN PAN

Bloemetjes en beestjes

Pan, de Griekse god van bos en dier, heeft Corfu gezegend met een perfect klimaat voor meer dan 400 soorten bomen en planten, en veel bijzondere dieren. Liefhebbers van orchideeën kunnen in de schaduw van olijfbomen, bijvoorbeeld rondom het dorp Avliotes in het noordwesten, zeldzame exemplaren spotten zoals de tongorchidee, aaporchidee en de bijenorchis. Ook wonen op het eiland hagedissen, schildpadden, slangen, robben, vleermuizen, marters, vossen, egels, roofvogels en bijzondere vlindersoorten. Tip: spreid je picknickkleed uit op een afgelegen plek, je weet niet wat je ziet!

Laag bij de grond

Corfu wordt wel het wandeleiland van Griekenland genoemd. De Britse Hilary Whitton Paipeti woont al decennia lang op het eiland en stippelde de beroemde Corfu Trail uit: een wandelroute met een lengte van bijna 220 km. Je wandelt in ongeveer een week over eeuwenoude muilezelpaden via de kliffen bij Arkoudillas in het zuiden naar het Antinioti-meer in het uiterste noorden. De route voert je langs eeuwenoude olijfgaarden en beschermde natuurgebieden. Je kunt de trail zelf lopen of meegaan met een georganiseerde tocht. Meer informatie én de route (te downloaden voor 10 euro) vind je op www.thecorfutrail.com.

Cape-Drastis.jpgWandeling Foto door Kat Sommers onder licentie CC BY 2.0

Hoog en droog

Op de flanken van de berg Pantokratorbloeit in april en mei een keur aan adembenemende bloemen. Boven op de berg staat een klooster waar één monnik het schitterende uitzicht helemaal voor zichzelf heeft. Hier cirkelen aasgieren en steenarenden, terwijl slangen luieren in de zon. Vergeet onderweg naar de top niet een sanitaire stop te maken bij Café The old Perithia (1) of een van de andere tavernes in Perithia: het oudste dorp van Corfu. Het enige andere restaurant in de wijde omtrek is Café Restaurant Ammus (2). B&B The Merchant's House (3) heeft kaarten met wandelroutes.

DE WATEREN VAN POSEIDON

Schildpadden spotten

Wie de Corfu Trail helemaal uitwandelt, wordt beloond met een betoverende blik op het Antinioti-meer, helemaal in het noordoostelijke puntje van Corfu. Poseidon heeft hier nog net een vinger in de pap, want zeewater stroomt naast het strand Agios Spyridon landinwaarts. De oevers van het meer bestaan uit ondiepe kreekjes en drassig moeras, waar je otters, schildpadden en veel soorten vlinders kunt spotten. Het dorp St. Spyridon is een goede uitvalsbasis voor een expeditie naar dit schitterende natuurgebied.

Lust voor het oog

Wie dol is op bijzondere trek- en watervogels, moet in de lente- en herfstmaanden in het zuidwesten van Corfu zijn. Hier ligt het Korission-meer, waar witte reigers, strandlopers, kluten en zwarte aalscholvers wonen. Ook de zeldzame zilverreiger en Dalmatische pelikaan doen dit prachtige natuurgebied, waar de James Bond-film 'For your eyes only' werd gefilmd, weleens aan. In Agios Georgios en Chalikounas kun je een bootje huren om de baai te verkennen.

_H3A6440.jpgPalaiokastritsa. Photo door Tourism Media

Onderwaterwereld

Rondom Corfu is duiken en snorkelen erg populair. Het zonlicht dringt diep door in het heldere water, wat een prachtig uitzicht geeft op de vissen en octopussen die door wrakken en rotsformaties zwemmen. Dive Easy (4) in Acharavi organiseert dagelijks trips vanaf de havenplaats Kassiopi. Lokale vissers willen je tegen betaling graag een dag meenemen naar de schitterende riffen van Paleokastritsa in het noordwesten en Barbati in het noordoosten. Neem dan zelf je uitrusting mee om kopje onder te gaan. Als de goden je goed gezind zijn, kun je onderweg dolfijnen tegenkomen.

Niks missen van natuurlijke parel Corfu? Huur dan een auto, zodat je alle mooie plekjes kunt zien.

Zonnebadende zeerobben

Homerus beschreef ze in de 'Odyssee': de Mediterrane monniksrobben. Ooit zwommen deze olijke dieren in groten getale langs de kusten van Griekenland en lagen ze in het zonnetje op de stranden. Tegenwoordig zijn er door overbejaging en toerisme nog ongeveer 500 over, en dat maakt de monniksrob tot het meest bedreigde zeezoogdier van Europa. In de zee rond Corfu leeft een klein groepje dat zich het liefst schuilhoudt in grotten langs de zuidoostelijke kliffen. Is het je lucky day, dan kun je de brutaalste exemplaren op zee tegenkomen. Marinepatrouilles houden toeristen echter op afstand om ze te beschermen. De organisatie Mom verzorgt informatie voor toeristen en sponsort opvangcentra voor gewonde en zieke robben.

Eten & drinken

Corfu heeft veel traditionele specialiteiten en gerechten die je op andere Griekse eilanden niet tegenkomt. Proef bijvoorbeeld eens de bourdeto (verse vis in kruidige rode saus) bij lokale visrestaurantjes zoals Ortholithi (5)in Agios Gordios, of stifado (konijn met uien in rode saus) in tavernes in het binnenland. Wil je een bijzonder souvenir mee voor thuis, scoor dan bij de distilleerderij in de kustplaats Paleokastritsa een fles Koum Kouat. Deze likeur, gemaakt van kumquatvruchten die op het eiland groeien, is alleen op Corfu te koop.

Contacten

  1. The Old Perithia:Kassaris Alkinoos, Peritheia 49081, +30 (6) 9 44 798 567
  2. Ammus Restaurant Café: Peritheia 49081, +30 2663 098535
  3. The Merchant's House B&B: Peritheia 49100, +30 2663 098444
  4. Dive Easy: Acharavi 49100, +30 2663 029350
  5. Ortholithi:Agios Gordios 49084, +30 2661 774770

Overnachten

In het noorden van Corfu vind je duurdere hotels en spa-resorts waar je bijna letterlijk in de prachtige natuur slaapt. Het zuiden is ideaal voor waterratten en hier vind je knusse, kleine hotels. In Agios Georgios zijn hotels van waaruit je de prachtige baai kunt verkennen. In en rondom Corfu-stad zijn veel fijne hotels die fietsen verhuren en kaarten met wandelroutes hebben.

Top 3 natuurlijke evenementen

April: Pasen wordt op Corfu groots gevierd met paganistische feesten die draaien om verering van de natuur.

Juni: Het festival van de heilige Sint John wordt op 24 juni gevierd in Mandouki, een van de oudste kustplaatsen van Corfu aan een adembenemend mooie baai.

Augustus: Begin augustus wordt de beroemde pelgrimstocht naar het klooster van Pantokrator gehouden: in stilte wandelen door het prachtige landschap.