Kom tot rust in de onherbergzame uithoeken van het zuiden van Spanje. Ontsnap aan de drukte op de overvolle stranden van de Middellandse Zeekust. Bezoek in plaats daarvan de paradijselijke natuurparken, steile wandelpaden en betoverende kustwegen die Andalusië denieuwsgierige reiziger te bieden heeft.

De Andalusische siërra's

Overal in Zuid-Spanje vind je siërra's. Dit zijn kleine bergketens die de harten van sporters en liefhebbers van overweldigende landschappen harder laten kloppen. De bekendste is de Sierra Nevada, die het hele jaar door toeristen verwelkomt. En niet voor niets: het geweldige skigebied is zo bekend dat er in 1996 een wereldkampioenschap skiën werd gehouden. En als desneeuw smelt, beginnen de traditionele zomeractiviteiten, zoals wandelen, rodelen en paardrijden. Stel zelf je Andalusische sportmenu samen.

Andalusia_Sport&Nature_SieraNevada_flickr.jpgSiera Nevada. Foto door taquiman onder licentie CC BY 2.0

De ingesloten valleien van Alpujarras worden gevoed door water uit de Sierra Nevada. Ze bieden een ideaal decor voor je lentewandelingen. Neem de GR-7 van oost naar west en doorkruis de mooie witte dorpen, die worden omgeven door terrasgewijs aangelegde boomgaarden waar sinaasappels, appels, citroenen en amandels groeien. Ook vind je er een lokale trekpleister: vanaf het eind van de winter worden de nog kale takken gesierd door roze bloemen. Een magisch spektakel dat je niet mag missen.

Vlakbij Marbella ligt het natuurpark Sierras de las Nieves. Dit park is sinds 1995 beschermd als biosfeerreservaat door UNESCO. De regio is onaangetast en goed bewaard gebleven. Als onopvallende wandelaar zie je hier roofvogels, vossen en (met een beetje geluk) otters tussen de Andalusische sparren.

Klimmen in de massieven van Andalusië

Ten noorden van Málaga vind je kliffen en rotsen die zeer geschikt zijn voor wandelaars die een stapje verder durven te gaan.

De Caminito del Rey is een wandelpad dat aan het begin van de 20e eeuw is aangelegd om mensen en materialen te vervoeren naar de nabijgelegen bouwplaats van een stuwdam. Wat hier zo bijzonder aan is? Hij is uitgehakt in de bergwand in de gorges van Gaitanes en loopt tot wel 100m boven de rivier. Het 'gevaarlijkste pad ter wereld' bestaat uit touwbruggen en stukken via ferrataen is in maart 2015 weer opengesteld voor publiek, nadat hij jarenlang werd gerenoveerd. Durf jij het aan?

Niet ver hier vandaan, te midden van de heuvels, liggen de statige rotsen van El Torcal. Kies bij het bezoekerscentrum voor één van de twee paden die door deze stenen stad lopen. De torens en kliffen uit de Jura zijn ontstaan door erosie en vormen een indrukwekkend landschap. De rust wordt enkel onderbroken door de grote hoeveelheid vogels en een paar behendige geiten.

Andalusia_Sport&Nature_gorge_flickr.jpgGorges van Gaitanes. Foto door Mari Carmen Lora onder licentie CC BY 2.0

Je kunt de natuur ook bewonderen vanaf een motor. Rijd vanuit Almeria naar de ingang van het natuurpark Cabo de Gata. Vervolg je weg naar het stadje San José voor een lekker tussendoortje en een bezoek aan de geweldige stranden los genoveses en cala del monsul. Je route leidt je naar het noordelijk gelegen La Isleta del Moro. Dit vulkanische schiereiland is afgesleten door de wind. Je tocht komt tot een einde in Carboneras, maar niet voordat je een pauze hebt genomen bij de cala de Enmedio, een paradijselijke baai met kristalhelder water.

Andalusië: Middellandse Zee en Atlantische Oceaan

Als je niet kunt kiezen tussen rustige zonovergoten stranden en de deining van de oceaan, ga je naar de Straat van Gibraltar. Daar komt het water van de Middellandse Zee samen met het water van de Atlantische Oceaan. Deze zeegang is de verplichte doorgang voor een groot aantal zeezoogdieren: walvissen, dolfijnen, orka's en zelfs zeeschildpadden zwemmen vrolijk tussen twee continenten door. Om deze dieren te bewonderen, kun je een cruise boeken vanuit Tarifa of Gibraltar.

Daarna bezoek je het grootste reservaat van het land: het nationaal park van Doñana dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Het terrein ligt bij de inham van de rivier Guadalquivir. Dit is een beschermd gebied voor bijna 500.000 vogels die hier overwinteren. De diversiteit aan fauna is indrukwekkend. Er zitten zowel mangoesten als krabben en vossen. Zelfs de laatste lynxen van Spanje zijn hier te vinden.

Iedereen op de planken in Andalusië

Andalusië is een uitstekende surflocatie, die bovendien nog niet wordt overspoeld door toeristen. Liefhebbers van surfen en kitesurfen halen hun hart op aan de Atlantische kust tussen Tarifa en Cadix. Bezoek de spotsvan Punta Paloma, Los Lances en El Palmar. Op deze laatste plek zijn alle benodigdheden te vinden voor surfers van ieder niveau: scholen, verhuurbedrijven, parkeerplaatsen en restaurants.

Het park Doñana volgens Richard Freund

De duizenden vogels die in de rustige moerassen van de Guadalquivirdelta wachten tot het mooie weer terugkomt, hebben geen idee dat ze nestelen op de overblijfselen van Atlantis. Dat is in ieder geval wat een professor van de universiteit van Hartford beweert. Volgens hem is de mythische stad weggevaagd door een gigantische tsunami. Bekijk Finding Atlantis (2011), een gepassioneerde en controversiële documentaire die te vinden is op de website van het tijdschrift National Geographic.

Andalusië in het kort

Beste tijd om te gaan

Afhankelijk van je sportieve voorkeuren verwelkomt Andalusië je het hele jaar door. In de winter kun je skiën en surfen en in de lente kun je lange wandelingen maken.

Vervoer

Het openbaar vervoer is goed geregeld en brengt je zonder problemen naar de toeristische plekken. Om de meer teruggetrokken plekken van Andalusië te bereiken, kun je beter met de auto gaan.

Slapen

Ga voor een bed & breakfast in de witte dorpen van Alpujarras of speel voor avonturier in Cabo de Gata of aan de Atlantische kust.

Eten & drinken

La Visera: plaza Andalucía, Sierra Nevada. Internationale keuken met geweldig uitzicht op het station, vanaf €15*

Alcadima: calle Francisco Tarrega 3, Lanjarón (Alpujarras). Traditionele en geraffineerde keuken, gerechten vanaf €15*

Bar El Ancla: avenida Fuerzas Armadas, 15, Tarifa. Verschillende vissen en zeevruchten, vanaf €20*

Freidura Las Flores: plaza Topete 4, Cadix. Een must op het gebied van gebakken vis en tapas in Cadix, 100% Andalusische sfeer, vanaf €10*

* Prijzen kunnen afwijken

Het wintersportgebied van de Sierra Nevada is het meest zuidelijk gelegen van het Europese vasteland. Op een mooie dag kun je hier gerust in een T-shirt de pistes op. Van het zeer lange seizoen, dat van november tot mei loopt, schijnt de zon op bijna 70% van de dagen. Reden genoeg om te gaan skiën in de zon in Andalusië.