De hoofdstad van Maleisië is een smeltkroes van culturen en dat zie je onder andere terug op de menukaart van restaurants. De Maleisische keuken is een mix van Aziatische lekkernijen. Dat maakt de stad een walhalla voor smulpapen en fijnproevers. Dat eten een zeer belangrijk element is in het dagelijks leven in Kuala Lumpur, merk je aan de begroetingen op straat. De eerste vraag die mensen elkaar stellen is niet: 'hoe gaat het?' Maar: 'heb je al gegeten?' Ontdek 6 culinaire juweeltjes op een tour door de stad.

1. Lekkers van de straat

Vanwege de zwoele avonden is buiten eten de gewoonste zaak van de wereld in Kuala Lumpur. Zelfs de meest eenvoudige eetstalletjes bieden voor weinig geld heerlijk eten. Kuala Lumpur kent strenge hygiënewetten en eten van de straat is er dan ook relatief veilig. Verspreid over de stad vind je duizenden hawkers. Deze straatrestaurantjes hebben vaak tl-verlichting en plastic tuinsets om op te zitten. Maar vergis je niet: hier kun je spotgoedkoop verrukkelijke culinaire hoogstandjes proeven. Een van de bekendste is Kampung Baru Hawker Stalls (1), waar ze fantastische visgerechten klaarmaken. Hét gerecht dat op praktisch elke hoek van de straat wordt geserveerd is nasi lemak: in kokosmelk gekookte rijst met ansjovis, ei, inktvis, komkommer en sambal.

2. Vers van de markt

Een feest voor kookfanaten en liefhebbers van verse lokale ingrediënten is een bezoek aan een wet market, een lokale food markt. De markten starten meestal heel vroeg in de ochtend en sluiten weer tegen lunchtijd. Alles wat je er koopt, is kakelvers en je kijkt er je ogen uit naar de soms curieuze koopwaar. Je kunt er ook terecht voor een bijzonder ontbijt of lekkere lunch. Wat dacht je van gefrituurde kippenpoten? De beste wet market is Chow Kit Wet Market (2), die je kunt bereiken via monorailstation Chow Kit. De markt start al om 6.00 uur.

KualaLumpur_Gaastronomy_FoodMarket_Flickr.jpgKleurrijke food market in Kuala Lumpur. Foto door M M onder licentie CC BY-SA 2.0

3. Daar zit een luchtje aan

In Kuala Lumpur kun je veel vruchten kopen die je niet snel in Nederlandse supermarkten zult aantreffen. Misschien wel de meest in het oog springende is de Durian, ook wel stinkfruit genoemd. De rijpe vrucht heeft een indringende geur door de vorming van waterstofsulfide. De vruchten zien eruit als enorme eieren met zeskantige, dikke stekels. Grote exemplaren kunnen wel 8 kilo wegen. De zaden van het gevaarte zijn omgeven door gelige, puddingachtige zaadmantels, die je kunt eten. Maleisiërs zijn er dol op. De smaak wordt wel omschreven als zoet en aromatisch, met een vleug karamel, banaan en vanille. Je kunt ze vers kopen op vrijwel elke markt, maar er wordt ook ijs, zoetigheid en gebak van gemaakt. Durian Kafe (3) is dé plek waar Durianliefhebbers de vrucht in elke denkbare vorm kunnen eten en is een must go voor foodies.

4. Food Tour Malaysia

Op veel plekken in de stad kun je voor weinig geld de lekkerste authentieke gerechten eten. Maar waar vind je die plekken? Bovendien hebben zulke plekken vaak geen internationale menu's met plaatjes, dus mocht je zo'n culinair juweeltje treffen, dan heb je geen idee wat je moet bestellen. Geen nood! Daarvoor is de Food Tour Malaysia (4) in het leven geroepen. Locals nemen je in de morgen mee op stap voor een proeverij die je nog lang zal heugen. Onderweg van restaurant naar eetstalletje langs versmarkt, laat de gids je lokale gerechten en snacks proeven en vertelt over de verschillende eetculturen in de stad. Tip: begin de tocht met een nuchtere maag, er is zo veel lekkers om te proeven! Je kunt telefonisch boeken of via de website. Of boek een KL Food Experience tour via Expedia.nl.

