Behoefte aan rust, mooie natuur en lange wandeltochten? Dan is La Gomera hét Canarische eiland waar je moet zijn. Wandelfanaten kunnen het hele jaar door op La Gomera terecht voor mooie hikingtochten. In de zomermaanden wordt het in het zuidelijke deel van het eiland vrij warm, dus komen veel zonaanbidders van oktober tot mei in die contreien. Het toerisme is hier nog nauwelijks doorgedrongen en je vindt er prachtig vulkanisch berglandschap, het enige regenwoud van Europa, fantastische rotspartijen en veel oude gebruiken. Het eiland heeft twee gezichten: het noorden, waar het een stuk frisser is, het vaker regent en de natuur groener is, en het zuiden, waar de stranden zijn, de zee uitnodigend is en de zon altijd schijnt.

HET GROENE NOORDEN

Kuieren door Parque Nacional de Garajonay

Dit regenwoud is een van de oudste wereldwijd en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Vanwege de hoge luchtvochtigheid en milde temperaturen leven er wel 450 plant- en boomsoorten. Al wandelend kom je laurierbomen, vetplanten en cactussen tegen én dieren als gekko's en hagedissen. Het hoogste punt, de berg Garajonay, ligt op 1500 meter. Op de laagste punten hangt permanent een mistlaag, wat het nog magischer maakt. Trek de bergschoenen maar vast uit de kast, want de hikingroutes zijn er niet te tellen. Ga daarvoor bij het bezoekerscentrum (1) langs.

Fietsen langs Agulo

Bij fietsverhuurder Bike Station Gomera (2) in Valle Gran Rey kun je fietsen of mountainbikes huren voor een mooie fietsroute langs Agulo. Het stadje ligt 200 meter boven de kust, op verhoogd terras dat uitkijkt over de zee. Als je wilt, brengt het fietsverhuurbedrijf je naar het hoogste punt, zodat de klim je bespaard wordt, en vanaf Agulo fiets je zo het park in. Extra motivatie om dit pittoreske dorpje te bezoeken: je kunt er de top zien van de vulkaan El Teide op Tenerife.

La Gomera-Active_VisualHunt2.jpgFoto: extranoise via Visualhunt.com / CC BY

De boot in

Vanaf Puerto de Vallehermoso kun je met een lokale boot de wonderlijke Los Organos bezoeken. Deze vulkanische rotsformatie duikt vanuit het water tot wel 80 meter de hoogte in. De vorm doet denken aan de pijpen van een torenhoog orgel, dat door de zee wordt bespeeld. Vanwege de ruige zee eromheen is deze bezienswaardigheid alleen per boot te bezoeken. De tocht ernaartoe is al een belevenis op zich: langs de noordelijke kust bevinden zich namelijk ook de mooiste watervallen, zoals Boca del Chorro.

HET AZUURBLAUWE ZUIDEN

De zwembroek aan voor Valle Gran Rey

Snak je naar een frisse duik? Bij Valle Gran Rey moet je zijn! Omdat de badplaats moeilijk te bereiken is vanwege de torenhoge rotspartijen eromheen, werd het tot een aantal jaar geleden gedomineerd door naar rust zoekende hippies. En dat sfeertje voel je nog steeds. Hier bevinden zich de mooiste (vulkanische) stranden van het eiland, zoals Playa de Valle Gran Rey, waar je lekker kunt zwemmen. Watersporters kunnen er kajakken, kano's en zeilboten huren en voor duikers worden er duikexcursies (3) georganiseerd.

La Gomera-Valle Gran Rey-Active_VisualHunt.jpgFoto: lüdia via Visualhunt / CC BY

Walvissen spotten

Vanuit Valle Gran Rey kun je een rondvaartboot of zeilboot (4) nemen om rond het eiland walvissen, dolfijnen en zelfs potvissen te spotten. Er gaat altijd een zeebioloog mee, die je alles over het waterleven vertelt wat je tegenkomt. Sommige boten hebben zelfs onderwatercabines, waardoor je je in een megagroot aquarium waant. Ook leuk: op mooie dagen gaat de boot voor anker op open zee, zodat je kunt zwemmen en snorkelen in het visrijke water.

