Er zijn veel redenen om naar Myanmar, het voormalige Birma, te reizen. Naast de vriendelijke mensen en de prachtige natuur, is het vooral de rijke cultuur die een bezoek aan het land zo de moeite waard maakt. Of je nu of geïnteresseerd bent in oude ambachten of boeddhistische heiligdommen, deze hoogtepunten mag je niet missen op een cultuurtrip door Myanmar.

Hotspot 1. Boeddha in bladgoud

Myanmar is één van 's werelds meest vrome boeddhistische landen ter wereld. Bijna 90 procent van de inwoners is boeddhist en het dagelijks leven in Myanmar is doordrenkt van boeddhistische rituelen. Het ultieme eerbetoon aan Gautama Boeddha is de Shwedagon Pagoda (1), de grootste tempel in Myanmar. Hij is bedekt met 50.000 kilo bladgoud en bevindt zich op de heuvel Singuttara in een buitenwijk van de voormalige hoofdstad Yangon (Rangoon). Ook de zuidelijker gelegen Botataung Pagode (2) behoort tot de heiligste boeddhistische bouwwerken in het land. Hier worden acht vermeende haren van de Boeddha bewaard, samen met andere kostbare relikwieën. Voor nog geen 4 euro* mag je de stoepa (boeddhistisch heiligdom) bezoeken. Daarna is een wandeling langs de Yangonrivier een aanrader. Loop de Strand Road af naar het westen en dan een stukje de Thein Phyu Road op. Daar vind je Monsoon restaurant (3) waar je de lekkerste koffie van de stad drinkt. Dit is een goede plek voor lunch en diner.

*Let op: prijzen kunnen veranderen.

Myanmar-Culture-Shwedagon_VisualHunt.jpgFoto: paularps via VisualHunt.com / CC BY

Hotspot 2. Heilige huisjes

Aan de oostelijke oever van de Ayeyarwady Rivier ligt, ten zuidwesten van de stad Mandalay, de antieke stad Bagan (Pagan). Het was de hoofdstad van het Pagan-rijk, waar het Theravada-boeddhisme het belangrijkste geloof was. Daarvan getuigen de duizenden tempels en stoepa's die de koningen van Pagan lieten bouwen tussen 850 en 1200 na Chr. In 1287 werd Pagan verlaten door de bewoners, omdat Kublai Khan en zijn Mongoolse leger op weg waren om de stad te veroveren. Trek minstens twee dagen uit om de indrukwekkende archeologische site te bezoeken. Vroeg in de ochtend kunnen fotografieliefhebbers helemaal los op de mysterieuze nevelslierten die als slangen over de vlakte kruipen, langs tempelgebouwen die tot diep aan de horizon reiken. Een van de pronkstukken van de site is de witte Ananda Tempel (4). De archeologische site is per boot bereikbaar vanuit Mandalay. Het makkelijkst is echter om een slaapplek en gids te regelen in het stadje Old Bagan. Daar zijn ook fijne, authentiek Birmese restaurantjes zoals Sanon (5), waar kansarme Birmese jongeren een vak leren.

Hotspot 3. Mooi in de lak

Een ander cultureel erfstuk van de Birmese cultuur die je in Bagan vindt, is het lakwerkambacht (panyun), of lacquerware. Dit ambacht kwam in de 11e eeuw op in het historische Bagan. Kommen, doosjes, vaasjes en bakjes van hout en bamboe worden voorzien van een pikzwarte laklaag die sis-se wordt genoemd. Kenmerkend voor de Myanmarese stijl zijn de bruinrode en groene pigmenten die worden gebruikt in het ontwerp. De voorwerpen bevatten vaak afbeeldingen van het leven van de Boeddha. In de Jasmine Family Lacquerware Workshop (6) kun je het vakmanschap van dichtbij bekijken. De familie neemt uitgebreid de tijd om je het hele procedé te laten zien en het lakwerk is er van hoge kwaliteit.

