Knapperend haardvuur, glühweintjes in de openlucht, gezonde rode wangen. Liefhebbers van dewinter komen goed aan hun trekken in Noord-Holland. Binnen en buiten is er van alles te doen zodra de temperatuur naar het vriespunt daalt. Schaatsen bijvoorbeeld. Het liefst op natuurijs, maar de verschillende kunstijsbanen zijn een goed alternatief. Ook een strandwandeling zorgt voor een frisse neus. Genoeg van de kou? Dan laat je Koning Winter even buiten wachten terwijl jij lekker desauna induikt.

WINTERBINNEN

Altijd ijs en sneeuw

Schaatsliefhebbers die niet kunnen wachten tot het natuurijs sterk genoeg is, binden hun schaatsen onder bij een van de kunstijsbanen in de provincie. In Alkmaar zit IJsbaan De Meent (1) met onder meer een 400 meter-baan. Swingen op het ijs kan ook, vrijdagavond is discoschaatsen. Ook in Hoorn, bij kunstijsbaan De Westfries (2), kun je zwaaien en zwieren over het ijs. Liever in de sneeuw spelen? Skiën op de indoorpiste van Snowplanet (3) in Velsen-Zuid betekent gegarandeerd volop sneeuwpret.

noord-holland_winter_snowplanet.jpgSnowplanet Foto: Judit Klein, CC BY-ND 2.0

Buiten koud, binnen zweten

In de koude wintermaanden liever de warmte opzoeken? Fort Resort Beemster (4) inZuidoostbeemster ligt in een van de vijf forten van de Stelling van Amsterdam. Achter deze betonnen muren zit een ware oase verscholen. De zoutgrot sauna, baden en behandelruimtes geven je lichaam een weldadige oppepper. Bij Spa Wellness Weesp (5) dienen verschillende sauna's met rustgevend uitzicht op de mooie tuin, warmtekamers en warme baden als ideale opwarmers. Afkoelen kan er trouwens ook, in de sneeuwcabine. Brrr!

Uitgebreid dwalen in musea

Als het buiten zó koud is dat binnen blijven een betere optie is, is het heerlijk om de tijd te nemen voor een uitgebreid museumbezoek. In het binnenmuseum van het Zuiderzeemuseum (6) inEnkhuizen komen de verhalen van mensen die vroeger bij de Zuiderzee woonden tot leven, in wisselende tentoonstellingen en exposities. Bij Beeld en Geluid (7) in Hilversum stap je in het audiovisuele archief van Nederland, ontdek je de mediawereld en kun je bovendien ook zelf aan de slag. In het centrum van Hilversum zit restaurant Paisan (8) waar ze met biologische en seizoensgebonden producten koken. In de winter hebben ze bijvoorbeeld wild en wintergroenten als rode biet en pastinaak op de menukaart staan.

WINTERBUITEN

Winters sprookjesland

Sprookjeswonderland (9) in Enkhuizen verandert in december en januari in een waar sprookjeswinterland. Zing mee met de bewoners van Berenwinterland en bekijk de honderden lantaarns en sfeervolle decoraties. Ook een 'echte' heks draagt bij aan het sprookjesachtigewintergevoel: dagelijks, bij het invallen van de schemer, steekt ze talloze lichtjes aan in de 15 meter hoge kerstboom. Speelpark De Swaan (10) in Langedijk heeft een winteropenstelling, waar kinderen zich in de weekenden en tijdens de vakanties kunnen storten op talloze buitenactiviteiten. Uitgespeeld? Dan wachten binnen in het eethuis de pannenkoeken.

noord-holland_winter_bussumerheide.jpgBoswandeling Foto: E. Dronkert, CC BY 2.0

Bikkelen in de buitenlucht

Een stevige wandeling in de vrieskou is afzien, maar eigenlijk óók heel fijn, helemaal met een warm drankje bij een knapperend haardvuur in het vooruitzicht. Dus, muts op, sjaal om en lekker banjeren over het strand. Strandpaviljoen Timboektoe (11) in Velsen-Noord steekt ondertussen de open haard vast aan. Of wat te denken van een winterse boswandeling? Over de 's-Gravelandse Buitenplaatsen bij Hilversum kun je samen met een boswachter speciale wandelingen maken en kom je achter allerlei winterse geheimen van Moeder Natuur.

