By Expedia Team, on November 12, 2015

5x Italiaanse winterfeesten

Winter in Italië betekent niet alleen skiën, wandelen en kerstinkopen doen, het betekent ook dat de Italianen nog meer dan anders de tijd nemen voor uitgebreid tafelen en gezellige feesten. Al moet je soms stalen zenuwen hebben om het hoofd te bieden aan Krampussen en heksen, met vijf onderstaande winterse feste dompel je je helemaal onder in de Italiaanse feestmaand.

### Kijk uit voor de Krampus!

Wanneer de duisternis invalt, komt in Friuli-Venezia Giulia, in het noorden van Italië, de Krampus uit de bosjes tevoorschijn, op zoek naar zijn gids Sint Nicolaas. Sinterklaas heeft in het noorden van Italië een angstaanjagend leger hulpjes, die veel kinderen nachtmerries bezorgen… Ze komen je elk jaar op 5 december de stuipen op het lijf jagen, als ze uit hun mysterieuze schuilplaatsen kruipen, en hebben wel wat weg van oude bosgoden. Het zijn afschrikwekkende monsters met enorme monden, hoorns, een vacht en flinke klauwen.

Foto: tribp, CC BY 2.0

### Lichtspektakel in Turijn en Salerno

In november en december worden de straten en pleinen van Turijn gekleurd door tal van kunstige lichtinstallaties. Tijdens Luci d’Artista stuit je op fluorescerende ijsjes, kleurrijke lantaarns en mooi tegen de donkere lucht afstekende acrobaten. Ook in het Zuid-Italiaanse Salerno schitteren duizenden lichtjes die de stad een betoverende aanblik geven, met onder andere een spectaculair zonnestelsel, schitterende engelen, vallende sterren, artistieke acrobaten, een enorme kerstboom, pinguïns en rendieren.

Foto: Marcos.Zion, CC BY-SA 2.0

### Sculpturen van zand

In Jesolo (vlak bij Venetië) bouwen ze elk jaar een kerststal van zand. Van meer dan 1500 ton zand maken artiesten van over de hele wereld engelen, kamelen, herders, Maria’s en andere kerststalfiguren. Ook op het strand van Lignano Sabbiadoro (Friuli-Venezia Giulia) kom je in december alle andere hoofdrolspelers in het kerstverhaal tegen, eveneens helemaal gemaakt van zand. Je kunt je in deze periode ook scharen rond een Albero di Yule (de lokale ‘Joelboom’). Een prachtige manier om een wens te doen!

Foto: Christopher Brown, CC BY 2.0

### Cadeautjes op een bezemsteel

Italiaanse kinderen worden in de nacht van 5 op 6 januari verwend door la Befana, een oude heks die op haar bezemsteel cadeautjes en snoep uitdeelt aan alle kinderen die braaf zijn geweest. Het feest heeft wel wat weg van onze Sinterklaastraditie: de kinderen zorgen ervoor dat la Befana een mandarijn en een glas wijn krijgt. De volgende ochtend zijn deze lekkernijen verdwenen en rest slechts een zwarte handafdruk – en een paar cadeautjes.

_Foto: Zia deda, CC BY-SA 2.0_

### Heksenrace op het Canal Grande

Op 6 januari worden de Venetiaanse wateren onveilig gemaakt door de zogenaamde Befana’s, heksen. De gondeliers steken zich in een heksenkostuum en nemen het tegen elkaar op in een spannende race. Moedig de heksen aan en duik dan een van de vele barretjes in voor een lekker zoete warme chocolademelk.

Foto: Irish Typepad, CC BY-SA 2.0