Ik ben een actieve reiziger. Tien dagen aan het strand liggen lijkt me verschrikkelijk. Ik moet me af en toe bewegen en inspannen. Gelukkig is strandparadijs Curaçao ook een prachtige bestemming voor de sportievelingen onder ons. Hier kan ik luieren aan het strand perfect afwisselen met actieve dagjes in de natuur. Dit zijn mijn favoriete inspanningen op Curaçao.
Christoffelberg
Christoffelberg beklimmen**** Ik begin met de zwaarste activiteit: het beklimmen van de Christoffelberg. De truc is om zo vroeg mogelijk te starten. Ik sta om 8.00 uur aan de voet van de berg. 375 meter hoog is hij. Appeltje eitje, dacht ik. Mooi niet dus. Omdat ik weet dat sommige mensen er ontzettend van genieten om mij te zien lijden in filmpjes, heb ik mijn tocht naar de piek van de Christoffelberg vastgelegd. Vooral mijn rood aangelopen hoofd is vast weer smullen voor die fijne vrienden.


Al vanaf de eerste meters is het klimmen en klauteren naar boven. Onderschat het niet. 375 meter klinkt niet zo hoog, maar met de temperatuur en luchtvochtigheid van Curaçao is het een zware uitdaging. Als ik om 10.30 uur weer beneden sta zie ik een stelletje op slippers, zonder water, nog beginnen aan de tocht. Die hebben de top niet gehaald. Vanaf 11.00 uur mag je niet eens meer beginnen aan de klim. Kom dus op tijd. ****Christoffelberg top**** Hoe zwaar het ook is, als je eenmaal boven staat ben je alles weer vergeten. Het 360° uitzicht over het eiland is fenomenaal. Als je goed je best doet kun je zelfs Venezuela zien liggen. Wauw! Doen dus! En daarna verdiend relaxen aan het strand. Of door naar Shete Boka.

Shete Boka National Park
Shete Boka betekent 'zeven inhammen'. Langs de ruige noordkust van Curaçao ligt het nationaal park met de zeven inhammen. Hier komt de eeuwige strijd tussen de zee en het land tot een hoogtepunt. Met woeste kracht en hard geruis slaan de golven tegen de scherpe rotsen. Na elke explosie van water voel ik de zoute nevel op mijn huid. Dit is de kracht van de natuur in volle glorie.
Shete Boka

SheteBoka NP

Een bezoek aan Shete Boka National Park kan makkelijk op dezelfde dag als het beklimmen van de Christoffelberg. De parken liggen dicht bij elkaar. Als je echt kapot bent van de klim, geen zorgen. Bijna elke inham is met de auto te bereiken. Ik kies ervoor om lopend langs de rotsen te gaan. Voor de veiligheid van de toeristen zijn er een soort balkons gebouwd. Het is begrijpelijk, maar doet wel afbreuk aan de pure ruigheid van dit natuurgebied. Aan de andere kant, het is daardoor wel makkelijker om dichtbij te komen. Ook als je niet zo'n klauteraar bent als ik.

Klein Curaçao
Op een onbewoond ei-ei-eiland.. is het alle dagen feest! Dat liedje had ik de hele weg in mijn hoofd. Klein Curaçao is namelijk een onbewoond eiland vlakbij Curaçao. Je kunt er alleen komen met de boot. Ik vaar mee met de Jonalisa catamaran van Bounty Adventures. Voor dag en dauw vertrekken we richting het kleine paradijs. Het is ongeveer twee uur varen. Oke, het is er onbewoond, maar we zijn niet de enige die hier vanmiddag neerstrijken. Gelukkig is het eiland groot genoeg om toch een beetje te voelen alsof er bijna niemand anders is.
Klein Curacao Klein Curaçao heeft een bountystrand zoals je dat kent van tv. Het parelwitte strand voelt als een zijden kussen. Het helderblauwe zeewater is aangenaam en af en toe steekt een schildpad zijn kop boven water om naar zuurstof te happen. Wauw! **Vuurtoren
Klein Curacao** Een tocht naar het onbewoonde eiland is een prachtige ervaring. Ik kan Bounty Adventures echt aanraden. De crew is geweldig. Ze zorgen ervoor dat je een super ontspannen dag heb. Op de boot verzorgen ze een uitgebreide barbecue (ook voor vegetariërs, wel even aangeven). En als je wilt, smeren ze zelfs je rug in.

Crew Bedankt mannen voor een topdag!

**Duiken** Curaçao is de perfecte plek voor een mooie duik. Als je nog niet eerder hebt gedoken, zou ik zeggen; maak een introductieduik. Dan weet je waarom er zoveel mensen verknocht zijn aan deze hobby. Net als ik trouwens. Op aanraden van een vriend zoek ik contact met Eric Wederfoort. Hij is een levende legende op het eiland. De oudste duikinstructeur die al meer dan 60 jaar de eilanders leert duiken. En nog zo fit als een hoentje. Hij kent de onderwaterwereld van Curaçao als geen ander.
**Duiken** Het is voor mij alweer een tijdje geleden. Maar dat is geen probleem. Eric verfrist mijn geheugen. In no-time zweef ik weer ontspannen langs het wondermooie koraal en de felgekleurde vissen. Om je een indruk te geven van de betoverende onderwaterwereld van Curaçao heb ik stukjes van mijn duik gefilmd:


****Doen wat ik deed op Curaçao?****

  • Christoffelberg beklimmen: de berg ligt op de westpunt van Curaçao. Het is aan te raden om daar in een hotel te overnachten, zodat je zo vroeg mogelijk kunt vertrekken. Ik koos voor Rancho el Sobrino. Vanaf het hotel is het een kwartiertje rijden. In het park moet je nog zeker 20 minuten rijden voor je aan de voet van de berg bent. De entree voor het park is omgerekend € 10,-. Neem water, zonnebrand en goeie schoenen mee.
  • Shete Boka: de entree voor het park is ongeveer € 5,- per persoon. Je kunt er makkelijk met de auto komen en hoeft niet te reserveren.
  • Klein Curaçao: Bounty Adventures vaart elke dag naar Klein Curaçao. Het is de goedkoopste van alle aanbieders en kost € 90,- per persoon. Daar zitten ontbijt, onbeperkt drinken (ook alcohol) en de barbecue bij inbegrepen. Ik heb me twee keer ingesmeerd met factor 50 en ben nog steeds verbrand. Er is weinig schaduw op het eiland, dus goed smeren!
  • Duiken: wil je ook duiken met Eric Wederfoort (doen!!). Hij heeft Duikschool Wederfoort verkocht, dus daar moet je niet zijn. Hij is nog steeds instructeur en doet ook commerciële duiken. Voor een afspraak moet je gewoon even bellen met +5999 5266923. De prijs is afhankelijk van je wensen. Ik betaalde € 75,- voor een duik van 70 minuten inclusief instructies en materiaal.