Schaatsen in de stad

Veel dorpen en steden hullen zich in de maanden november, december en januari in winterse sferen. In Laren kun je tijdens IJs op de Brink Laren schaatsen op de sfeervolle en gezelligeijsbaan in het centrum en genieten van een lekker hapje of drankje bij een van de vele cafés in de buurt. In Alkmaar kom je op de prachtig versierde pleinen en in kleine straatjes rondom de Grote Kerk in kerstsferen. Je kunt er glühwein drinken en bij de chalets leuke spulletjes kopen. Dineren in winterse sferen kan bij De Fransman (12) waar talloze (kaas)fondues op de kaart staan.

Leuke weetjes

 • Een deel van de Ouderkerkerplas bij Ouderkerk aan de Amstel is in de winter afgesloten voor recreatie, zodat duizenden watervogels kunnen overwinteren.
 • Zee van ijs heet het boek dat het waargebeurde verhaal vertelt over drie mensen die in 1849 vast komen te zitten op een bevroren Zuiderzee.
 • Op de Ankeveense en Loosdrechtse plassen kun je prima schaatsen als er natuurijs ligt.
 • Vleermuizen overwinteren graag in de forten van de Stelling van Amsterdam.
 • Noord-Holland heeft naast Snowplanet nog een indoor skibaan: Indoor Ski Schagen (13).
 • De Nieuwjaarsduik wordt niet alleen in Scheveningen georganiseerd. Verschillende badplaatsen aan de Noordzeekust, zoals Bergen aan Zee, Zandvoort en IJmuiden hebben ieder hun eigen Nieuwjaarsduik.

Praktische informatie

Overnachten

Wat is er heerlijker dan na een dag vol winterplezier een warm bed in te duiken? In Noord-Holland zijn er overnachtingsmogelijkheden te kust en te keur. Vlakbij de stranden, te midden van de natuur, in het centrum van grote steden als Amsterdam en Haarlem, maar ook in de kleinere plaatsjes alsHilversum, Hoorn en Alkmaar.

Eten

De Bokkesprong (14) in Groet ligt in een polderlandschap. In de authentieke stolpboerderij eet je in informele setting, desgewenst rondom de centraal gelegen open haard. Ook bij Het Drechthuis (15) aan de Drecht in Loosdrecht neemt knapperend haardvuur een centrale plaats in. Op het menu vis-, vlees- en grillspecialiteiten.

Beste tijd om te gaan

Er zijn van die activiteiten die in de winter net wat passender zijn, zoals flink zweten in hete sauna's terwijl het buiten vriest. Of een warme chocolademelk drinken na een stevige strandwandeling. Daarnaast zijn sommige activiteiten alleen in dit jaargetijde te doen, zoals schaatsen op natuurijs.

Contacten

 1. IJsbaan De Meent: Terborchlaan 301, Alkmaar, 072-5489307
 2. Kunstijsbaan De Westfries: Westfriese Parkweg 5, Hoorn, 0229-277660
 3. Snowplanet: SnowPlanet, Heuvelweg 6-8, Velsen-Zuid
 4. Fort Resort Beemster: Nekkerweg 24, Zuidoostbeemster, 0299-682200
 5. Spa Wellness Weesp: Basisweg 1, Weesp, 0294-430061
 6. Zuiderzeemuseum: Wierdijk 12-22, Enkhuizen, 0228-351111
 7. Beeld en Geluid: Media Parkboulevard 1, Hilversum, 035-6775555
 8. Paisan: 's-Gravelandseweg 46, Hilversum, 035-5447075
 9. Sprookjeswonderland: Kooizandweg 9, Enkhuizen, 0228-317853
 10. Speelpark De Swaan / Winterpark: Wagenweg 2, Langedijk, 0226-391883
 11. Strandpaviljoen Timboektoe: Reyndersweg 1, Velsen-Noord, 0251-373050
 12. De Fransman: Mient 6, Alkmaar, 072-5125700
 13. Indoor Ski Schagen: Groeneweg 1, Schagen, 0224-213979
 14. De Bokkesprong: Heereweg 337, Groet, 072-5091254
 15. Het Drechthuis: Bloklaan 22 A, Loosdrecht, 0294-234993

Top 3 winterevenementen

December: Midwinterfeest, de prachtige, historische dorpskern van De Rijp is het decor van allerlei festiviteiten waarbij je een stap terug in de tijd doet.

December: Lichtjesavond Enkhuizen, duizenden lichtjes hullen Enkhuizen in een magische sfeer. Op de betoverende route zijn ook huiskamerconcerten en lichtshows.

December: Noord-Hollands Wintercircus (Heiloo), jaarlijks wintercircus met tientallen kerstbomen en duizenden lichtjes als sfeervolle aankleding.