Myanmar-Culture-U Bein Bridge_VisualHunt.jpgFoto: DerFussi via VisualHunt / CC BY-SA

Hotspot 4. Robuust boek

Mandalay geniet vooral bekendheid omdat het een springplank is naar Bagan. Dat is zonde, want in en om de stad bevinden zich ook een aantal culturele pronkstukken. De beroemde brug U Bein bijvoorbeeld, die mateloos populair is bij fotografiefanaten. De anderhalve kilometer lange paalbrug werd in 1849 gebouwd in opdracht van Koning Bagan. Hij verbindt de stadjes Taungthaman en Amarapura. Ook niet te missen voor cultuurliefhebbers is de Kuthodaw Pagoda (7). Je vindt 'm in Mandalay-stad tussen 10th en 62nd street, aan de voet van Mandalay-Hill. Op het terrein van dit indrukwekkende boeddhistische heiligdom staan 729 stoepa's, elk met een marmeren plaat waarin een tekst is gegraveerd. Alle platen samen worden wel het grootste boek ter wereld genoemd, en bevatten de complete tekst van de Tipitaka, de beroemde Pali Canon van het Theravada boeddhisme. Ben je hier toch, beklim dan ook de 1729 treden van de trap naar Mandalay-Hill. Boven op de heuvel staat een prachtige tempel en heb je indrukwekkend uitzicht over de stad, de rivier en het platteland. Let op: dit mag alleen met blote voeten, uit respect voor Boeddha. Geen zin in blaren? Dan kun je je ook door een taxi naar boven laten brengen.

Goede gewoonte

Reis je naar Myanmar, dan is het slim om je te verdiepen in de omgangsvormen en gewoontes van het land. De mensen zijn er erg vriendelijk en zullen te allen tijden proberen te voorkomen dat jij je opgelaten voelt. Dat noemen ze ana, het voorkomen van gezichtsverlies. Om te voorkomen dat de locals zich opgelaten voelen, is een ding heel belangrijk: wijs nooit naar een boeddhabeeld, dat wordt als heiligschennis beschouwd. Ook wordt het als onbeschoft beschouwd om met je voeten naar een ouder persoon toe te zitten. Ouderen hebben veel aanzien in Myanmar. Wanneer je voor de eerste keer naar Myanmar reist, zal een ding je zeker opvallen: de geel-witte vlekken op de gezichten van vrouwen. Het is een traditie dat vrouwen Thanaka op hun gezicht smeren. Deze crème is gemaakt van de gemalen boomschors en beschermt tegen de zon.

Eten en drinken

Net als in veel andere Aziatische landen is het eten in Myanmar voornamelijk gebaseerd op curry en rijst. Snoepen doen ze in Myanmar ook graag, vooral van kleine blokjes kleefrijst met kokos en suiker: kyauk kyaw. Je spreekt het uit als chow chaw.

Vliegen en overnachten

Vanuit Nederland kun je rechtstreeks vliegen naar Myanmar. In de voormalige hoofdstad Yangon vind je prima hotels. De noordelijk gelegen steden Mandalay en Bagan zijn een goede keus voor wie dicht bij culturele bezienswaardigheden wil slapen.

Top 3 boeddhistische feestdagen

Volle maan in mei. Vesakha Puja (Boeddhadag), er wordt gevierd dat Gautama Boeddha geboren werd, verlichting bereikte en in het nirwana opging.

Volle maan in juli. Asalha Puja, de dag waarop de Boeddha zijn eerste lering gaf in het hertenpark van Sarnaths.

Volle maan in oktober. Op Anapanasati dag wordt herdacht dat de Boeddha zijn belangrijke toespraak over ademhalingsmeditatie gaf.

Contacten

  1. Shwedagon Pagoda, Dagon, Yangon, Myanmar, +95 018551012
  2. Botataung Pagode, Strand Rd, Yangon MMR013017, Myanmar, +95 9971625813
  3. Monsoon restaurant, 85-87 Thein Phyu Rd, Yangon, Myanmar, +95 1295224
  4. Ananda Tempel, Anawratha Road, Bagan Archeological site, Myanmar
  5. Sanon, Old Bagan, +95 9451951950
  6. Jasmine Family Lacquerware Workshop, U Khin Maung Nyo, Bagan, Myanmar, +95 925099162
  7. Kuthodaw Pagoda, 124 Pyi Htaung Su Yeikthar Street, Yangon, Myanmar, +95 973208132