Ontdek de roze kanten van de Duitse hoofdstad.

In het Berlijn van vandaag heerst een cultuur van creativiteit, openheid en tolerantie. Dit is the place to be voor iedereen die houdt van kunst, uitgaan en de LGBT-cultuur.

DAG 1

De hoogtepunten van Berlijn

Het eerste hoogtepunt van dit weekend Berlijn is letterlijk in de hoogte: vanuit de enorme glazen koepel van de Rijksdag heb je een geweldig uitzicht van 360 graden over de stad.

Van hier loop je naar de Brandenburger Tor. Deze achttiende-eeuwse poort is nu het symbool van het verenigde Duitsland na de val van de Muur in 1989. Een mooie plek voor een foto.

Niet ver hier vandaan vind je de roze driehoeken van het homomonument dat in 2008 is opgericht. Het is een aandenken aan de duizenden homoseksuelen die tussen 1933 en 1945 door de nazi's werden gedeporteerd. Maar het is niet alleen een herdenkingsmonument, het is ook een strijdbaar symbool met de boodschap: 'Nie wieder!' ('Nooit meer!').

Tegen het eind van de ochtend ga je naar de Gendarmenmarkt. Dit wordt algemeen beschouwd als het mooiste plein van Berlijn. Let op de harmonie tussen de twee kathedralen en het concertgebouw, oftewel het Konzerthaus.

Tijd voor de lunch? Bij het chique restaurant Aigner heb je de keus uit Duitse, Zwitserse en Oostenrijkse specialiteiten. Aanrader in de winter: pompoengnocchi. En een biertje erbij natuurlijk.

Museum-Island-Museumsinsel-25072.jpgMuseumeiland in Berlijn

Cultuur snuiven en het nachtleven in

Berlijn heeft niet voor niets de reputatie van cultuurstad. Op het Museumeiland vind je maar liefst vijf musea bij elkaar en dan ook de Berliner Dom, de historische kathedraal van de stad. Natuurlijk is het geheel opgenomen in het Werelderfgoed van UNESCO.

Tijd over? Dan kun je nog even Alexanderplatz ontdekken. Dit is het hart van de wijk Mitte (centrum) en hier torent de televisietoren met zijn duizelingwekkende hoogte van 365 meter boven alles uit.

Dan wordt het tijd om naar Schöneberg te gaan, een van de homobuurten van de Duitse hoofdstad. Dwaal door de straatjes rond het Winterfeldtplatz, waar overal de regenboogvlag wappert. Het wemelt van de bars en restaurants in deze buurt, dus je hebt de keus. Zin om je in het nachtleven te storten? Probeer het eens bij de Connection Club, een geliefd trefpunt voor de Berlijnse gay scene.

DAG 2

Homocultuur voorop

Je dag begint met een ontbijt bij Café Melitta Sundström. In een huiselijk-rommelige sfeer eet je hier huisgemaakte bagels. Daarna is het leuk om nog even terug te gaan naar Schöneberg, want overdag kun je daar een foto maken van de symbolische Regenbogenstele. Deze regenboogzuil is hier opgericht ter gelegenheid van het Gay and Lesbian Festival in 2000.

Het Schwules Museum (Homo-museum) is het eerste museum ter wereld dat geheel gewijd is aan de homogeschiedenis. De permanente tentoonstelling 'Zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen, 200 jaar homogeschiedenis' belicht het leven van de homogemeenschap in de afgelopen twee eeuwen.

Zin in iets lekkers? Ga dan lunchen bij Café Berio. Een kans die je niet voorbij kunt laten gaan. Bij mooi weer is dit de perfecte spot om onder het genot van zoete hapjes de bonte stoet voorbijgangers te bekijken.

Berlin Shoneberg.jpgSchöneberg, homobuurt in Berlijn

Wandeling door het Mauerpark en ontspannen in de sauna

Hierna kun je wel weer een wandelingetje gebruiken, dus is het een prima idee om over de vlooienmarkt in het Mauerpark te gaan struinen. Wie weet doe je een verrassende vondst tussen de kramen vol tweedehands kleding en vintage-accessoires.

Hier vlakbij ligt de beroemde gay sauna Treibhaus. Tijd dus voor pure ontspanning. Alle stress, gifstoffen en spierpijn verdwijnen als sneeuw voor de zon en je komt herboren weer naar buiten.

Je bent niet in Berlijn geweest, als je niet minstens één keer de beroemde currywurst hebt geproefd. Dit zijn worstjes met een saus van tomaat en kerrie, geserveerd in een broodje, met friet. De lekkerste van de stad vind je bij Curry 36.

Tot besluit van dit gedenkwaardige weekend Berlijn ga je nog naar Club SO36. De homoavond, die hier Café Fatal heet, begint met stijlvol ballroomdansen en eindigt als een remake van de film Dirty Dancing... En zo geef je je over aan de Berlijnse nacht...

Op zoek naar meer gay bestemmingen? Neem een kijkje in het overzicht.

Gay feest in Berlijn

In Berlijn vindt elk jaar tijdens de Paasweek een groot homo-evenement plaats: Easter Berlin. Het is de grootste bijeenkomst van fetish-liefhebbers in Europa en een waar leer-paradijs. Bij de homobars van Berlijn is het dan zeven dagen lang feest. Hoogtepunt: de Mister Leather-verkiezing.

Getuigenis

In 'De mannen met de roze driehoek' vertelt schrijver Heinz Heger het verhaal van de gedeporteerde homo's, slachtoffers van het barbaarse naziregime. Zelfs overleefde hij de vervolgingen in nazistisch Berlijn en hij beschrijft aan de hand van zijn eigen ervaringen het leven van de mannen met de roze driehoek in de concentratiekampen. Een zeldzame en onthutsende getuigenis.

Berlijn in het kort

Beste tijd om te gaan

In de lente en zomer zijn er de meeste gay festivals en is het weer ook het lekkerst.

Vervoer

Het Berlijnse openbaar vervoer bestaat uit metro, bus, tram en trein. De metro rijdt in het weekend de hele nacht door. Voor alle ov-vormen koop je hetzelfde kaartje dat twee uur geldig is, of een kaart voor 1, 3 of 7 dagen. Op veel plekken zijn fietsen te huur.

Slapen

Schöneberg, de homobuurt van Berlijn, ligt vlakbij metrostation Nollendorfplatz, in het vroegere West-Berlijn. Ook in de wijken Kreuzberg en PrenzlauerBerg vind je prima adressen waar de regenboogvlag uithangt.

Eten en drinken

Restaurant Aigner: Französische Strasse 25, Mitte

Melitta Sundström: Mehringdamm 61, Kreuzberg

Curry 36: Mehringdamm 36, Kreutzberg

Citaat

"Ich bin schwul und das ist auch gut so."

"Ik ben homo en dat is prima."

Met deze verklaring kwam Klaus Wowereit, burgemeester van Berlijn, middenin de verkiezingscampagne van 2001 uit de kast. Het citaat kreeg een plaats in het pantheon van gevleugelde politieke uitspaken in Duitsland en zegt veel over de openheid in de Duitse hoofdstad

Het beste van

Top 3 gay evenementen

April: Easter Berlin, grote fetish-bijeenkomst.

Juni: Lesbisch-Schwules Strassenfest, gay straatkunstfestival.

Juni: Christopher Street Day, Berlijnse Gay Pride.