Op de eilanden van de archipel van Zanzibar voor de kust van Tanzania vind je wilde natuur en heel veel sportieve uitdagingen. Reis per vliegtuig of op een catamaran naar de archipel van Zanzibar - Unguja en Pemba-, ook wel de Specerijeneilanden genoemd. Overal om je heen zie je weelderige planten, kristalheldere lagunes en allerlei diersoorten. De Indische Oceaan nodigt je uit voor een onvergetelijke duik, en de mysterieuze groene bossen prikkelen je nieuwsgierigheid vanaf het moment dat je aankomt. Ben je klaar voor een sportieve natuurvakantie in Zanzibar?

De oceaan rond Zanzibar

Duiken en snorkelen van Nungwi tot Chake-Chake

Je hoort vaak dat de archipel van Zanzibar de mooiste zeebodem van de Indische Oceaan heeft. Die reputatie is zeker verdiend en dat zul je zelf snel ontdekken.

Neem je snorkel en duikbril mee en ga snorkelen in de lagunes van Zanzibar. Je zult er vele soorten anemonen en koralen zien, barracuda's, tonijnen en indrukwekkende pijlstaartroggen. Als je kiest voor een ochtendduik, zie je bij het koraalrif misschien de dolfijnen spelen.

Na dit opwarmertje is het tijd voor een kennismaking met de zeebodem van Zanzibar bij een van de duikcentra van de archipel. Zulke centra vind je bijvoorbeeld in Nugwi, Bwejuu, Paje, Stonetown, Matemwe en Chake-Chake. Daar kun je al het materiaal huren. Je kunt overdag, maar ook 's nachts duiken, er worden duiklessen gegeven, en je kunt er zelfs een fotoduik maken. Wie wil er nou geen selfie met murenen?

Peddelen en surfen in Zanzibar

Wel eens gehoord van SUP? Stand-up paddle is een leuke en originele watersport die in de jaren '60 is ontstaan in Hawaï, maar daar al snel werd verdrongen door surfen. Aan het begin van deze eeuw begon SUP weer bekender te worden. Doe mee aan deze nieuwe trend en probeer het uit tijdens een introductieles.

Terwijl je stevig op je surfplank staat, ga je vooruit door surfen en peddelen af te wisselen. Het is duidelijk dat je bij deze sport je hele lichaam gebruikt, en dat je er een goed evenwicht voor nodig hebt.

Heb je zin om te riden? Dat kan hier ook. De Indische Oceaan heeft een gemiddelde temperatuur van 27°C en geweldige golven; ideale omstandigheden dus voor surfers. De meeste surfspots kun je alleen per boot bereiken. Ga naar een club als je de uitdaging aan wilt gaan. Een leuk extraatje is dat je, afhankelijk van seizoen en tijdstip, soms de golven kunt bedwingen in het gezelschap van dolfijnen en walvissen.

Maar je kunt bij de surfclubs op Zanzibar ook kitesurfen, wakeboarden of windsurfen, afhankelijk van het weer. Genoeg afwisseling.

tanzania-zanzibar-boat-pixabay.jpgBoot op Zanzibar - Foto: Pixabay

Nationaal Park Jozani Chwaka Bay, het binnenland van Unguja

Het is tijd om aan land te gaan voor een tocht naar het Nationaal Park Jozani Chwaka Bay op Unguja. Je vindt er een mangrovebos met een oppervlakte van ongeveer vijftig vierkante kilometer. Er zijn talloze plantensoorten, en ook de inheemse fauna wordt er zorgvuldig beschermd.

De rode franjeapen van Zanzibar zijn het symbool van het park. Ze hebben van dit ruige bos hun thuis gemaakt. Je ziet ze tijdens je wandeling boven in de bomen zitten.

Het bos is ook de woonplaats van wel honderd soorten vlinders. Sommige zijn nog kleuriger dan andere, en er zijn ook verrassend grote soorten. Onder begeleiding van een gids of met behulp van een kaart zwerf je door het bos. Je wandelt er over de paden tussen vijgenbomen, varens en mahoniebomen.

Als je de zoutpannen bereikt, moet je goed rondkijken. Misschien zie je de kleurrijke vissen en schaaldieren die vrolijk in dit ondiepe water rondzwemmen. Sport en poëzie gaan uitstekend samen in Zanzibar.

tanzania-zanzibar-monkey-pixabay.jpgRode Franjeapen - Foto: Pixabay

Zanzibar, het land van de dhows

Als je in Zanzibar bent, vallen je ongetwijfeld de dhows op die voor de kust van de archipel liggen. Deze traditionele houten vissersboten zijn gemakkelijk te herkennen aan het zeer smalle driehoekige zeil en de verfijnde structuur. In het dorp Nungwi, in het noorden van het eiland, kun je zien hoe deze boten gemaakt worden. Daarna ga je natuurlijk zelf aan boord van zo'n authentiek transportmiddel voor een tocht op zee, of om bij een duikspot te komen.

Top 4 evenementen in Zanzibar

Februari: Sautiza Busara, Afrikaans muziekfestival, concerten en activiteiten.

26 april: Nationale Feestdag, optochten, herdenking en activiteiten.

Juli: Cultureel Festival van Zanzibar, traditionele dansen en activiteiten.

Juli: Mwaka Kogwa, Shirazi oud en nieuw met demonstraties van traditionele vechtsporten en feest.

Zanzibar archipel in het kort

Beste tijd om te gaan

Het regenseizoen van de archipel loopt van maart tot mei. In november is het weer vaak wisselvallig met veel buien. De periode van juni tot oktober is koeler en van december tot maart is het warmer. Dat zijn de beste periodes.

Vervoer

Huurauto: let op: op de archipel wordt links gereden. De wegen zijn slecht onderhouden, en er lopen vaak kinderen en dieren op de weg. Rijd dus voorzichtig.

Scooter: je kunt een scooter huren voor een dag of voor je hele vakantie. Denk er aan dat er links gereden wordt en rijd niet te hard.

Slapen

Huur een bungalow in de buurt van het strand in Bweju, in het zuidoosten van het eiland Unguja. Daar liggen de prijzen lager dan in de rest van de archipel en de omgeving is prachtig. Ook kun je een kamer boeken in een van de hotels van Unguja in Zanzibar.

Eten & drinken

Zanzest Beach bungalows restaurant: Mfumbwi, Jambiani

Zeevruchten, Afrikaanse keuken, gerechten vanaf €5*

Cafeat at Emerson Spice: Tharia Street, Kiponda, Stone Town‬

Zeevruchten, vis, gerechten vanaf €5*

Ocean restaurant: Arabian Nights Annex, Paje‬

Zeevruchten, menu's vanaf €13*

House of Spices: Kipondastreet, Stone Town‬

Internationale keuken, veel pittige gerechten, vanaf €7*

* Prijzen kunnen afwijken.