Ik heb altijd al eens op een onbewoond eiland willen staan. Dit is mijn kans: ik ga een paar dagen naar Texel en meld me aan voor de Robbentocht van Natuurmonumenten. Dat is een middag wadlopen op een onbewoond eiland dat ook nog eens tijdelijk is. Wanneer de vloed komt verdwijnt de zandbank zo weer onder de donkere Noordzee.

wadlopen

Om 14.30 uur verzamelen we in de haven van Oudeschild waar we aan boord gaan van TX20Orion, een oude vissersboot waarmee ze vroeger op kokkels visten. Kapitein Piet staat aan het roer. Sjef, die volgens eigen zeggen de chef is, vertelt over de Texelse visserij, de woeste zee en het ontstaan van de zandbanken. Bij laagwater staat de zandbank ruim een uur droog. Het moment om een bijzondere wandeling te maken op het tijdelijke eiland.

Kapitein Piet en Sjef Kapitein Piet en chef Sjef kijken vanuit de stuurhut uit naar de zandbanken
TX20Orion Sinds 2005 is kokkelvissen verboden en daardoor verloor het schip zijn functie. Sinds 2007 vaart de TX20Orion toeristen naar de zandbanken

Zeehondjes kijken
Voor we aanleggen op het wad varen we langs een kleine zandbank. Sjef vertelt dat dit de rustplaats is van tientallen zeehonden. Als we geluk hebben zijn ze er nu ook. We hebben geluk, nou ja, een beetje dan. Er ligt 1 zeehond. "Als je dat zo ziet geloof je het vast niet als ik vertel dat er in de Waddenzee meer dan 10.000 zeehonden leven." Nee Sjef, dat kan ik me inderdaad niet voorstellen.

Zeehond Heb ik toch nog mooi een Hollandse zeehond in het wild gezien

Waanzinnig wadlopen
We varen langzaam op het wad af. Zandplaat Balgzand heet het onbewoonde eiland. De zandbank is wel 10 bij 10 kilometer groot, onvoorstelbaar. Voor we aan 'land' gaan raadt Sjef nog aan op blote voeten te gaan. "Kalknagels verdwijnen als sneeuw voor de zon." Die heb ik gelukkig niet, dus ik houd mijn laarzen lekker aan.

Loopbrug De loopbrug wordt uitgezet, zodat we nu echt het wad op kunnen

Wauw! Dit is echt onwerkelijk. Het uitgestrekte uitzicht, de zon die weerkaatst op de natte bodem van het wad, het lijkt wel alsof ik in een bijzondere natuurfilm terecht ben gekomen. Ik krijg er tranen van in mijn ogen. Ook van de wind trouwens, want zo midden op zee waait het flink. Ik ben blij dat ik me warm heb aangekleed.

Wadlopen Moet ik nog meer zeggen?

Wadlopen

Wadpieren en scheermessen
Dit eiland is helemaal niet onbewoond. Wie wil kan met Sjef mee op ontdekkingstocht naar het leven op het wad. Hij trekt wadpieren uit de grond om te laten zien hoe de wormen zich weer terugwerken het zand in. En als hij vertelt dat de kleine kreeftjes hier twee piemels hebben moeten de kinderen heel hard lachen.

gaatjesmaken

Platvis Sjef vertelt over de platvis die een van de kinderen vindt

Dan roept hij mij: "Daisy! Kom hier! Dit wil je filmen, dat beloof ik je." Ik kom aangesneld, druk op 'record' en zie dan pas wat ik aan het filmen ben: een scheermes dat zich terug het zand in graaft. Heel bijzonder. Gelukkig hebben we de beelden nog:


De vloed vooruit
Hoe langer ik op het wad sta, hoe mooier het wordt. De zon gaat langzaam onder, de lucht kleurt oranje en ik geniet nog heel even van dit bijzondere moment. Na een uur is het tijd om terug te gaan. Ik ben nog lang niet uitgekeken, maar langer blijven heeft geen zin. Als het water stijgt staat het minimaal 1.60 meter boven de zandbank. Dan kan ik nog net staan, maar echt prettig zal het niet zijn. Toch maar aan boord dan.

zonsondergang Adembenemend, de zonsondergang vanaf het wad

In de hut krijg ik een hete kop soep van Kapitein Piet. Ik kan weer lekker opwarmen na de kou van de gure zeewind. Om 18.00 uur sta ik weer aan wal. Kapitein Piet en Sjef blijven achter en ik ga met een dromerig gevoel van deze mooie ervaring lekker terug naar mijn hotel.

Wadlopen moet je gedaan hebben

  • Oktober is de beste maand voor de Robbentocht. In juli en augustus gaan er soms wel 150 man aan boord. Nu waren dat er 40. Daarnaast kun je laat in oktober ook de zonsondergang zien vanaf het wad.
  • Trek warme kleren aan. Op zee is het een paar graden kouder dan aan land.
  • Ga op blote voeten of trek regenlaarzen aan. Alles daartussenin is waardeloos op het natte wad.
  • Neem contant geld mee zodat je op de terugweg een warme chocomelk of kopje soep kunt kopen van Kapitein Piet.