Malaisia_KualaLumpur_gastronomy_curry_Flickr.jpgOverheerlijke curry tijdens de food tour. Krijg je al honger? Foto door LWYang onder licentie CC BY 2.0

5. Voor saté lovers

Volgens satéliefhebbers is de Maleisische saté (satay) misschien wel de beste van de wereld. Het kippen- of rundvlees is vaak zo heerlijk gekruid dat er eigenlijk niet eens meer saus bij hoeft. Ware het niet dat de bij de vleesstokjes geserveerde pindasaus zo heerlijk is dat je 'm niet kunt laten staan. Een portie satay wordt traditioneel geserveerd met blokjes komkommer, rode ui en rijstkussentjes (nasi himpit) om de boel te blussen. Dat geldt natuurlijk vooral voor de pittige varianten. De allerlekkerste satay van de stad eet je bij Restoran O'Mulia (5). Overigens spreken westerlingen het woord saté uit met de klemtoon op de laatste 'e'. Maar officieel spreek je het uit met de klemtoon op de 'a'.

6. Een goddelijke vega-hap

Annalakshmi (6) is een internationale keten vegetarische restaurants, ooit begonnen in Kuala Lumpur. De naam is gebaseerd op de hindoegodin van de overvloed en in deze restaurants mag je zelf bepalen wat je voor een gerecht betaalt. Het personeel vertrouwt op jouw goedheid en eerlijkheid. Een deel van het bedrag dat je betaalt, gaat naar arme gezinnen in de stad. Je kunt hier je buik vol eten aan de lekkerste vegetarische specialiteiten en tegelijkertijd je karma opvijzelen.

Tafelmanieren

Bij veel traditioneel Maleisische restaurants wordt er van je verwacht dat je met je handen eet, vaak vanaf een bananenblad. Dat moet dan wel met je rechterhand: eten met je linkerhand wordt als onrein gezien. Het is de bedoeling dat je wat eten tussen de toppen van je vingers neemt en naar je mond brengt. Weersta de neiging om het eten in je handpalm te leggen, want dat wordt als onbeleefd en onrein gezien. In westerse landen is het niet ongewoon om iemand iets van je bord aan te bieden om te proeven. In Maleisië is dat op veel plekken absoluut taboe. Men biedt nooit iets aan dat op een of andere manier met de mond in aanraking is geweest, of het nu een glas, een hapje of een restant op het bord is.

Proost!

Omdat veel inwoners van Kuala Lumpur islamitisch zijn, is alcohol duur en niet heel populair in grote delen van de stad. Om dat te compenseren, kun je genoeg andere verrassende drankjes ontdekken. Teh Tarik, dat letterlijk getrokken thee betekent, is thee met melk en suiker, waarvan de melk een beetje opgeschuimd is. White coffee bestel je bij Chinese coffeeshops en wordt gemaakt van minder sterke koffiebonen. Van alle dranken kun je ook de koude ais-versie bestellen.

Top 3 traditionele zoetigheden

Apom Balik, pannenkoekjes van plakrijstmeel gevuld met boter, pinda's en suiker.

Ice Kacang, een lokaal populair dessert van bevroren bonen en mais met schaafijs en zoete siroop.

Kue Lapis, gestoomde koek van plakrijstmeel met kokossmaak en gekleurde laagjes.

Vliegen en overnachten

Op Expedia.nl vind je voordelige vluchten naar Kuala Lumpur. Ook voor een goedkope transfer kun je bij ons terecht. De meeste fijne hotels in de stad vind je naast het park Lake Gardens, in de buurt van diverse bezienswaardigheden. Ook in het ultramoderne stadsdeel Bukit Bintang zijn prima hotels in de buurt van metrostations.

Contacten

  1. Kampung Baru Hawker Stalls: Jalan Raja Muda Musa, Kampung Baru, Kuala Lumpur
  2. Chow Kit Wet Market: Jalan Tuanku Abdul Rahman, 50100 Kuala Lumpur
  3. Durian Kafe: Jalan Hang Kasturi, 50050, Kuala Lumpur
  4. Food Tour Malaysia: 47400 Kuala Lumpur, +60 132271505
  5. Restoran O'Mulia: 300-1, Jalan Tun Razak, 50300 Kuala Lumpur, +60 193713639
  6. Annalakshmi: Temple of Fine Arts, 114-116 Jalan Berhala, Brickfields, 50470 Kuala Lumpur, +60 322723799