Stadswandeling San Sebastián

Je wandelschoenen kun je uit de koffer laten, want hoofdstad San Sebastián laat zich het beste te voet ontdekken. De cafés en terrassen op Plaza de las Americas en Plaza dela Constitucion zijn the places to be en de haven is nog steeds de belangrijkste schakel tussen La Gomera en de andere eilanden. Ook mag je de gotische Torre del Condo en de kerk niet overslaan. Daarnaast kun je het huis waar Columbus op het eiland verbleef, Casa Museo Colon (5), bezoeken.

Gaan naar die banaan

In Hermigua, in het noordoosten van het eiland, kun je een nog altijd werkend bananenverlaadstation bezoeken: El Pescante. Hier werden vroeger alle bananen verzameld die op het gehele eiland geplukt werden, waarna ze werden klaargemaakt voor de export. Door de aanleg van betere wegen naar de haven gaan sommige bananen tegenwoordig rechtstreeks vanaf hun plukplek naar de schepen, maar het laadstation blijft een belevenis.

Leuke weetjes

 • De vorm van het La Gomera doet denken aan een geschilde sinaasappel met losgemaakte partjes.
 • Columbus heeft het eiland drie keer bezocht. Het was zijn laatste aanlegplek voordat hij de grote overtocht waagde naar Amerika.
 • De Gomeranen hebben een fluitende taal om over de valleien met elkaar te communiceren: Silbo. Het is nu een officieel vak op de basisschool en wordt in het dorpje Las Rosas nog steeds ´gesproken´.
 • In Valle Gran Rey woonden vroeger hippiecommunes in de grotten langs het strand.
 • Het nieuwe jaar wordt ingeluid met druiven. Om twaalf uur wordt op elke klokslag een druif gegeten.

Vliegen en overnachten

De meeste mensen maken een dagexcursie naar La Gomera. Toch telt het eiland ruim 5000 bedden voor toeristen, en er is ook een camping. De meeste mensen strijken neer in Valle Gran Rey en Playa de Santiago, maar er worden ook steeds meer finca's (luxe boerderijen) voor toeristen op het platteland gebouwd. Vanuit Nederland zijn er meerdere vluchten naar La Gomera.

Eten en drinken

Tapas- en visliefhebbers kunnen hun hart ophalen. Traditionele gerechten vind je bijvoorbeeld bij El Charcon (6) in San Sebastian, Amaya (7) in Vallehermoso en El Coco Loco (8) in Valle Gran Rey. Nog zo'n pareltje: ten noorden van Valle Gran Rey ligt Mirador del Palmarejo (9), met een panoramisch uitzicht over de vallei.

Top 3 evenementen op La Gomera

 • Februari-maart: Carnaval wordt gevierd op z'n Zuid-Amerikaans. Er is een praalwagenoptocht, en het is wekenlang feest.
 • Juli: triathlon van La Gomera, fitte zonliefhebbers opgelet! In juli kun je zwemmen, fietsen én hardlopen op het eiland in de triathlon.
 • Oktober: Bajada de la Virgen, festival dat een keer in de 5 jaar plaatsvindt ter ere van de beschermheilige La Virgen de Guadelupe.

Contacten

 1. Bezoekerscentrum Juego de Bolas La Palmita, Agulo, (0034) 922 800 993
 2. Bike Station Gomera Av. Marítima el Puerto de Vueltas, 10, 38870, Valle Gran Rey, (0034) 922 805 082
 3. Fisch & Co Valle Gran Rey, (0034) 922 805 688
 4. Tina Excursiones Apartado 16, E-38870 Valle Gran Rey, (0034) 922 805 885
 5. Casa Museo Colon Calle Del Medio, S/N, 38800 San Sebastian
 6. El Charcon Playa de la Cueva S/ N, 38800 San Sebastian, (0034) 922 141 898
 7. Amaya Plaza de la Constitución, 2, 38840 Vallehermoso, (0034) 922 800 073
 8. El Coco Loco La Palomera S/N, E-38870 Valle Gran Rey, (0034) 922 805 938
 9. Mirador del Palmarejo, Valle Gran Rey, (0034 922 807 045)